Herbert Raat kondigt onderzoek naar synagoge Randwijcklaan aan

AMSTELVEEN - Wethouder Herbert Raat heeft een onderzoek aangekondigd naar de cultuurhistorische waarde van de voormalige synagoge aan de Randwijcklaan. Er bestaat een plan om een villa te bouwen op de locatie van het houten gebouw, maar hier is tegen geprotesteerd.

In zijn brief bevestigt Raat dat er op 6 september een aanvraag omgevingsvergunning is ingediend voor het bouwen van een villa op Randwijcklaan 13. Hier zit een uitgebreide procedure aan vast, met een beslistermijn van 26 weken. Uit een eerste toetsing is gebleken dat onvoldoende gegevens en bescheiden zijn aangeleverd bij de indiending van de aanvraag om een volledige beoordeling van het bouwplan te kunnen doen. De ontbrekende gegevens moeten uiterlijk 13 december worden aangeleverd. Raat benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over de aanvraag en dat het dan ook Funda's eigen risico is om de villa al te koop aan te bieden.

Sloopmelding
Het houten gebouw dat momenteel gevestigd is aan de Randwijcklaan, beschikt niet over een beschermde, monumentale status. Dit betekent dat een sloopmelding genoeg is om het gebouw met de grond gelijk te maken. In een sloopmelding hoeft alleen aangegeven te worden hoe en wanneer er gesloopt gaat worden. Zo'n melding is echter nog niet bij de gemeente binnengekomen.

Lokale waarde
Het gebouw aan de Randwijcklaan is in opdracht van de Nederduits Hervormde kerk gebouwd, maar werd in 1938 al ingewijd als synagoge. Tevens heeft het tot 1942 dienst gedaan als Joodse school. Na de oorlog heeft het dienst gedaan als kleuterschool, en later tot op heden, als podologie-praktijkruimte. Raat geeft toe dat ondanks het ontbreken van monumentale status, er wel sprake is van een lokale cultuurhistorische waarde. Omwonenden willen dan ook het gebouw behouden of op z'n minst een herinnering eraan plaatsen. "We zullen een nader onderzoek door deskundigen laten verrichten naar de cultuurhistorische waarde van het gebouw, en naar aanleiding hiervan de mogelijkheden ten behoeve van behoud bezien", besluit Raat zijn brief.

 


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.