De Dierenambulance in actie (Archief VLN Nieuws)

GvA in de bres voor helden van Dierenambulance: subsidie Amstelveen niet genoeg

Amstelveen - De lokale politieke coalitiepartij Goed voor Amstelveen (GvA) is in de bres gesprongen voor de Dierenambulance in deze regio. De partij vindt dat de vrijwilligers een vaste vergoeding moeten krijgen voor al het harde en vaak ook emotionele werk dat zij doen en wil ook dat Amstelveen een boot aanschaft om zieke en dode watervogels (met name door botulisme) uit het water te kunnen halen.

GvA-partijleider Jacqueline Höcker vindt dat de huidige subsidie die gemeente Amstelveen momenteel verstrekt niet genoeg is en ook dat er te weinig aandacht is voor de onmisbare vrijwilligers. Höcker heeft dierenwelzijn in Amstelveen zeer hoog op de agenda staan en kan door haar deelname aan de coalitie met VVD, D66 en PvdA de nodige potten breken.

Goed voor Amstelveen kandidaten gr22.jpg
Jacqueline Höcker (m) met GVA-partijleden.

Vorig jaar om deze tijd stelde het College van B en W (destijds VVD, D66, PvdA zonder GvA) Dierenwelzijn hoger op de agenda te hebben gezet nadat in het voorjaar een enquete was gehouden, maar tot welke verbeteringen dat daadwerkelijk heeft geleid is onduidelijk.  GvA stelt nu dat wat betreft de Dierenambulance zaken moeten veranderen.

Geschrokken

De vrijwilligers van de Dierenambulance bestrijken een enorm gebied en zijn actief in De Ronde Venen, Amstelland (Amstelveen) en Stichtse Vecht en weten ondanks een tekort aan collega's bergen werk te verzetten ten behoeve van het welzijn van dieren. Höcker draaide deze zomer een avonddienst mee met de Dierenambulance en was enorm onder de indruk. ‘Ik wilde met eigen ogen zien hoe de goed georganiseerde Dierenambulance werkt en ik was zeer verrast door de betrokkenheid, kennis en inzet. In de tijd van vakanties en de gevolgen van de corona-pandemie ben ik geschrokken van het aantal meldingen die waren binnen gekomen,’ zegt Höcker.

Dieren weer teruggebracht na corona

Ze werd tijdens de dienst geconfronteerd met alledaagse meldingen van dieren in nood: van vogels die tegen ramen vlogen, vogels die waren gebeten door huisdieren, gewonde haasjes en uitgedroogde egels, eenden met botulisme en mensen die om redenen afstand moesten nemen van hun huisdier. Höcker: 'Tijdens de corona-periode hebben veel mensen een huisdier genomen en nu men weer meer buitenshuis werkt en gaat, worden dieren weer teruggebracht.’  

Verandering

GvA: ‘Gemeente Amstelveen geeft jaarlijks een subsidie aan de Dierenambulance. De Dierenambulance draait op vrijwilligers en dat betekent ook dat je afhankelijk bent van de goodwill van de mensen die eigenlijk te weinig in het zonnetje worden gezet. Wij vinden dat hier verandering in moet komen. Vrijwilligers van de Dierenambulance moeten recht hebben op een vrijwilligersvergoeding. Want dat zij nodig zijn en niet gemist kunnen worden is duidelijk’.

Dode eenden

Dat de Dierenambulance  afgelopen weken tientallen dode eenden moest ophalen in Westwijk vanwege botulisme baart GvA ook zorgen, in relatie tot de vaak erbarmelijke waterkwaliteit in Amstelveens sierwater: 'Er moet op veel plekken gebaggerd worden en daar zijn we over in gesprek. Goed voor Amstelveen ziet en ervaart dat de communicatie van gemeente en Waternet niet consistent is en traag. Verantwoordelijkheden worden afgeschoven.' 

Bootje

De partij wijst inwoners er ook op dat brood en voedselresten aan eenden geven juist zorgt voor botulisme en dus slecht voor de eenden is. 'Daar maken we ons ook echt zorgen over. Daarbij is het voor mensen van wijkbeheer die dode eenden en vogels moeten ruimen soms niet te doen en zou Amstelveen een bootje moeten hebben voor de oppervlaktewateren om het werk makkelijker te maken en vooral bij uitbraken van botulisme direct besmettelijke dode eenden uit het water te kunnen halen.'

Waterkwaliteit

Goed voor Amstelveen heeft middels het coalitieakkoord de afspraak dat de waterkwaliteit verbeterd moet worden. 'De waterkwaliteit moet in 2027 voldoen aan de Europese afspraken en we zullen voort moeten maken. Nederland staat helemaal onderaan wat betreft de waterkwaliteit in Europa. Ook in onze gemeente weten we dat water niet bovenaan het prioriteitenlijstje stond.' 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.