Situatieschets: Pathé Bioscoop met ingang aan het Stadsplein [Visual: gemeente Amstelveen]

'Hier komt de nieuwe Pathé bioscoop Amstelveen: ingang aan Stadsplein'

Amstelveen - Niet meer dan een handtekening van gemeente Amstelveen lijkt nog tussen de komst van Pathé naar Stadshart Amstelveen te staan. De gemeente is voornemens om eind april een koop- en anterieure overeenkomst met de bioscoopketen te sluiten. 

Het is de bedoeling dat de nieuwe grote Pathé-bioscoop, met meerdere zalen, pal in het centrum wordt gerealiseerd, met de belangrijke hoofdentree midden in de cultuurstrip aan het Stadsplein: de bioscoop zelf wordt opgetrokken achter Schouwburg Amstelveen en Poppodium P60. 

Doordat het bioscoopcomplex een ingang krijgt aan het Stadsplein, krijgt de gemeente direct de kans om ook de cultuurstrip en het Stadsplein zelf te vernieuwen en te verlevendigen. Het is voor Amstelveen in feite de kans om het oude imago van slaapstad nog verder af te schudden: die ontwikkeling is al een tijdje gaande, maar nu doen zich daartoe nog grote kansen voor.

Sprookje

Demissionair wethouder Herbert Raat (Stadshart, VVD) noemt het een geweldige stap voor Amstelveen als de ontwikkeling van een grote Pathé-bioscoop met regiofunctie echt doorgang zal vinden. De afgelopen jaren onderhandelde Raat veelvuldig met de Pathé-directie en nu lijkt het Amstelveense bioscoopsprookje toch echt werkelijkheid te gaan worden.

De komst van de bioscoopketen betekent niet alleen dat Amstelveen een veel volwaardiger uitgaanscentrum krijgt, maar dat er ook grote kansen ontstaan om de cultuurstrip en het aanpalende, als kil ervaren Stadsplein eindelijk te vernieuwen.

Vernieuwing

Naast gemeente Amstelveen staat ook Stadshart-eigenaar Unibail Rodamco Westfield te springen om een vernieuwing en verbetering van centrum. URW heeft ook een zeer belangrijk aandeel gehad in het aantrekken van Pathé. De centrum-eigenaar is er alles aan gelegen zoveel mogelijk beleving in het centrum te creeren. Recent werd al bekend dat URW diverse andere vernieuwingsslagen gaat doorvoeren. Zowel de gemeente als URW hebben de banden aangehaald; ook de gemeente ziet in dat vernieuwing van het centrum noodzakelijk is om bij te blijven.

Voor gemeente Amstelveen biedt de komst van Pathé en de vernieuwingsdrift van URW mogelijkheden om gezamenlijk  te investeren in een veel levendiger centrum. Daar maakt ook de cultuurstrip (waar nu Platform C, Schouwburg en P60 zijn gevestigd) onderdeel vanuit en die kan dus vermoedelijk een metamorfose tegemoet zien. 

A9

Natuurlijk speelt ook ontwikkeling van de nieuwe A9 mee:  als de werkzaamheden aan de nieuwe snelweg eind 2026 gereed zijn, dan zal de omgeving van het Stadshart er volledig anders uitzien. In de recent gepresenteerde gebiedsvisie staat bijvoorbeeld al een nieuwe opgewaardeerde looproute aangegeven tussen de speciale Bomenbrug die over de A9 komt te liggen en het Stadsplein: die looproute wordt een passage met stationsvoorzieningen op de plek waar nu nog de oprit van de Schouwburggarage ligt.

De huidige oprit wordt verplaatst naar de Meander, waardoor de Thomas Cookstraat (waar vroeger de ANWB-winkel was gevestigd) kan worden omgevormd tot voetgangersgebied. Aan weerszijden van de A9 overkapping komt bovendien ruimte vrij voor mogelijke bebouwing. 

De gebiedsvisie was al langer blijven liggen vanwege de ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van Pathé naar Amstelveen. Vooral de  in/uitgang van de bioscoop aan het Stadsplein was van groot belang voor de op te waarderen toekomst van de cultuurstrip.

Procedure

Als de handtekening voor de nieuwe bioscoopketen wordt gezet volgt uiteraard nog wel een bestemmingsplanprocedure, waar de gemeenteraad zich over moet buigen. Ook zal een aanvraag voor een omgevingsvergunning worden ingediend. Eerder was de verwachting dat de nieuw Pathé Amstelveen in 2025 gereed kon zijn, maar de coronacrisis heeft vermoedelijk vertragend gewerkt; de vraag is of dat nog steeds haalbaar is.

Aan de getoonde situatieschets (gemeente Amstelveen) kunnen geen rechten worden ontleend


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.