Pixabay.com

GroenLinks: Zorgen om biodiversiteit Amstelveen door loslopende katten

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen heeft recent schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W vanwege loslopende katten in de gemeente. De partij maakt zich zorgen over de impact van katten op de omgeving en de biodiversiteit, bijvoorbeeld door het doden van vogels. De partij vraagt om een bewustwordingscampagne.

GroenLinks wil weten of het college de zorgen deelt en deze kwestie onder de aandacht wil brengen bij de inwoners.

'Sommige mensen zeggen dat dieren doden nu eenmaal hoort bij de natuur van katten.  Dat is niet helemaal juist’ zegt GL-burgerraadslid Simon Lutz. ‘Een kat die door mensen wordt gevoerd, leeft niet volgens de natuur. Kijk, de mens heeft de kat ooit omarmd omdat die de muizenpopulatie in toom houdt. In het oude Egypte waren de katten daarom zelfs heilig. Wat mensen vaak vergeten, is dat katten ook andere dieren opeten. Zo worden er naar schatting honderdduizenden vogels elk jaar doodgemaakt door katten. Als je hart hebt voor de natuur als geheel, kun je daar natuurlijk niet voor zijn.’

Kat vaker binnen houden in broedtijd

‘Helaas is het niet zo dat katten die worden gevoerd niet meer jagen’, zegt burgerraadslid Pelle Göbel. ‘Jagen is een instinct en dat haal je niet uit de kat. Maar als katteneigenaar kun je ervoor kiezen in deze tijd van het jaar, waarin veel vogels broeden, je kat wat vaker binnen te houden of buiten een belletje om te doen.’

groenllinks katten jagen amstelveen.jpg
Pelle Göbel en Simon Lutz

De partij heeft het college naar de mogelijkheden gevraagd om de aantasting van de biodiversiteit in Amstelveen door loslopende katten te verminderen, bijvoorbeeld door een bewustwordingscampagne. Het college heeft de vragen van GroenLinks nog niet beantwoord.


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.