R-Netlijn in Amstelveen

Hernieuwde stijging OV-tarieven: 'Dit kan zo niet doorgaan'

Amstelveen – De PvdA Amstelveen is ontstemd over de nieuwe prijsstijgingen voor het openbaar vervoer in Amstelveen.

GVB en Connexxion hebben recent hun tarieven voor 2020 bekend gemaakt. Die stijgen volgend jaar flink. Na de verhoging met 5,75 procent dit jaar, stijgen ze volgend jaar weer met 2,23 procent. Per rit met tram of bus valt dat nog wel mee, maar bij dagelijks gebruik telt dat op tot flinke bedragen.

PvdA

De Partij van de Arbeid maakt zich daar zorgen over en heeft vragen gesteld aan de wethouder. PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch: ‘Zulke prijsverhogingen kunnen financieel echt pijn doen, zeker bij mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn om naar school of werk te gaan.’

Reiskostenvergoeding

Veel Amstelveners wonen in Amstelveen en werken in de regio, bijvoorbeeld in Amsterdam. Voor wie een reiskostenvergoeding krijgt, is er niet zo veel aan de hand, maar juist mensen met de laagste inkomens krijgen dat vaak niet. Dan kunnen mensen in de problemen komen. Ook voor werkzoekenden wordt het minder aantrekkelijk om een baan te accepteren op een wat grotere afstand van huis. Zo ontstaat mobiliteitsarmoede, een toenemend probleem in de regio Amsterdam.

Prijsverhogingen

De PvdA heeft de wethouder gevraagd toe te lichten hoe de prijsverhogingen tot stand zijn gekomen. De Vervoerregio Amsterdam gaat daar over, maar consulteert de betrokken gemeentes, waaronder Amstelveen. De PvdA vindt het belangrijk dat in de Vervoerregio duidelijk stelling genomen wordt en wil voorkomen dat de tarieven zo sterk blijven stijgen na 2020. PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch: 'Om het openbaar vervoer aantrekkelijk te houden, kunnen zulke prijsstijgingen niet blijven doorgaan. We moeten juist meer mensen verleiden om met de bus of de tram te reizen. Hoge tarieven passen daar niet bij.'

Lage inkomens

Daarnaast wil de PvdA weten wat de Gemeente kan doen om de mensen met de laagste inkomens te helpen. Ook zij moeten gebruik kunnen maken van tram en bus, zeker als het gaat om woon-werkverkeer. Arnout van den Bosch: 'We moeten de gevolgen van deze prijsstijgingen verzachten. Of dat nu loopt via de Amstelveenpas of op een andere manier, maakt me niet zo veel uit, maar er moet wat gebeuren.'


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.