Advertorial Gezondheid & welzijn

'Hier hoeft de huisarts niet alles alleen te doen'

Amstelveen - Weet jij wat huisartsen in Amstelveen anders doen dan collega’s elders in het land? Ze werken samen met andere huisartsen uit de regio én hebben een directe lijn naar apothekers, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen en andere professionals in de buurt. Huisarts Miranda Mandjes vertelt graag wat jij hieraan hebt.

Het is druk in de solopraktijk van huisarts Miranda Mandjes. Gelukkig staat ze er niet alleen voor. “Ik werk samen met huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen en andere professionals uit de buurt”, vertelt ze enthousiast. “En we zijn allemaal even gedreven.”

Spreekkamer

Miranda heeft het over samenwerking in de wijk, wat in Amstelveen inmiddels op zeven plaatsen gebeurt. “Samen kijken we welke zorg of hulp nodig is en wie die aan de patiënt gaat bieden. Het voelt echt alsof we samen om de patiënt in de spreekkamer staan. Bijzonder, want we zitten allemaal op een andere plek in Amstelveen.”

Zorg delen

Hoe bijzonder deze samenwerking is, merkt Miranda in de contacten met huisartsen van buiten de regio. “Vanuit andere regio’s kijken ze met interesse naar ons. Daar moet vaak alles nog van de grond komen, terwijl wij al jaren op deze manier werken. Daardoor kunnen we de zorg voor patiënten echt delen. Fijn dat ik als huisarts niet alles meer alleen hoef te doen. Het resultaat: tevreden patiënten, want ze krijgen betere zorg. En, ook heel prettig: het maakt ons werk interessanter en leuker.”

Verder kijken dan de medische klacht

Hoe komt het, dat de zorgverleners in Amstelveen op deze manier werken? En dat ze aansluiting zoeken met welzijns- en buurtsportcoaches? “We hebben het voordeel dat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid al jaren sterk stuurt op samenwerking”, vertelt Miranda. “Ook stimuleert deze regionale zorgverzekeraar ons om verder te kijken dan de medische klacht.”

Als je van je huisarts hoort dat je klachten niet meer overgaan, val je vaak in een diep gat. “Je sociale kring wordt kleiner. Terwijl we juist in coronatijd hebben gezien hoe belangrijk sociale contacten zijn”, vervolgt Miranda. “Ook lotgenoten kunnen ervoor zorgen dat mensen je minder last hebt van je  chronische klachten. Hetzelfde geldt als je weer een doel in je leven hebt of weer deel bent van een groep.”

Amstelland huisarts 3.jpg

Netwerk

“Inmiddels hebben zo’n 80 collega’s uit de wijken Keizer Karelpark, Bovenkerk en Westwijk een training gevolgd”, vertelt Miranda. “We hebben geleerd verder te kijken dan de medische klacht: hoe voer je zo’n gesprek met een patiënt? We overleggen regelmatig, met name hoe de doorverwijzing naar elkaar gaat. Van collega's uit de wijkverpleging, huisartsen, buurtcoaches, bewonersinitiatieven, ouderenadviseurs, mantelzorgorganisaties, apothekers- en doktersassistenten: we weten elkaar te vinden, in het belang van onze bewoners.”

Geen pil of behandeling

Mensen die zich alleen voelen, komen soms met echte medische klachten naar de praktijk. Miranda: “We zien ook mensen met geldzorgen. Ik weet inmiddels dat ik hen beter kan doorverwijzen naar een welzijns- of buurtsportcoach, voor een advies op maat. Of ik wijs hen op Kleurrijk Leven Bovenkerk, een buurtinitiatief voor de wijken Bovenkerk en Westwijk. Of naar Buurtclub Leefstijl in Elsrijk, Bovenkerk en Groenelaan. Prachtig om te zien hoe mensen elkaar in de buurt ontmoeten en bijvoorbeeld samen gaan bewegen. Of hun geldzorgen aanpakken na een bezoek aan een Financieel Café. Zo worden mensen gezonder zonder pil of medische behandeling. Hoe mooi is dat?”

Meer weten over de collega’s van Miranda in Amstelveen?

Voor Kleurrijk Leven Bovenkerk: mail Stef Walsma s.walsma@participe.nu
En voor Buurtclub Leefstijl: Jolanda Peper buurtclubleefstijl@gmail.com

Logo StAZ nieuw met pay off.png

logo participe.jpg

logo gemeente amstelveen.jpg

ZZ Logo-Beter in jouw buurt-Online (transparante achtergrond).png


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.