Hella Vercammen: Adapt or Die

Weet u het al? Robotisering en Uberisering zijn het nieuwe modewoorden voor het bedrijfsleven. Iedereen wordt daar een beetje zenuwachtig van, zo ook Minister Asscher die voorspelt dat er grote werkeloosheid zal optreden daardoor.

 'Adept or Die' en onze scholingsplicht




Hij wilt daarom dat werkgevers loon gaan reserveren voor scholing van hun werknemers zodat ze nieuwe technologie ook kunnen toepassen en dus niet overbodig worden. Dat moeten werkgevers dus doen in plaats van alleen te investeren in nieuwe technologie.  

 Help, help, invasion of the robots, en dan moeten we ook nog onszelf Uber kannibaliseren. Dat kreeg ik allemaal te horen op een ondernemersbijeenkomst eind vorig jaar van een trendwatcher. Mooie boel en dan had die man ook nog een zeer sympathiek T-shirtje met de tekst “adept or die”. Dat wekte bij mij de indruk dat de mensheid zou worden weggevaagd door een kleine elite van IT nurds. De Steve Jobs van deze wereld zouden wel even zorgen dat wij straks geen banen meer hebben. Mr Apple had wat dat betreft beter Steve No Jobs kunnen heten.

 Nou heeft Asscher vorig jaar op 1 juli 2015 al een scholingsplicht voor werkgevers ingevoerd. Die houdt in dat werkgevers hun werknemers voldoende scholing moeten geven om hun functie goed te kunnen uitoefenen. Ook moet scholing ingezet worden bij overtolligheid indien dit kan helpen om de werknemer te herplaatsen in een andere functie. In feite komt het erop neer dat je de werknemer niets kunt verwijten en zelfs niet kunt ontslaan, als deze onvoldoende scholing heeft gehad binnen de voornoemde kaders. Zo’n vaart zal het dus nog niet lopen in ons polderlandje met die werkeloosheid door robotisering en onvoldoende scholing. Fiscaal vriendelijk reserveren van scholingskosten vind ik dan wel een must anders sturen we Asscher dat T-shirt “adept or die” of wellicht wel wat vriendelijker “adept or pay”?

Hella Vercammen - The Legal Company 
Deze column is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No8. - Februari 2016


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.