Verwoeste woningen aan de Henegouwselaan na neerstorten Duitse Heinkel-bommenwerper in 1940. [Beeldbank Amstelveen, R. Dassen]

Herdenkingstegels op plekken Amstelveense (vlieg)rampen WOII

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat twee (vlieg)rampen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij in Amstelveen tientallen doden vielen en blokken huizen werden verwoest, blijvend herdenken met speciale herdenkingstegels.

Het gaat om het neerstorten van een Duitse bommenwerper aan de Henegouwselaan in 1940, waarbij vijf gezinsleden, een Duitse soldaat en de bemanning van het vliegtuig om het leven kwamen en een blok huizen werd verwoest.

Aan de Charlotte van Montpensierlaan kwamen in 1945 33 mensen om, toen twee splinterbommen van de RAF daar twintig Amstelveense woonhuizen verwoestte.

De gemeente gaat op de plekken speciale herdenkingstegels in het trottoir plaatsen die herinneren aan de tragische gebeurtenissen. De plaatsing van de tegels maakt onderdeel uit van het project Historisch Besef dat het College van B en W eerder al opstartte.

De tegel aan de Henegouwselaan wordt naar verwachting in september dit jaar geplaatst, de tegel aan de Charlotte van Montpensierlaan vermoedelijk in februari volgend jaar.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:20

E-waste Race: schoolklassen zamelen zoveel mogelijk elektronisch afval in

Amstelveen - Zes basisschoolgroepen uit Amstelveen doen dit jaar weer mee aan de E-waste Race. De deelnemende klassen gaan bijna vier weken lang zoveel mogelijk klein elektronisch afval of E-waste inzamelen zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. De organisatie E-waste Race verzorgt verschillende lessen voor de kinderen. 

Algemeen vandaag 11:49

AVA boos over schrappen tijdelijke voetgangersbrug over A9: ‘Onvoorstelbaar’

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is boos en vindt het onbegrijpelijk dat de tijdelijke voetgangersbrug over Rijksweg A9, ter hoogte van het Bovenlandpad, uit de verbouwingsplannen is geschrapt omdat de brug niet zou passen. ‘Wij vinden het onvoorstelbaar,’ zegt AVA-fractievoorzitter Michel Becker.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:19

Amstelveen van voorheen (299)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 299 een oude foto uit 1979 van de bouw van het raadhuis aan de oever van De Poel.