Privé-archief Evert Zuiderent

Hoe Amstelveen uitgroeide van dorp tot stad

Amstelveen - Hoe Amstelveen uitgroeide van dorp tot stad: daar kan je sinds kort meer over te weten komen via een speciaal samengestelde historische wandelroute door de wijken Keizer Karelpark en het Oude Dorp.

Onlangs zijn in beide wijken langs een speciale wandelroute nieuwe informatiepanelen geplaatst waarop de ontwikkeling van Amstelveen van dorp tot stad beschreven staat. Het is de tweede historische wandelroute die Amstelveen heeft ontwikkeld.

Andere historische route

De eerste historische route werd in oktober 2020 gelanceerd en vertelt de geschiedenis van Randwijck, Elsrijk en Patrimoniummet als thema de Tweede Wereldoorlog. ‘Nu gaat het over de ontwikkelingen die onze gemeente door de jaren heen gevormd hebben,’zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten & Historie, VVD). ‘Wie meer wil weten over de (ontstaans-)geschiedenis van het Oude Dorp en het Keizer Karelpark kan vanaf nu de tweede historische route in Amstelveen wandelen.’

tweede historische route met wethouders Herbert Raat en Rob Ellermeijer en directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Verschuur (002).jpg
Wethouders Herbert Raat & Rob Ellermeijer en Heleen van Ketwich-Verschuur

Raat legt uit dat het doel van de historische routes is om de kennis van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat onder de inwoners te vergroten. ’We hebben heel veel positieve reacties ontvangen na de lancering van de eerste route’, zegt Raat. ‘Vooral in een jaar waarin we bijna nergens meer naartoe konden vanwege corona  en we meer gingen wandelen in de eigen buurt, kwam de historische route op een goed moment. De eerste route had de Tweede Wereldoorlog als thema. Nu gaat het over de ontwikkelingen die onze gemeente door de jaren heen gevormd hebben; van dorp tot stad. Ook deze geschiedenis maakt onderdeel uit van de Amstelveense identiteit.”   

De route

De informatiepanelen zijn geplaatst op acht verschillende locaties in het Oude Dorp en Keizer Karelpark. De route start bij de voormalige ‘burgemeesterswoning’ aan de Dorpsstraat en voert vervolgens langs de Dorpskerk, het oude Raadhuis en de voormalige Marechausseekazerne, en steekt bij de Elegastbrug aan de Ouderkerkerlaan het Keizer Karelpark in. Vanaf hier gaat de route langs ‘de witte stad’, het Veenendaalplein, de Paaskerk, de ‘Hellingbaanflats’ en Van der Hooplaan. Op de informatiepanelen staat de ontstaansgeschiedenis van deze wijken, de stedenbouw en de architectuur beschreven. En specifiek over de stadsontwikkeling van Amstelveen: van agrarisch dorpje in het groen tot een forensenstad met planmatige wederopbouwwijken. 

Derde route en oproep

Participatie vormt een belangrijk onderdeel van dit project: belanghebbenden en bewoners hebben meegedacht en gepraat over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes, vóór en dóór Amstelveners. Er is een derde historische route in de maak. Deze route voert door de wijken Bovenkerk en Westwijk en heeft de titel ‘Oude normen, nieuwe waarden’.

Voor deze route wordt nog gezocht naar verhalen en anekdotes. Dus kent u deze plekken als geen ander en wilt u bijdragen aan dit project? Neem dan contact op met de gemeente via het e-mailadres historie@amstelveen.nl of word lid van de Facebookgroep Historische Routes Amstelveen.

Stichting Museum zonder Muren

De historische routes worden in opdracht van de gemeente gerealiseerd door de stichting Museum zonder Muren, onder leiding van Daniël Metz.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:17

Pluktuin Zorgvlied geopend

Amstelveen - Afgelopen week is op gedenkpark Zorgvlied een bijzondere tuin geopend: een natuurlijke bloemenpluktuin. Burgemeester Tjapko Poppens was hierbij aanwezig. Naasten die op Zorgvlied een graf van dierbare bezoeken, kunnen in de pluktuin een paar bloemen plukken en bij het graf neerleggen.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 12:20

Bloesempark Amsterdamse bos in bloei

Amstelveen - De bloeiperiode van het Bloesempark in het Amsterdamse bos is officieel aangebroken.