Herbert Raat (VVD)

'Guus Kieft School mag niet verder op huidige locatie'

Amstelveen – De particuliere Guus Kieft-school in Amstelveen moet het huidige gebouw voor 1 september 2019 hebben verlaten. Het gebouw  voldoet niet aan de vergunningsplicht.

Dat blijkt uit een openbare raadsbrief van wethouder Herbert Raat (Handhaving). 

De Guus Kieft school is een particuliere school, opgericht in mei 2006, met ongeveer 30 leerlingen, van wie 6 uit Amstelveen. De school is gevestigd in een scoutinggebouw aan de Princesselaan 6 (Park de Braak). De school huurt deze locatie van Stichting Jeugddorpen.

Geen toestemming

De school raakte eerder  in opspraak door een uitzending van het tv-programma Monitor, maar het College van B en W sprak daarop uit dat het zich geen zorgen maakte over de beweringen die in het tv-programma werden gedaan. 

Het bestemmingsplan laat het gebruik voor onderwijs op de huidige locatie niet toe, maar kennelijk werd de situatie door de gemeente gedoogd. Volgens wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) is het sinds de vestiging bekend bij de Guus Kieft School dat het gebouw niet geschikt is als school en nu wil hij de situatie beëindigen. 'De locatie is planologisch niet geschikt. Wij zien ook geen mogelijkheden om het gebruik voor onderwijs op deze locatie te legaliseren', aldus Raat. 

Maatregelen

Raat heeft de gemeenteraad afgelopen week per brief laten weten dat  tijdens de laatste brandveiligheidscontrole geconstateerd is dat het gebouw niet voldoet aan de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012 en ook niet aan de vergunningsplicht uit de Wabo. 'In het gebouw zijn, op last van de gemeente, voor aanvang van het schooljaar 2018/2019 maatregelen getroffen zodat het gebouw op dit moment wel voldoet aan de minimale eisen voor brandveiligheid', aldus Raat.  

Overtreding beëindigen

'De conclusie dat de Guus Kieft zonder een vergunning brandveilig gebruik en in strijd met het bestemmingsplan nog steeds gevestigd is op deze locatie, is voor ons reden om nu een traject te starten om deze overtredingen te laten beëindigen. Dit betekent dat het gebruik van het scoutinggebouw door de Guus Kieft gestaakt moet gaan worden. Over het beëindigen van dit gebruik zijn we inmiddels in gesprek met de Guus Kieft en de Scouting. Om de Guus Kieft de gelegenheid te geven om een nieuwe ge schikte locatie te vinden, stellen we hiervoor een termijn tot na het einde van het schooljaar, tot 1 september 2019', aldus Raat.

Alternatieve locaties afgewezen

Omdat het hier gaat om een particuliere school, heeft de gemeente geen huisvestingsverplichting. 'Toch hebben wij in het verleden al actief meegezocht naar een alternatieve locatie. Aan Guus Kieft zijn toen diverse gemeentelijke gebouwen te huur aangeboden. Deze zijn door de school steeds afgewezen, omdat ze meer dan 30 minuten extra reistijd per dag zouden vragen voor zo'n 80% van de leerlingen uit Amsterdam.'

Mogelijke sluiting

'De school heeft aangegeven dat als het niet lukt om een passende nieuwe locatie te vinden, zij mogelijk moet sluiten. Mocht dit het geval zijn, dan zullen wij met het schoolbestuur in gesprek gaan om een passende plek te vinden voor de Amstelveense kinderen', aldus de wethouder.

Reactie school

In een nagekomen reactie laat de school weten nog volop in gesprek te zijn met onderwijs-wethouder Berkhout. Ook benadrukt de school dat het huidge schoolgebouw voldoet aan de brandveiligheidseisen.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.