AmstelveenZ

Herplaatsing Snoeck-bankjes van weleer met gejuich ontvangen

Amstelveen - De terugkeer van de keramiekbankjes en bokkesprongpaaltjes van kunstenaar Jan Snoeck in het centrum van Amstelveen, in ruil voor het jarenlang sterk bekritseerde Armando-kunstwerk Der Bogen,  gaat gepaard met talloze positieve reacties op social media. 

Veel Amstelveners zijn dolenthousiast dat de bankjes, die vroeger aan de Zaagtand op Plein 60 stonden,  weer terug zijn.

Positieve reacties

Op de Facebook-pagina van AmstelveenZ stroomden de positieve reacties binnen: 'Geweldig die bankjes! We hebben ze gemist!!' .... 'Memories! Gaaf dat deze kleurrijke bankjes weer terug komen! Ik was 18 jaar toen ze geplaatst werden' ...  'Jeetje dat ze ze nog hadden, dat verbaast me. Maar super leuk' ... 'Dit is een verademing, zo gezellig'... Veel leuker dan die stomme bogen'; het is een kleine greep uit de positieve reacties en de honderden hartjes en duimpjes die werden uitgedeeld. Ook werd er vanmiddag direct gebruik gemaakt van de bankjes.

Verpieteren op de gemeentewerf

De terugkeer van de Snoeck-bankjes en de verplaatsing van Der Bogen werden in gang gezet door wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD). Hij vond het merkwaardig dat de Snoeck-bankjes al jarenlang stonden te verpieteren op de gemeentewerf, terwijl ze zo geliefd waren en onderdeel uitmaken van de historie van Amstelveen.

De kritiek op Der Bogen was de wethouder de afgelopen jaren uiteraard ook niet ontgaan. Raat heeft deze bestuursperiode voor het eerst Kunst & Cultuur in zijn portefeuille en besloot de koe direct bij de horens te vatten. Hij liet een stemming uitschrijven waar Amstelveners een nieuwe locatie konden kiezen voor Der Bogen, want dat het werk met bijnaam de Drol van het Stadsplein moest was wel duidelijk: de bankjes van Snoeck bleken de ideale en nostalgische vervanger. Raat gaf opdracht de bankjes te restaureren.

Opsteker 

'We hebben geprobeerd het beter te maken. Der Bogen, daar vind ik natuurlijk ook wat van: hij komt echt vele malen beter tot zijn recht op de nieuwe plek in het park', zegt Raat. De vele positieve reacties op de terugkeer van de Snoeck-bankjes ziet hij als een geweldige opsteker, voor heel Amstelveen. 'Kunst is niet alleen voor een klein groepje, maar voor iedereen', zegt hij. 'Het is prachtig om te zien dat zoveel Amstelveners blij zijn met de terugkeer van de bankjes.'

snoeck_5.jpg
Herbert Raat (wethouder), beleidsmedewerker kunst Linda du Prie (gemeente) en Jan Verschoor (kunstcommissie)

Al met al worden de bankjes volpop geprezen en ook gezien als een functionele en vrolijke toevoeging voor het Stadsplein. Maar natuurlijk blijft er altijd wat te wensen over: 'Nu de Poeloever nog terug en ik ben weer terug in de tijd en kan ik mijn kinderen laten zien hoe fijn dat was!', aldus een van de reacties.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.