Pixabay.com

Grote zorgen om cybercrime MKB: Goed voor Amstelveen pleit voor meldpunt/helpdesk

Amstelveen - De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen heeft afgelopen week een initiatiefvoorstel aanpak Cybercrime voor het Midden-en Kleinbedrijf ingediend. 'Ondernemers zijn erg kwetsbaar om slachtoffer te worden van digitale misdrijven'.

‘Het zal je maar gebeuren dat al je bestanden zoals bankgegeven , omzet, klantenbestanden etcetera versleuteld zijn of op straat komen te liggen met alle privacygegevens. Dat is gewoon een ramp en kan het bestaansrecht van een ondernemer wegmaaien,’ zegt partijleider Jacqueline Höcker.

Meldpunt / Helpdesk

De partij wil naar voorbeeld van Gemeente Velsen (havengebied IJmuiden) waar politie, ondernemers, gemeente Velsen en een gespecialiseerd ISO gecertificeerd bedrijf een samenwerkingsverband hebben. Amstelveen dient volgens Goed voor Amstelveen via een pilot het initiatief te nemen om regionaal een 24/7 meldpunt/helpdesk te realiseren, waar ondernemers terecht kunnen.

Risico

Höcker: 'In het nieuws heeft iedereen de vele gehackte instellingen en bedrijven kunnen volgen. Het is niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer je gehackt wordt. Ondernemers hebben in het algemeen niet zoveel aandacht voor het risico dat men loopt, hebben niet de kennis en hebben al genoeg zorgen om zich in deze tijd staande te houden. Het is dan ook aan de overheid om vooruit te lopen, regeren is vooruitzien.’

Stijging

Höcker stelt dat de digitale criminaliteit sinds 2019 met 122 procent is gestegen ten opzichte van de klassieke criminaliteit ( zoals woninginbraak), die met 42% procent gedaald is: ‘Wij hopen dat een 24/7 meldpunt/helpdesk oplossingen kan geven en het meldpunt niet alleen voor het MKB is. maar ook uitgebreid kan worden naar ouderen, zorg en maatschappelijke instellingen, sport en culturele instellingen en de individuele inwoner.’

Raadsdebat volgt

'Vijftien procent van de Nederlanders kregen in 2021 te maken met digitale criminaliteit, dat is gespiegeld naar  Amstelveen ongeveer zoveel als de hele wijk Middenhoven. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid roept met urgentie op ( kamerbrief)dat er lokale initiatieven moeten komen om ondernemers te beschermen. Omdat het een complex en belangrijk onderwerp is, zal er nog een raadsdebat komen.'


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie vandaag 07:00

Onderwijsspecial (afl. 6): Panta Rhei - Iedereen heeft recht op kansen

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial van scholen in Amstelveen en directe omgeving. In aflevering 6: Panta Rhei.

Gezondheid & welzijn gisteren 16:14

ANWB AutoMaatje van start in Amstelveen

Amstelveen - De vervoersservice ANWB AutoMaatje gaat per 1 februari 2023 van start in Amstelveen. Vrijwilligers vervoeren via ANWB AutoMaatje met hun eigen auto minder mobiele Amstelveners die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Kunst & Cultuur gisteren 11:17

Jubileumjaar 'Cobra 75' van start met drieluik ‘Ontmoet de Denen’ 

Amstelveen - In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is gisterenavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar 'Cobra 75' van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 14 mei 2023.