Verwoeste woningen aan de Henegouwselaan na neerstorten Duitse Heinkel-bommenwerper in 1940. [Beeldbank Amstelveen, R. Dassen]

Herdenkingstegels op plekken Amstelveense (vlieg)rampen WOII

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat twee (vlieg)rampen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij in Amstelveen tientallen doden vielen en blokken huizen werden verwoest, blijvend herdenken met speciale herdenkingstegels.

Het gaat om het neerstorten van een Duitse bommenwerper aan de Henegouwselaan in 1940, waarbij vijf gezinsleden, een Duitse soldaat en de bemanning van het vliegtuig om het leven kwamen en een blok huizen werd verwoest.

Aan de Charlotte van Montpensierlaan kwamen in 1945 33 mensen om, toen twee splinterbommen van de RAF daar twintig Amstelveense woonhuizen verwoestte.

De gemeente gaat op de plekken speciale herdenkingstegels in het trottoir plaatsen die herinneren aan de tragische gebeurtenissen. De plaatsing van de tegels maakt onderdeel uit van het project Historisch Besef dat het College van B en W eerder al opstartte.

De tegel aan de Henegouwselaan wordt naar verwachting in september dit jaar geplaatst, de tegel aan de Charlotte van Montpensierlaan vermoedelijk in februari volgend jaar.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:00

Let's dance: rolstoeldansen in Amstelveen

Amstelveen - De Stichting Rolstoeldansen Amstelveen staat de laatste tijd meer dan ooit in de belangstelling. De vereniging laat zich zien op diverse lokale evenementen (zoals Amstelveen on Wheels) en liet ook Amstelveense raadsleden kennismaken met de wereld van het rolstoeldansen .Vrijwilligster Corrie van Hugten, tijdens het Sportgala Amstelveen uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar, is al 42 jaar (!) de drijvende kracht achter de Stichting Rolstoeldansen Amstelveen, maar ook achter de Stichting Rolstoeldansen Nederland. In 1980 kreeg Corrie van een bevriende dansleraar uit Leiden een bijzondere opdracht, die ze tot op de dag van vandaag met bevlogenheid uitvoert. ‘Hij zei tegen mij: jij gaat zorgen dat mensen met een beperking dansplezier krijgen.’ En zo geschiedde.

Kunst & Cultuur vandaag 09:00

Nu te zien in Museum JAN: Tjalf Sparnaay - The Bigger Picture

Amstelveen - Met de jubileumtentoonstelling The Bigger Picture viert Museum JAN de 70ste verjaardag van beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay. Ruim 60 werken uit verschillende museale en particuliere collecties geven een bijzonder overzicht van zijn oeuvre: van zijn eerste illustraties voor ansichtkaarten tot zijn nieuwste foodpainting WasteScape dat voor het eerst wordt geëxposeerd voor publiek.

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.