Pixabay.com (ter illustratie)

Hardere aanpak van misstanden bij kamerverhuur in Amstelveen

Amstelveen - Teveel woningen in Amstelveen worden nog altijd uitgemolken door huisjesmelkers, waarvan huurders en omwonenden vaak de dupe zijn. Zij betalen volgens de PvdA veelal de prijs van snelle winst door respectievelijk hoge huurprijzen en overlast. Een voorstel van de PvdA om misstanden bij kamerverhuur beter en harder aan te pakken werd daarom vorige week door de gemeenteraad aangenomen.

De PvdA kaartte al eerder misstanden en wantoestanden bij kamerverhuur in Amstelveen aan en kreeg nu politieke bijval om het probleem aan te pakken door extra geld vrij te maken voor meer en betere handhaving van het probleem.

Problemen

De partij meldt in een persbericht: 'In Amstelveen worden in veel huizen en appartementen kamers verhuurd. Meestal gaat dat goed, maar in steeds meer gevallen leidt het tot problemen. Door de krappe woningmarkt zoeken mensen als ze geen huis kunnen betalen vaak een kamer. Aan de andere kant zien bedrijven en particulieren met veel geld het als een kans om snel nog meer geld te verdienen. En dan gaat het mis.'

Brede politieke steun

De Partij van de Arbeid wilde hier wat tegen doen en heeft in de gemeenteraadsvergadering van 16 december 2020 een motie ingediend. Deze kreeg brede steun van coalitie- en oppositiepartijen. VVD, D66, SBA, AvA en Christenunie, die de motie mede indienden.

In januari 2019 is de nieuwe huisvestingsverordening in werking getreden. Sinds dat moment is voor kamerverhuur een vergunning nodig. Binnen een straal van 50 meter maximaal één woning met kamerverhuur en niet meer dan 10% van een appartementencomplex. Ook moet er aan strenge regels worden voldaan, bijvoorbeeld om geluidsoverlast tegen te gaan. Dat alles was hard nodig, stelt de PvdA.

Huisjesmelkers Amstelveen

PvdA gemeenteraadslid Arnout van den Bosch: ‘Wij horen regelmatig verhalen over slechte dienstverlening door verhuurders, over achterstallig onderhoud en over veel te hoge huren. Sommige verhuurders zitten er helaas vooral in voor het geld. Huizen worden uitgemolken door huisjesmelkers. Huurders en omwonenden zijn de dupe. Zij betalen de prijs van snelle winst.’

Beter handhaven

‘Natuurlijk moet iedereen even wennen aan de nieuwe regels. Ook het aanvragen van een vergunning kost tijd, maar daarna moet er gehandhaafd worden. Dat gebeurt natuurlijk al, maar het kan beter. Misstanden moeten hard aangepakt worden, vindt Van den Bosch: 'Fatsoenlijke woonruimte voor iedereen, dat is een basisprincipe van de Partij van de Arbeid. Daarom hebben wij het initiatief genomen voor deze motie.' De wethouder reageerde meteen positief op de motie: hij gaat er mee aan de slag en zal eind volgend jaar rapporteren over de resultaten van de extra handhaving en controle.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.