AmstelveenZ

Het Zwijntje terug op vertrouwde plek!

AMSTELVEEN – Het Zwijntje, Amstelveens meest geliefde beeldje, is terug op z’n oude vertrouwde plek: voor de HEMA in De Binnenhof.

Het beeld is vandaag teruggeplaatst op de plek waar het eerder geruisloos verdween. Na zijn aanvankelijke verdwijning kwam Het Zwijntje in 2015 terug voor boekhandel Libris-Venstra op het Stadsplein. AmstelveenZ.nl merkte op dat de plek niet heel gelukkig was en naar aanleiding van die publicatie kwam er een storm van reacties los.

Bescherming
Het charmante bronzen beeldje, waar veel Amstelveners goede jeugdherinneringen aan hebben, verdween op de plek volledig tussen de geparkeerde fietsen. Het beeld kreeg zelfs bubbeltjesplastic om zich heen ter bescherming.

Elsenhove
De plek  was overduidelijk tegen het zere been van de liefhebbers: na veel protesten en gesteggel werd Het Zwijntje werd in februari 2016 door de gemeente tijdelijk verplaatst naar speelboerderij Elsenhove, in afwachting van een nieuwe plek.

Terug in Stadshart
De gemeente besloot Het Zwijntje, op verzoek van velen, opnieuw terug te plaatsen in Stadshart Amstelveen, nu vlakbij de HEMA. In oktober 2016 werd het beeld onaangekondigd op de plek gezet, maar ook deze positie stemde niet tot tevredenheid, omdat het beeldje opnieuw fietsen tussen de fietsen kwam te staan.

Oude plek
Eind vorig jaar was Het Zwijntje zelfs een bespreekpunt in de gemeenteraad: na een lobby van de VVD werd Stadshart-eigenaar Unibail-Rodamco bereid gevonden Het Zwijntje terug te plaatsen op de oude vertrouwde plek in De Binnenhof.

Thuis
Vandaag, 13 maart 2017, kan worden aangenomen dat het reisavontuur van het geliefde bronzen beeldje ten einde is: Het Zwijntje is thuis. Nu het beeld overdekt staat en geen last meer van fietsen heeft staat niets nog in de weg om weer massaal van zijn rug af te glijden: net als vroeger!


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.