Sophia de Rooij, Piet Cohen, Karin Freriksen

Het warme middelpunt in Ziekenhuis Amstelland: de Wensbank

Amstelveen - In Ziekenhuis Amstelland staat sinds kort, midden in de centrale hal, een opvallend kunstobject: de Wensbank. Dit is een samenwerking tussen het ziekenhuis, kunstenaar Piet Cohen, Welzijnsorganisatie Ons Tweede Thuis en WISH3. Met dit project bieden de initiatiefnemers niet alleen een podium voor mensen met een (arbeids-)beperking; ook laten ze periodiek ingezonden wensen in vervulling gaan.

Atmosfeer

Sophia de Rooij, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelland, vertelt erover: ‘Wij vinden het belangrijk dat met dit project het samenzijn en de verbinding in onze organisatie wordt bevorderd. Wij zijn een organisatie die 'aangenaam dichtbij' heel hoog in het vaandel heeft staan. De mensen zeggen ook vaak dat de atmosfeer heel prettig is als ze het ziekenhuis binnenkomen. Door de Wensbank is dit tastbaar geworden. We hopen dat er verbinding ontstaat door de mogelijkheid om daar te gaan zitten en met elkaar in gesprek te gaan. Een warm middelpunt dat zorgt voor mooie gesprekken over dromen en wensen.’

Amstelveens kunstenaar

Amstelveens kunstenaar Piet Cohen (87) heeft aan de wieg gestaan van dit kunstwerk. ‘Dit is het tweede project dat ik hier in dit ziekenhuis mag doen. Het eerste project zijn educatieve illustraties op de Joodse afdeling. De Wensbank is in samenwerking met Ons Tweede Thuis en ik heb met veel plezier met hen gewerkt. De mensen waren ontzettend toegewijd. Ik ben officieel industrieel ontwerper en werk meestal met een product dat in duizenden, soms tienduizenden keren wordt gereproduceerd. Die aanloop was nu niet mogelijk. Het ontwerp moest ik wat aanpassen zodat het op een eenvoudige manier gemaakt kon worden, binnen de mogelijkheden van de creatievelingen van Werk- en Dagcentrum Middelpolder van Stichting Ons Tweede Thuis. Door deze samenwerking staat er nu een prachtig kunstobject in het ziekenhuis. Ik ben heel trots op het team!'

Het kunstobject bestaat uit drie houten bomen, bevestigd aan een grote bank. Volgens Piet Cohen doet het hem denken aan een groep ballonnen. ‘De wensen hangen bij wijze van spreken aan de ballonnen, die uiteindelijk ergens landen en uitkomen.’ In de boom vind je kokers waar wensen in gestopt kunnen worden. Periodiek worden deze wensen vervuld.

WISH3

WISH3, waarmee Ziekenhuis Amstelland samenwerkt, is initiatiefnemer van dit project en wil een podium bieden aan mensen met een (arbeids-)beperking en hun talent, verbinding maken tussen mensen en geluk creëren door het vervullen van wensen. Zo zijn de wenskaarten die gebruikt kunnen worden ontworpen door grafisch ontwerpbureau Design Anderz, die kansen biedt aan jongeren met een uitdaging. De kaarten zijn te vinden naast de Wensbank en elk moment van de dag in te vullen door de bezoekers en patiënten.

Karin Freriksen is de drijvende kracht achter WISH3 en heeft dit project al eerder uitgewerkt voor een ander ziekenhuis, kindcentrum, gemeentehuis, gezondheidscentrum en tijdelijk midden in een stad of dorp tijdens de kerstperiode.

ziekenhuis amstelland wensbank.jpg

Uiteenlopende wensen

‘De wensen zijn heel divers en lopen uiteen van een bosje bloemen aan een patiënt tot een onbezorgd dagje weg’, vertelt Karin. ‘In principe zijn het geen grote materiële wensen, zoals een ticket naar Bonaire. Ook vinden wij het belangrijk dat de wensindiener zelf nadenkt wat hij of zij kan doen om de wens te helpen te vervullen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het regelen van vervoer of het afstemmen van een datum.

De wens die me nog is bijgebleven is de wens voor een oudere, zieke dame. Ze had net haar man verloren aan ALS en had zelf Parkinson. Haar ergotherapeut wist te achterhalen wat haar wens was en diende het in: een rondvlucht boven haar huis. Zelf hielp ze ook actief om een passende datum te vinden door met de familie alles af te stemmen. Iedereen zat in het complot. Zelfs de kleinkinderen die een groot spandoek in de tuin neerlegden met een lieve boodschap die oma vanuit de lucht kon lezen. Verder hebben we ooit voor een medewerker die een zware tijd had haar huis opgefrist door te schilderen en het gezellig te maken met bloemen en planten. Dit deden we met behulp van haar collega’s en ondernemers die graag wilden helpen. Ook regelen we leuke uitjes om iemand een steuntje in de rug te geven of om iemand te bedanken door een etentje aan te bieden of te verrassen met bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd.

Daar waar mogelijk, werken we ook samen met stichtingen om wensen te vervullen zoals de wensambulance. Het is zo waardevol om iets voor een ander te kunnen doen. Dat geldt voor de mensen die helpen om de wens te vervullen en zeker voor de wensontvanger. Die glinstering in de ogen is onbetaalbaar.’

Wensencomité

Het ziekenhuis heeft een speciaal wensencomité opgericht en samen met Stichting Vrienden, Vereniging CIZ, de Verpleegkundige Adviesraad, OR en nog een aantal anderen gaan ze ervoor zorgen om die wensen proberen uit te laten komen, om zo de samenwerking tussen medewerkers, patiënten, degemeenschap van Amstelveen en omgeving Amstelland te bevorderen. ‘Die wensen hebben vooral als doel om iemand een hart onder de riem te steken, het welbevinden te bevorderen en iemand gewoon blij te maken’, aldus Sophia. ‘Het zijn vooral de kleine dingen die het doen, dus dat hopen wij ook met deze Wensbank te vervullen.'

Oproep

Ziekenhuis Amstelland ontving een mooie wens voor de kinderafdeling. Een wens voor een televisie zodat de kinderen kunnen spelen op de Playstation of de Wii in de tijd dat ze moeten wachten op hun afspraak of behandeling. Wie heeft nog een geschikte televisie over of wil dit schenken aan de kinderafdeling? Reacties mogen naar info@wish3.nl.

Dit artikel verscheen eerder in AmstelveenZ magazine, nummer 76.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.