Handhaving Amstelveen loopt blauwtje: blauw geschilderde woning mag van rechter

Amstelveen - De gemeente Amstelveen blijkt ten onrechte een last onder dwangsom te hebben opgelegd voor het blauw schilderen van de gevel van een woning in Westwijk, zo heeft de bestuursrechter geoordeeld.

De gemeente zag in het blauw geschilderde huis een welstandsexces, omdat de kleur buitensporig zou afwijken van de vergunde kleur lichtblauw. Diverse omwonenden hadden geklaagd over de felle kleur blauw, waardoor de gemeente in 2020 besloot te handhaven

De bestuursrechter heeft echter geoordeeld dat de last onder dwangsom ten onrechte berust op een advies van Het Nederlands Kleur Instituut, dat een kleurmeting op locatie het beste vond, maar zich op foto’s baseerde. Uit het advies volgde niet dat de aangebrachte kleur niet de vergunde kleur lichtblauw is.

'De overtreding staat volgens de bestuursrechter dus niet vast,' meldt de Rechtbank Amsterdam. 'Maar ook als de kleur zou afwijken van de vergunde kleur blauw, vormt dat nog geen welstandsexces, is de uitleg van de rechter. 'De welstandsnota laat in deze wijk immers ruimte voor gevels in afwijkende kleurstellingen. Dat een aantal woningen in de wijk gevels met lichte zandkleuren heeft, betekent niet dat een daarvan afwijkende kleurkeuze dus buitensporig is.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.