pixabay

Harde kritiek van SP op college van B en W om situatie in Amstelveense verpleeghuizen en zorginstellingen

Amstelveen – De Amstelveense oppositiepartij SP is van mening dat het college van B en W totaal niet op de hoogte is van de drama’s die zich achter de deuren van de verpleeghuizen en instellingen in Amstelveen afspelen. Ook heeft het college in de visie van de SP verzuimd om extra maatregelen voor de veiligheid van zorgpersoneel te nemen.

Dat meldt de partij in een persbericht, waarin SP-raadslid Marina Casadei fel van leer trekt nadat het College van B en W vragen van de partij had beantwoord over de situatie in verpleeg - en verzorgingshuizen. Casadei stelt dat de SP meer actie had verwacht van de burgemeester en de wethouders ten aanzien van het zorgpersoneel in Amstelveen.

Verschuilen
Het college van B en W stelt in de beantwoording regelmatig contact te hebben met de verpleeghuizen en zorginstellingen en waar nodig hulp en advies te bieden, maar de SP ziet dat anders en vindt dat het college zich verschuilt achter landelijke regelgeving. ‘Een college dat in staat is om noodlijdende ondernemers en ZZP-ers te ondersteunen moet toch ook in staat zijn om alles in het werk te stellen om het zorgpersoneel veilig hun werk te laten doen. Maar het college kiest ervoor zich te verschuilen achter landelijke regelgeving’, concludeert de SP.

Schrijnende situaties
Bij de SP kwamen er meldingen over schrijnende situaties bij zowel de bewoners als het personeel in Amstelveense instellingen. De SP stelde daarop op 13 april schriftelijke vragen aan het college over de situatie in de Amstelveense verpleeghuizen en instellingen. Uit de beantwoording van die vragen concludeert de SP dat het college 'totaal niet op de hoogte is van de drama’s die zich achter de deuren van de verpleeghuizen en instellingen afspelen' en dat er 'niet pro-actief wordt gewerkt om het zorgpersoneel veilig hun werk te laten doen'.

Slachtoffers
'De tijd schrijdt voort en er zijn enkele tientallen slachtoffers in verpleeghuizen en instellingen te betreuren. Niet getest op corona, dus niet meetellend in de cijfers van het RIVM', aldus de SP. Voor de SP blijft het gissen hoeveel bewoners en medewerkers er inmiddels zijn besmet met het virus, maar de partij maakt uit  informatie van zorgpersoneel op dat er bijvoorbeeld in het Huis aan de Poel in Amstelveen diverse medewerkers het virus hebben opgelopen. 'Dat is gebleken uit testen die zij hebben gedaan bij de GGD'. 

Werkgever verantwoordelijk
Ook gaat de SP dieper in op de verantwoordelijkheid van werkgevers. De SP stelt dat een werkgever te allen tijde verantwoordelijk is voor de veiligheid van het personeel. Eveneens heeft de SP de partij expliciet gevraagd naar de situatie bij de GGZ-instellingen en de woongroepen van Ons Tweede Thuis (OTT) en de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW). 'Deze vragen zijn door het college helemaal niet beantwoord. Wellicht dat het college geen onnodige onrust wil creëren onder de Amstelveense bevolking, maar mensen in onwetendheid laten wekt ook onrust.'

De vragen van de SP en de antwoorden van het College van B en W zijn hier te vinden


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen. 

Advertorial Evenementen & Activiteiten gisteren 11:51

Uitje in de buurt: bamboelabyrint Nirwana

Amstelveen/De Kwakel – Niet ver van Amstelveen bevindt zich bamboelabyrint Nirwana. Het in De Kwakel gelegen labyrint biedt speciaal in deze coronatijden de mogelijkheid tot een exclusief gezinsuitje.