Hardrijders in woonwijken zijn vaak bewoners zelf

Hardrijders in woonwijken zijn vaak bewoners zelf

AMSTELVEEN - 'Hardrijders in woonwijken zijn vaak bewoners', zo meldt Vervoerregio Amsterdam. De organisatie is van start gegaan met een snelheidscampagne in onder andere Amstelveen, om mensen bewust te maken van het gevaar van een te hoge snelheid.

‘Meestal rijden mensen onbewust harder dan de toegestane snelheid wanneer ze de weg goed kennen. Ongemerkt zorgen brede wegen en argumenten als 'er gebeurt toch nooit iets' voor verandering in het rijgedrag,' zo meldt de Vervoerregio Amsterdam, waar Amstelveen onderdeel van uitmaakt.

Kleine overschrijdingen, grote gevolgen
Maar ook kleine overschrijdingen van de snelheidslimiet hebben gevolgen voor de verkeersveiligheid. Daarom vragen we ook dit jaar weer aandacht voor de maximale snelheid zodat iedereen veilig over straat kan.’

Lente
Nu het weer lente wordt en kinderen vaker buiten spelen, is het extra belangrijk om rustig te rijden. Daarom hebben alle  gemeenten in Vervoerregio Amsterdam campagneposters geplaatst en wordt samen met politie, scholen, Team Alert en VVN extra aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid.

Kwetsbare verkeersdeelnemers
'Wanneer we allemaal beter opletten in de bebouwde kom wordt het veiliger voor iedereen. En zeker voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen en senioren. Vooral voetgangers en fietsers lopen risico in het verkeer. Veel mensen weten niet dat zelfs een aanrijding met 30 kilometer per uur voor één op de tien voetgangers al dodelijk is. Bij 50 kilometer per uur overleeft de helft van de voetgangers de klap niet. Houd u daarom aan de limiet wanneer u op een 30 of 50 kilometerweg rijdt. Simpelweg rustig rijden doet wonderen voor uw remweg', zo wordt geadviseerd

Waarom is het zo belangrijk bewust met je snelheid bezig te zijn?
Snelheid bepaalt de lengte van de remweg. Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden ongeveer één seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger uw snelheid, des te meer meters u in die tijd aflegt. De techniek van auto's is de laatste jaren verbeterd, maar die reactieseconde blijft gelijk. Een bestuurder rijdt dus heel wat meters op volle snelheid door, voordat hij überhaupt op de rem trapt. En dan volgt dus nog de afstand die nodig is om de auto tot stilstand te brengen.

 

Snelheid             Reactie Remmen         Totale remweg

50 km/u               13,9 m  13,8 m               27,7 m

55 km/u               15,3 m  16,7 m               32,0 m

60 km/u               16,7 m  19,8 m               36,5 m

 

 

 


Reacties