Het roer om: New York, New York

Amstelveen - Een lang gekoesterde droom om in New York te wonen en werken kwam uit. Albertine en Rob Derikx vertrokken in februari met hun twee zoontjes Hidde (4) en Melle (2) naar the States. Een warm welkom zat er niet in, want ze moesten binnen enkele weken in lockdown. Rassenrellen, Covid en verkiezingen. Albertine en Rob vertellen over hun ‘spoedcursus Amerika’.

Albertine (37) en Rob (38) woonden heerlijk met hun gezin in Elsrijk. Een mooi huis, gezellige buren, vlakbij het Stadshart en een fijne crèche om de hoek. Rob vertelt dan ook dat hij niet zo nodig weg hoefde, maar dat Albertine graag nog eens naar het buitenland zou willen. Albertine: ‘Maar toen de kans om naar New York te gaan voorbij kwam, kon zelfs Rob geen ‘nee’ zeggen.’ Als voormalig hockey international heeft Rob reeds veel de wereld over gereisd en als mooiste souvenir een Olympische medaille mee naar huis genomen.

Nieuwe rol in the States
Het enthousiaste koppel heeft elkaar ontmoet tijdens hun studietijd. Beide studeerden rechten in Utrecht en via een wederzijdse vriend werden ze aan elkaar voorgesteld. ‘We zijn samen gaan wonen in Amsterdam en kregen een prachtige zoon, Hidde. Toen hij 3 maanden oud was zijn we verhuisd naar Amstelveen. Dit was uiteraard even wennen als je vanuit de drukke stad komt. Maar met een kindje start je een heel nieuw leven en dan is Amstelveen ontzettend relaxed.’ Toch kwamen ze beide nog elke dag in Amsterdam vanwege hun werk; zij als advocaat en hij bij de Rabobank Groep als Associate Director Acquisition Finance. Maar op een gegeven moment kreeg Rob een kans die hij met beide handen aan wilde grijpen; een nieuwe rol in de United States als ‘Head of International Desk North America’. ‘Dit houdt kortgezegd in dat ik dochterbedrijven van (internationale) Rabobank klanten in Noord- en ook ZuidAmerika bedien’, vertelt Rob. ‘En zo verruilden we na 3 jaar Amstelveen voor New York.’

Spoedcursus Amerika
Albertine vertelt over hun aankomst in New York. ‘Het was heel onwerkelijk, want 3 weken na aankomst ging de stad in lockdown. De hele covid situatie benaderen ze hier heel anders. Kinderen dragen hier vanaf 2 jaar al een mondkapje, maar alles went. New York is geen spookstad meer. De eerste 2 à 3 maanden van de lockdown was het dat wel. Toen was er geen gele taxi te bekennen en kon je met de fiets over 5th Avenue zwalken. De metro’s waren leeg en zelfs de speeltuinen afgesloten. Veel mensen brachten de zomer buiten de stad door. Sinds einde zomer is er weer volop leven op straat en alle winkels en terrassen zijn open. Wij ervaren het nu als heel ontspannen. Want door het wegblijven van de toeristen kunnen we in alle rust naar de dierentuin en musea.’ ‘Na de dood van George Floyd kwam de situatie rondom rassenongelijkheid weer enorm aan het licht’, vult Rob aan. ‘De Black Lives Matters beweging, welke is ontstaan in 2013, werd weer enorm zichtbaar. Dit zorgde voor veel onrust en protesten. Toen werd voor ons duidelijk dat de rassenongelijkheid nog echt een groot issue is hier en hoe erg het land verdeeld is. Vervolgens kwam de hectiek rondom de presidentsverkiezingen en was onze spoedcursus Amerika compleet’, grapt Rob.

NY het roer om.jpg

Fietsen in New York
Het gezin Derikx woont in Brooklyn in de hippe wijk Williamsburg. Albertine: ‘We hebben ervoor gekozen om in een relaxte wijk te gaan wonen in deze grote stad. En dat bevalt erg goed, de kinderen hebben het enorm naar hun zin. Ze maken veel vriendjes en hun Engels gaat met sprongen vooruit. Alleen met de kinderen op de fiets is hier een uitdaging. Je bent echt een bezienswaardigheid! Auto’s houden hier niet zo goed rekening met fietsers zoals in Nederland. Maar langzaamaan zetten we de trend voort.’ Rob vertelt dat contact maken hier anders is dan je verwacht. ‘Ze zijn heel complimenteus en reageren uitbundig. Men zegt al snel ‘let’s do a coffee’. Maar dat blijkt meer een soort standaard zin in plaats van echte uitnodiging. We hadden al bekenden in New York wonen en dat was fijn voor de eerste contacten en het wegwijs maken. En het feit dat je kinderen hebt, zorgt er ook voor dat je sneller contacten maakt op school, sportclubs en de speeltuin.’

Friends & family
De knappe Albertine heeft haar baan als advocaat voor nu on hold gezet. ‘Als ik hier aan de slag wil gaan moet ik me inschrijven bij de bar waarvoor je een opleiding en examen moet doen en ik heb besloten dat nu niet te gaan doen. Bij aankomst heb ik de volledige zorg over de kinderen op me genomen, aangezien ze door de lockdown een half jaar thuis zaten en ik als fulltime nanny fungeerde’, lacht ze. ‘Het werken mis ik wel, maar niet per se de advocatuur. Thuis in Nederland kwam ik veel gelijkgestemden tegen en hier tref je mensen met een totaal andere invalshoek. Dat is echt te gek en opent je ogen.’ ‘We hebben nog veel contact met onze oude buren’, vertelt Rob. ‘Zo blijven we ook een beetje op de hoogte.’ Het gezin blijft er in principe voor 3 à 4 jaar en kijkt dan weer verder. Gelukkig kunnen ze altijd nog terug naar hun oude buurt Elsrijk, want ze hebben hun huis in Amstelveen tijdelijk verhuurd.

‘Al missen onze ouders de kleinkinderen enorm, ze reageerden net als onze vrienden heel positief op onze plannen om naar New York te vertrekken. Vervolgens kwam direct de vraag wanneer ze langs mogen komen’, lacht Rob. Het gezin kan nu in alle rust hun nieuwe woonplaats ontdekken voordat vrienden en familie weer mogen vliegen. En ze kijken enorm uit naar de echte ervaring van ‘the city that never sleeps’, want de theaters zijn nog dicht en het nachtleven zit nog op slot. Kortom, er is nog veel te ontdekken in deze bruisende wereldstad...


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.