Wethouder Gordon (r): 'We roepen het kabinet op om te luisteren naar de roep van ondernemers om maatwerk te leveren'

Het schrijnende verhaal van Re-Style en de schreeuw van Amstelveen om maatwerk van het Rijk

Amstelveen - In een brandbrief gericht aan het kabinet pleit gemeente Amstelveen samen met andere gemeenten om maatwerk te leveren aan ondernemers die tussen het wal en het schip vallen als het gaat om corona-steun via Rijkssubsidieregelingen. Als voorbeeld noemt de gemeente de kwestie rond modezaak Re-Style in Bovenkerk.

Er zijn diverse voorbeelden van Amstelveense ondernemers die geen baat hebben bij de corona-rijksregelingen: Re-Style, een damesmodewinkel in exclusieve tweedehands merkkleding aan de Noordammerlaan, is daar een van. Eigenaresse Britt Hogenes kan door een onvoorziene en ook verdietige samenloop van omstandigheden niet meer op NOW-steun rekenen en moet zelfs geld terugbetalen.

NOW terugbetalen

De winkel in Bovenkerk werd ruim 15 jaar geleden opgezet door haar moeder die één persoon in dienst had en hiervoor ook aanvankelijk NOW ontving. Maar eind 2020 overleed haar moeder en heeft Britt de winkel op haar naam gekregen. De NOW-regeling liep ondertussen gewoon door, maar Britt heeft nu te horen gekregen dat ze de NOW van twee kwartalen moet terugbetalen: de reden is dat ze wordt gezien als starter vanaf het vierde kwartaal 2020, waardoor zij niet meer in aanmerking komt voor de landelijke maatregelen.

‘Er is namelijk op haar naam geen omzet gerealiseerd. Er is een startersregeling, maar deze is voor starters die begonnen zijn in kwartaal 1 en 2 in 2020. Ook voor deze regeling valt zij dus buiten de boot’, meldt de gemeente. Wel maakt Re-Style gebruik (als pleister op de wonde) van een gemeentelijke subsidieregeling voor de bekostiging van anderhalve metermaatregelen, die speciaal ontwikkeld werd door gemeente Amstelveen. Een regeling die ook veel andere gemeenten nu gebruiken, maar de Rijksregelingen zijn noodzakelijk om te overleven.

Rechtmatigheid en rechtvaardigheid

Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken, D66) is helder: 'We roepen het kabinet op om te luisteren naar de roep van ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. Een dringend verzoek om maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL en vooral een balans tussen rechtmatigheid en rechtvaardigheid te vinden.'

Gordon pleit ervoor dat gemeenten, op basis van een hardheidsclausule, zelf kunnen bepalen of een ondernemer alsnog in aanmerking komt. 'Dit beredeneert vanuit de doelstelling van de tijdelijke regelingen in plaats van de toetsing. Het Rijk kan dan alsnog toekennen óf bepalen dat de ondernemer op basis daarvan niet hoeft terug te betalen,' zegt Gordon.

Theorie en praktijk

Gemeente Amstelveen krijgt via gesprekken met ondernemers, brancheorganisaties en via het ondernemersloket door dat er grote verschillen zitten tussen theorie en praktijk als het gaat om de inzet van rijksregelingen als NOW en TVL. 'Ondernemers die vele jaren met succes hebben gewerkt, moeten nu hun pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen. Werkgevers, werknemers en hun gezinnen zijn afhankelijk van deze werkgevers en worden zo ernstig in hun bestaanszekerheid bedreigd', meldt de gemeente in een bericht op de website. 

32 gemeenten en provincie willen maatwerk

Gordon staat niet alleen: 32 Noord-Hollandse gemeenten (waaronder de zes regiogemeenten in Amstelland-Meerlanden) en de provincie Noord-Holland luiden de noodklok bij het kabinet. Een brandbrief gericht aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen is inmiddels de deur uit. De Noord-Hollandse bestuurders vragen het kabinet, missionair of demissionair, de menselijke maat te blijven vasthouden.  

Omvallen

Het gaat volgens Amstelveen meestal om ondernemers in de detailhandel, cultuur, horeca en andere branches die net buiten de vereisten vallen voor de NOW-regeling (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid) en TVL (tegemoetkoming vaste lasten): 'Het ‘omvallen’ van bedrijven zal tot onnodig verlies van werkgelegenheid leiden evenals leegstand en verpaupering binnen kernen. De bestuurders zijn er vast van overtuigd dat ook de Rijksoverheid er krachtig naar wil streven om de theorie van beleid en de ingezette regelingen zoveel mogelijk op de praktijk te laten aansluiten. En hopen door het pleidooi, inzet en meedenken op korte termijn tot een verantwoorde realisatie kunnen komen.'


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.