Helemaal niet veel mis met Dierenopvang in Hoofddorp: College maakt korte metten met veronderstellingen VVD, D66 en GvA
Amstelveen - In tegenstelling tot wat de lokale politieke fracties van VVD, D66 en Goed voor Amstelveen veronderstelden, blijkt er helemaal niet veel mis met de opvang van Amstelveense dieren in de dierenopvanglocatie in Hoofddorp, zo blijkt uit beantwoording op vragen van de drie partijen door het College van B en W.
De drie partijen vuurden afgelopen december zeer kritische vragen op het College af omdat er grote problemen met plaatsing van dieren, afwezigheid van personeel en de communicatie zouden zijn bij de opvanglocatie in Hoofddorp. Amstelveense dieren zouden volgens de partijen naar Zandvoort – dat ver buiten de regio ligt - worden overgebracht, er zou geen ruimte zijn voor de opvangen van katten en euthanasieprotocollen zouden niet altijd strikt gevolgd worden.
Korte metten
Niets van dat alles blijkt te kloppen, zo blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen door het College van B en W, dat gesprekken voerde met vertegenwoordigers van de Dierenambulance De Ronde Venen, de Dierenbescherming én de dierenopvanglocatie in Hoofddorp. Met de veronderstellingen van de partijen wordt door het College van B en W feitelijk korte metten gemaakt.
Opvang Amstelveense dieren in Hoofddorp
Sinds dat Amstelveen geen eigen Dierentehuis meer heeft, vangt de Dierenopvang Haarlemmermeer in Hoofddorp Amstelveense huisdieren op die gevonden, vermist, gewond en verwaarloosd worden. Gemeente Amstelveen betaalt daarvoor € 65.000 subsidie aan de Dierenbescherming.
De vragen die de partijen stelden blijken vol met aannames te zitten, als we de beantwoording van het College mogen geloven. Het College meldt onder andere dat uit rapportages blijkt dat alle dieren waarvoor Amstelveen een contractuele afspraak heeft met de Dierenopvang Haarlemmermeer allemaal zijn opgevangen in de dierenopvang Hoofddorp en dat dieren dus niet Zandvoort worden gebracht.
Dierenwelzijn niet in geding
Het College weerlegt ook de stellingname dat dieren (katten/honden) niet geholpen zouden kunnen worden of dat er een capaciteitsprobleem speelt. 'De Dierenbescherming heeft ons verzekerd dat alle dieren uit Amstelveen zijn geholpen en dat het dierenwelzijn niet in het geding is geweest.’
De partijen beweerden dat er te weinig of geen personeel op de hondenafdeling in Hoofddorp aanwezig was. De Dierenbescherming heeft het College aangegeven dat er inderdaad tijdelijk sprake is geweest van een beperkte personeelsbezetting, maar dat de zorg voor de dieren altijd gecontinueerd werd en dat er altijd hondenverzorgers aanwezig zijn geweest.
Euthanasieprotocol
Ook stelden de drie partijen dat zij 'bronnen' hebben waaruit blijkt dat niet gehandeld zou worden naar euthanasieprotocollen. Het College stelt dat de Dierenbescherming handelt naar de strikte euthanasieprotocollen. 'Dieren worden uitsluitend geëuthanaseerd indien er sprake is van uitzichtloos lijden van het dier of indien het gedrag van het dier zodanig gestoord is dat het niet veilig teruggeplaatst kan worden in de samenleving. Bij het besluit tot euthanasie is voor zowel Hoofddorp als Zandvoort altijd een onafhankelijk externe dierenarts betrokken.' Ook worden dieren niet wegens ruimtegebrek geeuthanaseerd.
Uitnodiging werkbezoek
Het College van B en W heeft ook de opvangstatistieken van honden en katten in de afgelopen vijf jaar gedeeld. De dierenopvang van de Dierenbescherming in Hoofddorp heeft de woordvoerders Dierenwelzijn in de Amstelveense gemeenteraad uitgenodigd voor een werkbezoek aan de opvanglocatie.