Huiveringwekkende rooftocht in Amstelveen: 7 jaar celstraf niet genoeg

Huiveringwekkende rooftocht in Amstelveen: 7 jaar celstraf niet genoeg

Amstelveen - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen een Amstelvener die tot 7 jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor een huiveringwekkende rooftocht in het Stadshart in april 2016.


- Lees verder onder deze advertentie -

De man werd ondanks een eis van 12 jaar in 2017 tot zeven jaar cel veroordeeld (klik hier voor het nieuwsbericht van destijds). Het OM eist nu in hoger beroep opnieuw 12 jaar omdat de Amstelvener extreem ongeremd geweld heeft gebruikt. Bovendien bevond de inmiddels 44-jarige Amstelvener zich ten tijde van de gewelddadige rooftocht in een proeftijd van een eerder begaan strafbaar feit.

Ernstig gezichtsletsel

De verdachte sloeg en trapte een onschuldige 56-jarige bewoner van een flat in het Stadshart minutenlang volledig tot moes in de portiek van de flat en gebruikte daarbij ook een zaklamp als wapen. Het hulpeloze slachtoffer, dat doodsangsten uitstond,  liep ernstig gezichtsletsel op en raakte zijn voortanden kwijt. De portiek zat onder het bloed na de gewelddadige daad. Het OM meldt dat de verdachte zulk grof geweld heeft gebruikt, dat hij op de koop heeft toegenomen dat zijn slachtoffer daardoor zou komen te overlijden.

Vijf slachtoffers

Het was niet het enige wat de verdachte die avond (6 april 2016) op zijn kerfstok had: hij maakte in een uur tijd in totaal vijf slachtoffers. Het begon toen de verdachte aan het begin van de avond een echtpaar onder bedreiging van een priem van hun dagomzet wilde beroven die ze in een bankkluis op het Stadsplein probeerden af te storten.

Vlucht

Dat mislukte, waarop de verdachte op de vlucht sloeg. Hij vluchtte een nabij gelegen flat in, waar de toen 56-jarige flatbewoner nietsvermoedend de deur had geopend. Na de gewelddadige slachtpartij op de flatbewoner was de verdachte nog niet klaar: in zijn vervolgvlucht dwong hij een ander slachtoffer met geweld een auto af te staan. Even later ging de verdachte op zoek naar een andere vluchtauto en werd ook een 82-jarige vrouw slachtoffer.

Poging tot doodslag en afpersing

De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), somde de huiveringwekkende gedragingen op. ‘Hij heeft zich in minder dan een uur tijd schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag, twee voltooide afpersingen en een poging tot afpersing. Hij heeft daarbij zijn slachtoffers in een zeer bedreigende situatie gebracht, waarbij in één geval zeer ernstig geweld niet is geschuwd en ernstig letsel is toegebracht.’

Hogere straf

Ondanks het feit dat er in deze zaak geen dodelijk slachtoffer is gevallen, vindt de advocaat-generaal een hogere straf op zijn plaats, zo meldt het OM. ‘Dit vanwege het door verdachte gebruikte extreme ongeremde geweld en de gevolgen daarvan voor het slachtoffer. Waarbij in acht wordt genomen dat verdachte al eerder voor een soortgelijk feit tot een forse gevangenisstraf is veroordeeld. Volgens deskundigen is de kans groot dat verdachte opnieuw de fout in zal gaan.'

Eerder strafbaar feit

Omdat verdachte zich in zijn proeftijd bevond van een eerder gepleegd strafbaar feit, heeft de AG ook de herroeping van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling gevorderd. Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM


Reacties