Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

Vai de route krijgt men inzicht in  de (ontstaans-)geschiedenis van Groenelaan, Waardhuizen, de Bovenkerkerpolder en Nes aan de Amstel.  Langs de route staan op markante plekken acht informatiepanelen in de genoemde gebieden met historische informatie over de locaties. Die panelen staan er sinds een tijdje, vandaag is de route officieel geopend.

Historische routes

De historische routes in Amstelveen kunnen op veel sympathie rekenen, zo stelt wethouder Herbert Raat (Monumenten en Erfgoed, VVD). 'De bestaande drie routes door Randwijck/Elsrijk, door het Oude Dorp/Keizer Karelbuurt en door Bovenkerk/ Westwijk zijn ontzettend positief ontvangen door inwoners merken we aan de positieve reacties.' 

Raat vervolgt: 'Door de historische routes leren inwoners hun eigen buurt op een heel andere manier kennen en leren ze over de historie. Door de panelen komt de geschiedenis tot leven en het vergroot het gevoel van verbondenheid met de leefomgeving. De routes zijn ook online te ‘wandelen’ via de website van Visit Amstelveen. Het is een van de best bezochte webpagina’s.' NB. De vierde route wordt hier binnenkort aan toegevoegd en staat (17-5-2024) nog niet online.

Elke route heeft eigen vormgeving

Tussen 2019 en 2022 heeft Museum zonder Muren de eerste drie historische routes door Amstelveen gerealiseerd. Elke route heeft zijn eigen herkenbare vormgeving en routekleur. Op het Stadsplein staat een markering die de weg wijst naar de verschillende routes die gewandeld of gefietst kunnen worden. Vandaag, vrijdag 17 mei is de vierde route officieel gelanceerd tijdens een bijeenkomst voor genodigden. Vanaf nu kunnen fietsers, natuurliefhebbers en erfgoedliefhebbers hun hart ophalen door deel te nemen aan deze route.

Museum zonder Muren

De route en achterliggende informatie is opgesteld door Museum zonder Muren, onder leiding van Daniel Metz. Bewoners, betrokkenen, wijkplatform Groenelaan, wijkplatform Waardhuizen en Middenhoven, Dorpsraad Nes aan de Amstel en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben input geleverd voor de routes, teksten en afbeeldingen. Via een QR-code op de informatiepanelen langs de routes is achterliggende informatie in het Nederlands en Engels op te vragen, evenals extra beeldmateriaal.

Digitaal op Visit Amstelveen

De routes zijn ook online te ‘wandelen’ via de website Visit Amstelveen, www.visitamstelveen.com/nl/HistorischeRoutesAmstelveen

Op de foto linksboven: Daniel Metz, beleidsadviseur historisch besef Willemijn Paijmans en wethouder Herbert Raat en bij een informatiepaneel bij wijkcentrum De Bolder in de wijk Groenelaan. Ook ter hooogte van de Middepolder/Langs de Akker staat een info-paneel.


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.