[Marco de Swart] / Gemeente Amstelveen

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk te zien in Amstelveense Stadstuinen

Amstelveen - Het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ , dat vandaag (16 januari) wordt gepresenteerd in Rotterdam, is van 26 januari tot en met 2 februari 2020 te zien in park De Stadstuinen in Stadshart Amstelveen.  

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen samen met nog 170 Nederlandse gemeenten, de verschrikkingen van de Holocaust met het tijdelijke lichtmonument ‘Levenslicht’. 

26 januari 20.00 uur

Delen van het monument, waarvan de stenen om de paar seconden oplichten, zijn te zien in de deelnemende 170 gemeenten, waaronder Amstelveen. Het gaat om een kleinere versie dan het orgineel - dat meer dan honderdduizend stenen bevat. Burgemeester Tjapko Poppens onthult het tijdelijke Amstelveense monument op 26 januari om 20.00 uur in de Stadstuinen. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn.

Oorlogsverleden

Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht. Met het monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord. Het vond zo dichtbij ons plaats. In Amstelveen woonden 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.

Daan Roosegaarde

Het Comité heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd om het tijdelijke monument te ontwerpen. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heef deze tradities als inspiratie gebruikt.

104.000 stenen

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. De stenen in het monument lichten om de paar seconden op. Ze ademen ‘licht’ om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat licht voor hoop en leven.

Het project in Amstelveen is tot stand gekomen met medewerking van stichting Amstelveen Oranje.

Beeld via persbericht gemeente Amstelveen / Marco de Swart


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:39

De nieuwe corona-maatregelen op een rijtje

Amstelveen - Het kabinet heeft vanavond een omvangrijke serie nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die dinsdag 29 september 18.00 uur ingaan en minimaal drie weken van kracht blijven. 

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Soap rond afgesloten fietspad in Bovenkerk duurt voort

Amstelveen - De heropening van het reeds lange tijd afgesloten fietspad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk (Kazernepad/Zwarte Pad) heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het stuk fietspad, dat hard op weg is het duurste stuk fietspad van Amstelveen te worden, wordt nu naar verwachting in februari 2021 geopend.

Winkels gisteren 10:16

Nieuwe kunst- en kadowinkel in Stadshart Amstelveen

Amstelveen - In Stadshart Amstelveen heeft kunst- en kadowinkel KYLDO de deuren geopend. De winkel biedt collectie kunstige cadeaus, moderne woondecoraties en kleurrijke kunstbeeldjes uit het binnen- en buitenland  

Amstelveen van voorheen 27 sep. 2020 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.

112 27 sep. 2020 18:44

Vrachtwagen en personenauto in botsing

Aalsmeer/Amstelveen - Op de Legmeerdijk (N231), ter hoogte van de kruising met de N196, zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto in botsing gekomen.