Bob van Uden. [Beeld: Anko Stoffels]

Het beste van 2 werelden

AMSTELVEEN - Amstelvener Bob van Uden (18) is een bijzonder sportief talent. Als keeper speelt hij bij eerstedivisionist Almere City (U19) waar een (semi-)profcarrière in het verschiet ligt. Maar zijn talent reikt verder: op de digitale velden van het immens populaire computerspel FIFA’18 behoort hij tot de Top 8 van de wereld.

Waar hij in real life sinds kort met de selectie meetraint bij Almere City, heeft zijn talent voor gamen hem al verder gebracht: hij staat onder contract bij e-divisionist PEC Zwolle en speelt met verve in de FIFA’18-competitie. Dat is zeker geen spelletje: Bob speelt digitaal talloze wedstrijden en sprokkelde dit jaar met gamen bovendien al een flink geldbedrag bij elkaar.

Playstation
Als ‘echte’ keeper doorliep Bob een groot deel van de Ajax-jeugd en hij speelde onder andere bij AFC, een prima graadmeter voor zijn sportieve talent. Met gamen kwam hij rond zijn 12e in aanraking, ook al had hij aanvankelijk zelf geen gameconsole. Toen een vriend van hem een Playstation kreeg, was hij daar niet weg te slaan. ‘Ik was er elke dag en bleef in de weekenden slapen, we speelden de hele tijd’, blikt Bob terug.

Doorbraak
Dit jaar brak Bob definitief door in gaming. Hij reisde dit voorjaar zowaar naar Madrid af voor een groot internationaal toernooi, nadat hij zich na tal van winstpartijen had gekwalificeerd. ‘Ik moest wel even aan mijn ouders toestemming vragen, maar zij steunen mij gelukkig.’  Dit seizoen werd hij dankzij zijn prestaties als E-sporter gecontracteerd door PEC Zwolle in de e-Divisie.

Verliezen geen optie
Bob heeft naast talent en inzicht (‘Het is vooral ook spelpatronen kennen,’ zegt hij) een eigenschap die hem ver brengt: een echte winnaarsmentaliteit. ‘Als ik verlies moet je ook even een uurtje niet bij me in de buurt komen’, zegt hij met een knipoog.

Meer dan een spelletje
Wie denkt dat FIFA’18 slechts een spelletje is heeft het mis. ‘Mensen onderschatten het. Het is zwaar: je speelt 40 wedstrijden in een weekend en ik ‘train’ elke dag een paar uur. Je moet er veel voor laten.’

Topconditie
Bob heeft een groot voordeel op veel gamers: hij is in topconditie doordat hij ook in het echte leven topsport bedrijft. Al dat gamen en sporten vreet tijd, maar zijn school heeft er niet onder geleden. Met een VWO-diploma op zak is hij vastberaden carrière te maken: maar de keus wordt wel moeilijk.

Stadions
Echt voetballen als (semi-)prof of verder in het gamen waar in principe meer te verdienen valt en het kijkers-publiek groter en groter wordt. ‘Met de online kijkers voor FIFA’18 kan je hele stadions vullen, dat maakt het bijzonder. Ik kan het nu gelukkig nog goed combineren, maar ik denk wel dat ik op een gegeven moment een keus moet maken. Dat wordt nog best lastig’, besluit Bob.

 [Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.26, december 2017]

Meer nieuws

112 gisteren 10:34

Vrachtwagen zakt weg op bouwterrein A9 bij Amstelveen

Amstelveen - Op het bouwterrein van de A9 bij Amstelveen is dinsdagmorgen bij werkzaamheden een vrachtwagen weggezakt en bijna gekanteld. Eén rijstrook op de A9 richting Haarlem is uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.

Algemeen 17 jun. 2024 12:00

Amstelveen op zoek naar nieuwe kinderburgemeester: wie volgt Milanka op?

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester  én naar nieuwe leden voor de Kinderraad voor het schooljaar 2024/2025. De huidige kinderburgemeester Milanka bracht daarom afgelopen week samen met wethouder Frank Berkhout een bezoek aan de groepen 6, 7 en 8 van basisschool De Linde.