Verwoeste woningen aan de Henegouwselaan na neerstorten Duitse Heinkel-bommenwerper in 1940. [Beeldbank Amstelveen, R. Dassen]

Herdenkingstegels op plekken Amstelveense (vlieg)rampen WOII

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat twee (vlieg)rampen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij in Amstelveen tientallen doden vielen en blokken huizen werden verwoest, blijvend herdenken met speciale herdenkingstegels.

Het gaat om het neerstorten van een Duitse bommenwerper aan de Henegouwselaan in 1940, waarbij vijf gezinsleden, een Duitse soldaat en de bemanning van het vliegtuig om het leven kwamen en een blok huizen werd verwoest.

Aan de Charlotte van Montpensierlaan kwamen in 1945 33 mensen om, toen twee splinterbommen van de RAF daar twintig Amstelveense woonhuizen verwoestte.

De gemeente gaat op de plekken speciale herdenkingstegels in het trottoir plaatsen die herinneren aan de tragische gebeurtenissen. De plaatsing van de tegels maakt onderdeel uit van het project Historisch Besef dat het College van B en W eerder al opstartte.

De tegel aan de Henegouwselaan wordt naar verwachting in september dit jaar geplaatst, de tegel aan de Charlotte van Montpensierlaan vermoedelijk in februari volgend jaar.


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:17

Cultuurcentrum Griffioen opent nieuw theaterseizoen

Amstelveen - Cultuurcentrum VU Griffioen is gestart met de kaartverkoop van het nieuwe theaterseizoen. In voorgaande jaren gebeurde dit altijd in april of mei. “Dit seizoen pakken we een hoop zaken net iets anders aan dan normaal”, aldus de Griffioen.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.