Verwoeste woningen aan de Henegouwselaan na neerstorten Duitse Heinkel-bommenwerper in 1940. [Beeldbank Amstelveen, R. Dassen]

Herdenkingstegels op plekken Amstelveense (vlieg)rampen WOII

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat twee (vlieg)rampen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij in Amstelveen tientallen doden vielen en blokken huizen werden verwoest, blijvend herdenken met speciale herdenkingstegels.

Het gaat om het neerstorten van een Duitse bommenwerper aan de Henegouwselaan in 1940, waarbij vijf gezinsleden, een Duitse soldaat en de bemanning van het vliegtuig om het leven kwamen en een blok huizen werd verwoest.

Aan de Charlotte van Montpensierlaan kwamen in 1945 33 mensen om, toen twee splinterbommen van de RAF daar twintig Amstelveense woonhuizen verwoestte.

De gemeente gaat op de plekken speciale herdenkingstegels in het trottoir plaatsen die herinneren aan de tragische gebeurtenissen. De plaatsing van de tegels maakt onderdeel uit van het project Historisch Besef dat het College van B en W eerder al opstartte.

De tegel aan de Henegouwselaan wordt naar verwachting in september dit jaar geplaatst, de tegel aan de Charlotte van Montpensierlaan vermoedelijk in februari volgend jaar.


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie vandaag 07:00

Onderwijsspecial (afl. 6): Panta Rhei - Iedereen heeft recht op kansen

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial van scholen in Amstelveen en directe omgeving. In aflevering 6: Panta Rhei.

Gezondheid & welzijn gisteren 16:14

ANWB AutoMaatje van start in Amstelveen

Amstelveen - De vervoersservice ANWB AutoMaatje gaat per 1 februari 2023 van start in Amstelveen. Vrijwilligers vervoeren via ANWB AutoMaatje met hun eigen auto minder mobiele Amstelveners die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Kunst & Cultuur gisteren 11:17

Jubileumjaar 'Cobra 75' van start met drieluik ‘Ontmoet de Denen’ 

Amstelveen - In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is gisterenavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar 'Cobra 75' van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 14 mei 2023.