Schouwburg Amstelveen

Hanni Lévy in Amstelveen voor eenmalige vertoning van docufilm

Amstelveen - Als hedendaagse getuige en overlevende van de Holocaust vertelt de Parijse Hanni Lévy (1924) op respectabele leeftijd nog altijd haar verhaal in diverse landen. Ze brengt begin maart een bezoek aan Amstelveen, omdat haar meeslepende filmdocu ‘Die Unsichtbaren - Wir Wollen Leben’ op 3 maart 2019 wordt vertoond in Cinema Amstelveen.

Na de voorstelling in Cinema Amstelveen is Hanni Lévy zelf aanwezig voor een nagesprek. Regisseur Claus Räfle zal via een video-meeting ook bij het nagesprek aanwezig zijn.

Joods verzet

De film, geregisseerd door Räfle en zijn co-auteur Alejandra López, vertelt het geheime hoofdstuk van het Joodse verzet tijdens de tijd van de Nationaal Socialisme. Het script is gebaseerd op interviews met ooggetuigen.

Sommige Joden slaagden erin, om tijdens het Berlijnse Nazi-regime in de Tweede Wereldoorlog, het onmogelijke waar te maken: zij werden onzichtbaar voor de autoriteiten. Meestal was het puur geluk door de zorgeloze gedrag van de jongeren dat zij werden beschermd tegen de klauwen van de Gestapo. Slechts een paar bekenden wisten hun echte identiteit te behouden.

Cioma Schönhaus, die in het geheim vervalste paspoorten regelde om daarmee de levens van duizenden mensen te redden. De jonge Hanni Lévy verft haar blonde haar zodat zij lijkt op een Ariër. Hierdoor kan zij anoniem wandelen over de Kurfürstendamm. Eugen Friede verspreidt 's nachts pamfletten als onderdeel van het verzet. Overdag draagt hij een Hitler uniform en verblijft hij in een huis van een Duitse familie. Tot slot is daar Ruth Gimpel, vermomd als weduwe verkoopt zij delicatessen van de zwarte markt aan de Duitse officiers. Zij vechten allemaal voor een leven in vrijheid zonder dat zij echt vrij kunnen zijn.

Groepsdrama

Medelevend, aangrijpend en vol met onverwachte humor, wordt de verhaallijn afgewisseld met fragmenten uit interviews en archiefbeelden waardoor een geconcentreerd en emotioneel groepsdrama neer is gezet.

Hanni Lévy

Lévy, geboren als Hanni Weissenberg, verloor haar beide ouders in de oorlogsjaren. Als 17-jarige slaagde ze er in aan arrestatie te ontkomen. Met behulp van niet-Joodse bekenden dook zij onder in Berlijn, bij een kaartverkoopster van de bioscoop op de Nollendorfplaats. Na de oorlogsjaren ging Hanni Lévy in Parijs wonen.  

Let op: De film wordt Duits gesproken en kent Engelse ondertiteling. Aanvang 3 maart 2019, 15.55 uur. Meer informatie via www.cinemaamstelveen.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.