De bussluis aan Salamander in Bovenkerk

Groot verzet tegen verkeersplannen Bovenkerk: hier geen racebaan

Amstelveen - Bewoners in Bovenkerk zijn in groot verzet gekomen tegen nieuwe verkeersplannen, die de verkeersdruk op de drukke Noorddammerlaan en de Legmeerdijk moeten verlichten. Bewoners voelen zich overvallen door het voorstel de huidige bussluis aan Salamander weg te halen, terwijl ter hoogte van de Urbanuskerk een nieuwe bussluis moet komen. Er loopt een handtekeningenactie.

Bewoners van Bovenkerk begrijpen niet waarom al het verkeer midden door de kinderrijke woonwijk wordt geleid, waarmee de veiligheid van onder andere kinderen op het spel wordt gezet.

Racebaan

Zij stellen dat straks dagelijks zo’n zevenduizend auto’s over de Salamander worden geleid; doorgaand verkeer dat nu nog over de Legmeerdijk en Noorddammerlaan rijdt. Ze vrezen dat Salamander de ‘racebaan’ van Bovenkerk wordt.

In de omgeving van Salamander liggen niet alleen een speeltuin en een basisschool, maar bijvoorbeeld ook een kinderbad. Dat kinderen dadelijk allerminst veilig kunnen oversteken is een groot pijnpunt, maar ook andere bezwaren tellen mee, zoals de veiligheid van fietsers, geluids- en stankoverlast en de beperking van de in- en uitrijroute in en uit Bovenkerk.

Probleemverplaatsing

‘Probleemverplaatsing’ noemen de bewoners van Bovenkerk Zuid de plannen van de gemeente om de bussluis te verwijderen; bewoners werden totaal verrast door het voornemen de Salamander-bussluis op te heffen. Op diverse bewonersbijeenkomsten en in brieven over de verkeersplannen in Bovenkerk is nooit besproken dat de bussluis aan Salamander plaats moet maken als er één bij de Urbanuskerk wordt neergelegd. Het wijkt volgens bewoners ook af van de adviezen van het adviesbureau dat door de gemeente in de arm is genomen. Het is blijkbaar op het laatste moment gewijzigd en bewoners kwamen daar min of meer bij toeval achter.

Krtische politieke vragen

Het CDA Amstelveen heeft daarover al (nog onbeantwoorde) kritische vragen afgevuurd op het College van B en W en vraagt zich af waarom de verwijdering van de bussluis aan de Salamander niet helder is gecommuniceerd. De politieke partij maakt zich zorgen over het verloop van het inspraaktraject dat tot het voorstel heeft geleid: ‘Voor zover wij weten is de nu voorgestelde variant nooit genoemd in de communicatie naar bewoners over de plannen om de verkeersdruk op de Noorddammerlaan-Legmeerdijk te verlagen. Zij is ook geen onderdeel geweest van het uitgevoerde draagvlakonderzoek. Voor zover wij weten is deze variant ook niet op een andere manier besproken met direct belanghebbenden,’aldus de partij.

Verkeersveiligheid

Dat er iets moet gebeuren aan de verkeersveiligheid op de smalle en drukke Noorddammerlaan en Legmeerdijk, daar is nagenoeg iedereen in Bovenkerk het wel over eens. Een plan voor een nieuwe bussluis ter hoogte van de Urbanuskerk, om doorgaand verkeer van de drukke Noorddammerlaan/Legmeerdijk te weren, werd daarvoor in het leven geroepen door de gemeente, hoewel daar ook al direct vraagtekens bij werden gezet door diverse bewoners die een zo veilig mogelijk Bovenkerk nastreven.

Sowieso is het plaatsen van een bussluis in een bocht (de knik bij de Urbanuskerk) vragen om problemen en bestaat ook vrees voor sluipverkeer en dolende en kerende foutrijders en is de bereikbaarheid van bedrijven in het geding. In Bovenkerk zijn diverse bewonersinitiatieven gestart om de nieuwe plannen ter discussie te stellen, werd er ook geflyerd en is een handtekeningenactie gestart, bijvoorbeeld door verontruste ouders die een ‘Veilig Bovenkerk’ nastreven.

Zorgen

Uit acties van omwonenden blijkt vooral de zorg van de bewoners over de nieuwe verkeerssituatie, de veiligheid van kinderen en het communicatieproces van de gemeente, dat toch wel aardig wat haken en ogen vertoont. Vandaag, op 7 oktober 2020 staat een informatieavond gepland. Het voorstel wordt 12 oktober al formeel ter inzage gelegd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.