Davey Photography, Davey Baas

Grote actie: Help Urbanuskerk uit de brand!

Amstelveen - Vanuit de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk is een grote inzamelactie gestart onder de titel 'Help ons uit de brand.'

Het kerkgebouw is verzekerd en wordt in de staat van voor de brand herbouwd, maar de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk heeft wel degelijk extra financiële hulp nodig. 

Bijdrages

De stichting legt op de website uit waarom financiële bijdrages goed gebruikt kunnen worden: 'Er was al eerder geconstateerd dat het in de komende decennia noodzakelijk zou zijn het gebouw toekomstbestendig te maken, onder andere door energiebesparende maatregelen te nemen. Daarnaast zijn verdere aanpassingen voor multifunctioneel gebruik noodzakelijk. Hiervoor dienen extra investeringen te worden gedaan. Daarom vragen wij u om ondersteuning, teneinde de toekomst van dit bijzondere gebouw veilig te stellen', aldus de stichting. 

[Tekst gaat verder onder pamflet]

Het pamflet van de actie, ondersteund door Gemeente Amstelveen, Rabobank en RK Amstelland.

Meer dan alleen een kerkgebouw

De Urbanuskerk is de laatste jaren behalve voor kerkelijke activiteiten steeds vaker in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden. De Sint Urbanus is volgens de vriendestichting (veel) meer dan alleen een kerkgebouw. Bovendien is het een beeldbepalend element in de omgeving van Amstelveen en zeer geliefd bij alle mensen in de regio. Niet voor niets wordt deze kerk 'De parel aan de Poel' genoemd.'

Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus

De Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus is dit jaar 25 jaar actief. Zij zet zich in voor het behoud van de Urbanuskerk als erfgoed en podium voor cultureel-maatschappelijke activiteiten. De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling en heeft de ANBI status, hetgeen schenken fiscaal aantrekkelijk maakt. De activiteiten van de stichting worden geheel door vrijwilligers en onbezoldigde bestuurders uitgevoerd.

Andere acties

De stichting meldt dat ondersteunende acties zeer op prijs worden gesteld. 'Wij vinden het wel fijn als u ons secretariaat daarvan op de hoogte stelt, mail vriendbov.urbanus@gmail.com'.  Voor informatie over schenken aan de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus kan men zich wenden tot de secretaris, Paula Valent, Mail vriendbov.urbanus@gmail.com.

Zaterdag 15 september 2018

Op zaterdagavond 15 september 2018 werd de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk (in de gemeente Amstelveen) getroffen door een grote brand. Hierbij werd het kerkgebouw met zijn unieke interieur grotendeels verwoest. De kerk, gebouwd tussen 1873 en 1888, is een Rijksmonument van architect Pierre Cuypers, ontwerper van vele kerkgebouwen in Nederland maar vooral bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook Kasteel De Haar in Haarzuilens in zijn huidige vorm is van de hand van deze architect. Op dit moment wordt door vele vrijwilligers en vaklieden met man en macht gewerkt om de schade te beperken, vooruitlopend op de herbouw van de kerk.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.