Grondwater ondanks droge zomer weer op peil in Amstelveen

Grondwater ondanks droge zomer weer op peil in Amstelveen Foto: Janneke Leegstra

Amstelveen – Na de droge zomer van 2018 is het grondwater in Amstelveen weer op peil. Dat blijkt uit de beantwoording van burgemeester en wethouders (b en w) op vragen van VVD-raadslid Janneke Leegstra.

Naar aanleiding van de droge zomer van 2018 kampten veel gemeenten met een laag grondwaterpeil en het verzakken van huizen. In verband hiermee maakte Leegstra zich zorgen en had zij eerder schriftelijke vragen gesteld aan b en w.

Hersteld

B en w laat weten dat het grondwater inmiddels weer op peil is. “Anders dan in veel hoge delen van Nederland heeft de gemiddelde grondwaterstand in Amstelveen zich sinds het begin van dit jaar geheel hersteld tot het oude niveau van vóór 2018”, schrijft b en w. “Op dit moment concluderen wij dan ook dat er geen sprake is van actuele ongewenste gevolgen van een (te) lage grondwaterstand in de gemeente.”

De gemeente laat ook weten dat er geen sprake is van extra paalrot door de droge zomer van 2018. Daardoor heeft de droogte niet gezorgd voor extra verzakkingen van huizen.

Verzakkingen

Ondertussen is het bij de gemeente bekend dat er vanuit onder meer het Oude Dorp wel meldingen van verzakkingen van huizen zijn binnengekomen. Dit gaat om locaties van woningen, die voor 1970 zijn gebouwd.

“Dit speelt al langere tijd, al vóór de droge zomer van vorig jaar”, schrijft de gemeente. “Een houten paalfundering heeft geen onbeperkte levensduur. Bij nieuwbouw, de fundering inbegrepen, gaat het nieuwe Bouwbesluit 2018 uit van een referentieleeftijd van 50 jaar. De onderzoeksplicht en zorgplicht naar de staat van de fundering rust primair bij de woningeigenaren zelf.”

Stoeptegels

Door de droogte van afgelopen zomer waren er ook verschillende stoeptegels los komen te liggen. Deze zitten inmiddels weer vast. De gemeente laat daarnaast weten dat de huidige staat van de Amstelveense riolering over het algemeen goed is.


Reacties