Verwoeste woningen aan de Henegouwselaan na neerstorten Duitse Heinkel-bommenwerper in 1940. [Beeldbank Amstelveen, R. Dassen]

Herdenkingstegels op plekken Amstelveense (vlieg)rampen WOII

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat twee (vlieg)rampen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij in Amstelveen tientallen doden vielen en blokken huizen werden verwoest, blijvend herdenken met speciale herdenkingstegels.

Het gaat om het neerstorten van een Duitse bommenwerper aan de Henegouwselaan in 1940, waarbij vijf gezinsleden, een Duitse soldaat en de bemanning van het vliegtuig om het leven kwamen en een blok huizen werd verwoest.

Aan de Charlotte van Montpensierlaan kwamen in 1945 33 mensen om, toen twee splinterbommen van de RAF daar twintig Amstelveense woonhuizen verwoestte.

De gemeente gaat op de plekken speciale herdenkingstegels in het trottoir plaatsen die herinneren aan de tragische gebeurtenissen. De plaatsing van de tegels maakt onderdeel uit van het project Historisch Besef dat het College van B en W eerder al opstartte.

De tegel aan de Henegouwselaan wordt naar verwachting in september dit jaar geplaatst, de tegel aan de Charlotte van Montpensierlaan vermoedelijk in februari volgend jaar.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.