'Het dragen van een fietshelm zou cool moeten worden onder Amstelveense jongeren'

Amstelveen – Omdat het aantal verkeersslachtoffers de afgelopen jaren zowel landelijk als lokaal sterk is gestegen, willen de lokale fracties van D66 en de VVD dat het College van B en W het gebruik van fietshelmen onder Amstelveense fietsers en met name jongeren gaat promoten.

Volgens raadslid Youssef Ben Idder (D66) dragen al steeds meer fietsers een fietshelm en is het vooral onder ouderen en jonge kinderen 'meer normaal' geworden: 'Maar bij jongeren valt er wat te verbeteren. Veel jongeren vinden het gênant om een fietshelm te dragen. Het dragen van een helm zou cool moeten worden,' stelt hij.

Raadslid Menno van Leeuwen (VVD) vult aan: 'De SWOV  heeft onderzocht dat het dragen van een fietshelm veel verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden kan voorkomen. Dus als meer mensen een fietshelm zouden dragen kunnen we het aantal verkeersslachtoffers sterk doen verminderen.'

vvd d66 amstelveen fietshelmen.jpg
Menno van Leeuwen (VVD) en Youssef Ben Idder (D66).

Ben Idder en Van Leeuwen zullen schriftelijke vragen gaan stellen aan het college om te onderzoeken of er doormiddel van betere voorlichting meer fietsers een helm gaan dragen. 

In Nederland kwamen vorig jaar 270 fietsers om het leven, zeker 40 procent van de bestuurders reed op een e-bike. 'De gemiddelde snelheid van fietsers sterk toegenomen is waardoor zij vaak te laat waargenomen worden door overige weggebruikers en het gevaar op letsel sterk toegenomen is.' 


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.