Het energielabel regel je via Geijsel Kroon

Het energielabel regel je via Geijsel Kroon Foto: Bernard Geijsel

Bernard Geijsel is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord.

Toen ik ruim 10 jaar geleden een jaren ’30 woning in Amstelveen Elsrijk verkocht vroeg niemand naar isolatie-maatregelen. Woningen met tocht- (!) portalen, ijskristallen op de ramen en waar men wolkjes kon blazen in de toiletruimtes waren veruit de populairste woningen van Amstelveen. Deze charmante woningen met karakteristieke details werden verkocht zonder dat er gevraagd werd naar de maandelijkse stookkosten.

Sinds 1 januari 2015 is duurzaam wonen in een stroomversnelling gekomen. De Europese Unie heeft toen het energielabel voor woningen verplicht gesteld. Niemand die daar om vroeg; het vereenvoudigde label werd met hoongelach in de Nederlandse huiskamers ontvangen.
Inhoudelijk klopte er weinig van…

Als erkend energiedeskundige (ik mag deze energie-labels namens de Rijksoverheid verstrekken) deel ik die mening. Het is een compromis om enerzijds aan de Europese regels te voldoen en anderzijds de kosten in de hand te houden. Maar het helpt! De bewustwording van het isoleren van de woning is actueler dan ooit.

Volgende stap

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd vanaf 1 juli 2020 de regelgeving weer aan te passen. Men wil van het vereenvoudigde label af en wil dat de deskundige aan huis komt voor een betrouwbaarder energielabel en een beter duurzaamheidsadvies. Niks mis mee. Groot nadeel; de kosten zullen fors omhoog gaan. Waar nu een label rond een tientje kost kan het vervolg label oplopen tot wel € 200,-.

Wees er op tijd bij

Het energielabel heb je nodig als je jouw huis verkoopt of verhuurt en kan door iedereen die nu eigenaar is reeds vastgesteld worden middels het vereenvoudigde label. Wellicht slim om dit voor 1 juli 2020 in orde te maken aangezien de minister nadrukkelijk in haar brief naar de Tweede Kamer stelt dat het vereenvoudigde label 10 jaar na afgifte geldig is.

Neem contact met ons op voor meer informatie. Het energielabel verstekken wij tot 1 juli 2020 gratis aan verkopers en verhuurders van Geijsel Kroon Makelaardij.

Bernard Geijsel

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties