[Marco de Swart] / Gemeente Amstelveen

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk te zien in Amstelveense Stadstuinen

Amstelveen - Het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ , dat vandaag (16 januari) wordt gepresenteerd in Rotterdam, is van 26 januari tot en met 2 februari 2020 te zien in park De Stadstuinen in Stadshart Amstelveen.  

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen samen met nog 170 Nederlandse gemeenten, de verschrikkingen van de Holocaust met het tijdelijke lichtmonument ‘Levenslicht’. 

26 januari 20.00 uur

Delen van het monument, waarvan de stenen om de paar seconden oplichten, zijn te zien in de deelnemende 170 gemeenten, waaronder Amstelveen. Het gaat om een kleinere versie dan het orgineel - dat meer dan honderdduizend stenen bevat. Burgemeester Tjapko Poppens onthult het tijdelijke Amstelveense monument op 26 januari om 20.00 uur in de Stadstuinen. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn.

Oorlogsverleden

Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht. Met het monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord. Het vond zo dichtbij ons plaats. In Amstelveen woonden 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.

Daan Roosegaarde

Het Comité heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd om het tijdelijke monument te ontwerpen. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heef deze tradities als inspiratie gebruikt.

104.000 stenen

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. De stenen in het monument lichten om de paar seconden op. Ze ademen ‘licht’ om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat licht voor hoop en leven.

Het project in Amstelveen is tot stand gekomen met medewerking van stichting Amstelveen Oranje.

Beeld via persbericht gemeente Amstelveen / Marco de Swart


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 17:03

Hedwig Verhoeven algemeen directeur ad interim Cobra Museum

Amstelveen - Het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft Hedwig Verhoeven benoemd tot algemeen directeur ad interim van het museum. Bij het Cobra Museum gaat Verhoeven met het team, het stichtingsbestuur en de gemeente Amstelveen bouwen aan een toekomstbestendig museum. Ze volgt hiermee Stefan de Raay op, die zes jaar lang leiding heeft gegeven.

Algemeen gisteren 11:16

Gemeenteraad wil jongeren horen: Hoe zie jij jouw toekomst?

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil jongeren meer betrekken bij de besluiten die zij nemen en ruimte geven voor invloed. Daarom neemt de raad een stap richting intensiveren jongerenparticipatie en hoopt zo samen met hen te werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Amstelveen van voorheen 17 mrt. 2024 19:48

Amstelveen van voorheen (394)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 394 een oude foto van de Raiffeisenbank, simpelweg gevestigd in een woonhuis aan Noorddammerlaan 87.

Sport 17 mrt. 2024 10:20

Lentemarathon Amstelveen: duizenden lopers op de been

Amstelveen - Zondagochtend om half tien klonk op het Stadsplein in Stadshart Amstelveen het startschot voor de KPMG Lentemarathon 2024. Duizenden lopers zetten vandaag hun beste beentje voor, op verschillende afstanden.