Grote zorgen bij Beschermers Amstelland om sluipende verstedelijking Amstelveense polders
Amstelveen - De Stichting Beschermers Amstelland (SBA) ziet met lede ogen aan dat de sluipende verstedelijking en verrommeling van het Amstelland doorzet. Een onlangs door gemeente Amstelveen gepresenteerde Ontwerp-Omgevingsvisie biedt volgens de beschermers onvoldoende garantie voor het noodzakelijke behoud van de identiteit en het karakter van het weidse poldergebied.
Dat concludeert de stichting na kennis te hebben genomen van de visie. De reactie van Beschermers Amstelland (lees hier) op die visie spreekt boekdelen. 'De stichting is bezorgd over de impact van de voorgenomen verdere verstedelijking, de toenemende druk van inwoners en recreanten op het buitengebied, in het bijzonder de Amstelscheg,' zo schrijft de stichting.
De grenzen van de Amstelscheg moeten volgens SBA worden gerespecteerd en uitgangspunt blijven van het ruimtelijk beleid. 'Wij verwachten van de gemeente Amstelveen dat zij zich hier ook voor inzet in het overleg met de bestuurlijke partners de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel, de provincie Noord-Holland en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht’, schrijft SBA in een zienswijze op de ontwerp-visie.
Vaag geformuleerde teksten: Zet de deur voor ‘bouwen’ niet op een kier
De teksten in de ontwerp-Omgevingsvisie die gaan over de Amstelscheg zijn in de ontwerp-Omgevingsvisie te vaag geformuleerd, vindt SBA. De stichting wil in de definitieve Omgevingsvisie een helder geformuleerd uitgangspunt, namelijk dat de grenzen van de Amstelscheg worden gerespecteerd en dat er geen bebouwing meer zal plaatsvinden.
Voorzitter Wim Zwanenburg: ‘Indien dit uitgangspunt niet hard wordt geformuleerd en dit uitgangspunt wordt afgezwakt met formuleringen als ‘in principe’, vrezen wij dat er geen handhaving zal plaatsvinden en dat er een sluipende verstedelijking zal plaatsvinden. Met deze formuleringen worden veel voorheen gesloten deuren op een kier gezet.’
Voorkom verrommeling
Verdere verrommeling in het buitengebied moet worden voorkomen, stelt SBA in de zienswijze. In nieuwe omgevingsplannen (voorheen: bestemmingsplannen) moeten volgens de stichting beperkingen worden opgelegd bij de volumes van herinrichting en renovaties van dijkwoningen en andere objecten op en langs de dijken.
Zwanenburg: ‘Wij constateren bijvoorbeeld al jaren met enige zorg dat langs de Amsteldijk-Noord al een zodanige verdichting heeft plaatsgevonden dat het zicht op de weidsheid van de Middelpolder voor een belangrijk deel is ontnomen.’
Horeca
Ook de vestiging van nieuwe horecalocaties langs de Amsteldijk Zuid ziet SBA met zorg tegemoet. ‘Wij vrezen dat die toenemende drukte het karakter van de Bovenkerkerpolder en ook de weidevogelstand zal aantasten.’