Bob van Uden. [Beeld: Anko Stoffels]

Het beste van 2 werelden

AMSTELVEEN - Amstelvener Bob van Uden (18) is een bijzonder sportief talent. Als keeper speelt hij bij eerstedivisionist Almere City (U19) waar een (semi-)profcarrière in het verschiet ligt. Maar zijn talent reikt verder: op de digitale velden van het immens populaire computerspel FIFA’18 behoort hij tot de Top 8 van de wereld.

Waar hij in real life sinds kort met de selectie meetraint bij Almere City, heeft zijn talent voor gamen hem al verder gebracht: hij staat onder contract bij e-divisionist PEC Zwolle en speelt met verve in de FIFA’18-competitie. Dat is zeker geen spelletje: Bob speelt digitaal talloze wedstrijden en sprokkelde dit jaar met gamen bovendien al een flink geldbedrag bij elkaar.

Playstation
Als ‘echte’ keeper doorliep Bob een groot deel van de Ajax-jeugd en hij speelde onder andere bij AFC, een prima graadmeter voor zijn sportieve talent. Met gamen kwam hij rond zijn 12e in aanraking, ook al had hij aanvankelijk zelf geen gameconsole. Toen een vriend van hem een Playstation kreeg, was hij daar niet weg te slaan. ‘Ik was er elke dag en bleef in de weekenden slapen, we speelden de hele tijd’, blikt Bob terug.

Doorbraak
Dit jaar brak Bob definitief door in gaming. Hij reisde dit voorjaar zowaar naar Madrid af voor een groot internationaal toernooi, nadat hij zich na tal van winstpartijen had gekwalificeerd. ‘Ik moest wel even aan mijn ouders toestemming vragen, maar zij steunen mij gelukkig.’  Dit seizoen werd hij dankzij zijn prestaties als E-sporter gecontracteerd door PEC Zwolle in de e-Divisie.

Verliezen geen optie
Bob heeft naast talent en inzicht (‘Het is vooral ook spelpatronen kennen,’ zegt hij) een eigenschap die hem ver brengt: een echte winnaarsmentaliteit. ‘Als ik verlies moet je ook even een uurtje niet bij me in de buurt komen’, zegt hij met een knipoog.

Meer dan een spelletje
Wie denkt dat FIFA’18 slechts een spelletje is heeft het mis. ‘Mensen onderschatten het. Het is zwaar: je speelt 40 wedstrijden in een weekend en ik ‘train’ elke dag een paar uur. Je moet er veel voor laten.’

Topconditie
Bob heeft een groot voordeel op veel gamers: hij is in topconditie doordat hij ook in het echte leven topsport bedrijft. Al dat gamen en sporten vreet tijd, maar zijn school heeft er niet onder geleden. Met een VWO-diploma op zak is hij vastberaden carrière te maken: maar de keus wordt wel moeilijk.

Stadions
Echt voetballen als (semi-)prof of verder in het gamen waar in principe meer te verdienen valt en het kijkers-publiek groter en groter wordt. ‘Met de online kijkers voor FIFA’18 kan je hele stadions vullen, dat maakt het bijzonder. Ik kan het nu gelukkig nog goed combineren, maar ik denk wel dat ik op een gegeven moment een keus moet maken. Dat wordt nog best lastig’, besluit Bob.

 [Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.26, december 2017]

Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:26

'Energietransitie vergt grootse inspanning van Amstelveen'

Amstelveen - Voor het vijfde jaar op rij heeft de gemeente de balans opgemaakt hoe duurzaam Amstelveen is wat betreft de onderwerpen energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. Die balans is nodig om te bekijken of de gemeente zich voldoende inzet, de middelen goed worden besteed en waar de focus het komend jaar op ligt. Het thema Energietransitie (de overgang naar schone energie) vergt grootse inspanning van de gemeente. De gemeenteraad krijgt het Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptie, ofwel PLECK 5.0. voorgelegd.

Algemeen gisteren 13:36

Aanleg rotondes Oranjebaan vertraagd door gestegen kosten

Amstelveen - De aanleg van de twee rotondes op de Oranjebaan die in oktober 2023 zou beginnen, is voor onbepaalde tijd vertraagd. Oorzaken zijn de sterk gestegen kosten van personeel en bouwmaterialen in het afgelopen jaar en aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen in combinatie met een langere looptijd van het project. Hierdoor overschrijden de kosten het door de gemeenteraad gereserveerde budget met ruim een miljoen euro.

Algemeen gisteren 10:28

Verrassingsbezoek wethouder Floor Gordon bij Groenraad Amstelveen

Amstelveen - Afgelopen week werd de Groenraad Amstelveen verrast met een bezoek van wethouder Floor Gordon, ter gelegenheid van de officiële installatie van haar nieuwste leden. Wethouder Gordon sprak tijdens haar bezoek haar waardering uit voor het werk van de Groenraad, gezien het belang van groen voor een gezonde en aangename leefomgeving.

Algemeen 27 sep. 2023 14:11

Introductiecursus Latin & Ballroom bij Dansschool Mittelmeijer

Amstelveen - Altijd al eens danslessen willen volgen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? Aanstaande vrijdag en zondag starten op dansschool Mittelmeijer beginnerslessen Latin & Ballroom. De cursus is geschikt voor alle leeftijden en de introductiecursus laat jou in vier lessen ontdekken of jouw hart ligt bij dansstijlen als Cha-cha-cha, Jive en Samba.