Henri Bloem en het belang van het glas: zo haal je het beste uit iedere wijn
Amstelveen- Dat Wijnkoperij Henri Bloem aan de Amsterdamseweg in Amstelveen bekend staat om uitstekend wijnadvies - zeker voor de feestdagen - is uiteraard algemeen bekend. Wat misschien niet iedereen weet is dat Henri Bloem ook specialist is op het gebied van wijnglazen en decanteer-karaffen. Want welke wijn je in welk glas schenkt, of dat je een karaf gebruikt, kan echt een wereld van verschil maken als het op smaak én beleving aankomt. Bij Henri Bloem zorgen ze ervoor dat je het beste uit iedere wijn haalt door het juiste glas, of een karaf, te gebruiken.
Eigenaar Thijs Jacobs legt uit dat een luxe, duurdere wijn vaak automatisch al de aandacht krijgt die het verdient. ‘Luxere wijnen schenken mensen niet zomaar in een stapelglaasje. Maar een eenvoudige wijn kan je ook enorm upgraden door het juiste glas te gebruiken,’ zegt Thijs, die in zijn winkel aan de Amsterdamseweg een uitgebalanceerd wijnglazen- en karaffenassortiment heeft. ‘Met het juiste glaswerk lift je als het ware iedere wijn op.’
Beleving
Henri Bloem heeft een alleen al voor het oog een prachtige collectie glazen waarmee je tijdens een feestdagendiner thuis een echte restaurantbeleving creëert. Het zijn glazen die ook veel door sterrenrestaurants worden gebruikt, zoals Spiegelau en Zalto. Waar Zalto echt van de buitencategorie is, heeft Bloem met bijvoorbeeld de Spiegalau Definition en Riedel Vinum prima meer betaalbare alternatieven.
‘Mooi glaswerk draagt enorm bij aan de beleving’, voegt Dennis toe. ‘Maar het is niet alleen de beleving waar je een wereld mee wint. De beste smaak ervaar je over het algemeen met zo dun mogelijk glaswerk. En als het op geur aankomt, doet ook een ruimer glas vaak wonderen. Met een ruimer glas krijgt een rode of volle witte wijn meer lucht en wordt deze beter met zuurstof gemengd. Daarmee wals je de wijn als het ware open en komen de aroma’s vrij.’
Lucht geven
Het op de juiste wijze beluchten van wijnen speelt zoals de kenners weten een belangrijke rol. Bij Henri Bloem weten ze alles van het overschenken van wijnen in een juiste karaf, ook wel decanteren genoemd (het beluchten én het scheiden van wijn en bezinksels). 'Bij jonge, stevige fruitgedreven wijnen kan je door beluchting met een karaf sneller rijping bereiken en zodoende gesloten aroma's naar boven laten komen. Oudere wijnen hebben vaak lang opgesloten gezeten in de fles en zijn complexer, die moet je echt de kans geven om tot leven te laten komen en de aroma's vrij te spelen. Hoe complexer de wijn, hoe groter het belang van beluchten.'
Timing
Maar let op! Timing is heel belangrijk bij beluchten. Te lang of te kort beluchten kan afhankelijk van het type wijn een averechts effect hebben. De specialisten van Henri Bloem geven daarom passend advies voor iedere wijn.
Wat ze bij Henri Bloem ook vaak bemerken is dat veel mensen wijn in huis hebben die ze bewaren voor een speciaal moment. ‘Wij adviseren om dat om te draaien, want de kans dat dat moment niet komt, of te laat, is aanzienlijk. Laat daarom die speciale wijn het moment zijn. Mensen mogen gerust naar onze winkel komen voor advies over hun wijnen, of het nu om rijping, waarde of de wijze van drinken en schenken gaat.’
Persoonlijk advies
Voor persoonlijk advies voor de beste wijnen in combinatie met het beste glaswerk staan de specialisten van Henri Bloem zeker in december weer klaar. ‘Wat voor ons het belangrijkste van alles blijft is dat onze klanten een glas kiezen, waar ze zelf het lekkerste uit drinken!’ besluit Thijs. Kom gerust langs aan de Amsterdamseweg 160.