Davey Photography, Davey Baas

Grote brand uitgebroken in Urbanuskerk Bovenkerk

AMSTELVEEN – Zaterdag rond 18:45 uur is er een grote brand uitgebroken in de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk Amstelveen.

Er kwamen al snel dikke rookwolken uit de kerk en ook waren grote vlammen zichtbaar. De brandweer kwam met tal van eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden. Pas tegen half twaalf zaterdagavond kon het sein 'brand meester' worden gegeven.

Toren

Loco-burgemeester Herbert Raat was snel ter plaatse en liet weten dat de brandweer met man en macht heeft gevochten om de toren van de kerk te kunnen behouden, waarbij veiligheid voorop stond. In de toren zelf heeft uiteindelijk geen brand gewoed. (Tekst gaat verder onder foto)

Foto: Davey Photography, Davey Baas

Omstanders meldden al snel op social media dat de brandweer bij aankomst geen waterpunten kon vinden en geen voldoende waterdruk had waardoor de brand snel om zich heen kon grijpen; dat is overigens nog niet bevestigd door de brandweer.

Geschokt

De kerk was pas recent weer officieel geopend nadat deze na een jarenlange renovatie in volle glorie was hersteld. De brand brengt geschokte reacties teweeg en trekt enorm veel bekijks. De kleine kerktoren is door de brand volledig verloren gegaan en rond half tien zaterdagavond ingestort, de grote kerktoren staat nog. 

Meterkast

Diverse omwonenden werden geevacueerd en overgebracht naar een nabij gelegen locatie. Op twee bewoners na konden zijn zaterdagavond laat weer naar huis terugkeren. Een groot deel van de omgeving van de kerk werd zaterdagavond afgezet. Hoe de brand is ontstaan is nog niet volledig bekend, gesproken werd van een meterkast waar korstlsuiting is ontstaan. De brandweer meldt dat ook in een persbericht. 

Tranen

De kerk vierde recent nog het 130-jarig bestaanLoco-burgemeester Raat spreekt van een van de grootste rampen uit de Amstelveense historie en meldt dat de verslagenheid enorm is. 'Mensen staan in tranen, het komt enorm hard aan. Het is niet te bevatten.' Rond 21.00 uur toog een afvaardiging van het college van B en W samen met leden van het kerkbestuur naar het raadhuis, voor overleg.

Zwarte dag

'Het is een zwarte dag voor Amstelveen, maar we hebben met het kerkbestuur afgesproken dat we er ons niet onder laten krijgen', aldus Raat, die bij afwezigheid van burgemeester Bas Eenhoorn direct ter plekke kwam. Eenhoorn laat op de gemeentelijke website weten het verschrikkelijk te vinden dat het boegbeeld van Bovenkerk en Amstelveen door brand ernstig is beschadigd. 'We hopen zo snel mogelijk meer zicht te krijgen op de omvang van de schade. Ik leef mee met de bewoners uit de buurt.'

Verslagenheid bij Parochie

In het Noorddamcentrum is een opvang gerealiseerd voor alle bij de kerk betrokken parochianen die hun verdriet en verslagenheid willen verwerken. Pastoor Jongerden heeft aangekondigd dat zondagochtend 16 september 10.30 uur een samenkomst wordt georganiseerd in het Noorddamcentrum, die wordt geleid door Pastor Jan Adolfs.

Foto's: Davey Photography, Davey Baas

De brand is in de omgeving te zien, zoals hier vanaf de Laan van de Helende Meesters: (Foto: Bernd Suren)

De brand gezien vanaf De Poel. Foto: J. Koudijs

De brand trekt enorm veel bekijks. Foto: RvH

Video: Davey Photography, Davey Baas

 


Meer nieuws

112 vandaag 07:51

Overwerk politie door boerenprotest; inclusief nachtelijke achtervolging

Amstelveen - De politie in de regio heeft gisterenavond en afgelopen nacht aardig wat te stellen gehad met protesterende boeren die rondreden met trekkers. Eén bestuurder van een trekker weigerde vannacht te stoppen voor de politie en kon pas na een achtervolging door diverse eenheden worden staande gehouden.

Algemeen gisteren 15:45

Vernieuwde speelplaats voor Westwijk

Amstelveen - Aan de Malandolaan in Westwijk heeft wethouder Floor Gordon (Openbare Ruimte, D66) vrijdagmiddag samen met kinderen uit de buurt de compleet gerenoveerde speelplaats aldaar officieel geopend.

112 gisteren 13:34

Opvallen in een gestolen auto doe je zo

Amstelveen - De politie heeft gisterenavond twee verdachten in een gestolen wagen gearresteerd in Amstelveen Noord. De bestuurder van de auto deed allerminst zijn best om met het verdachte voertuig onder de radar van de politie te blijven.

Winkels 9 jul. 2020 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.