Suzanne Piet (PvdA)

Hulp bij huiselijk geweld in Amstelveen kan beter

Amstelveen – Amstelveen voldoet niet aan de wettelijke normen als het gaat om de bestrijding van huiselijk geweld. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de PvdA

De PvdA had de vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in Trouw. De krant concludeerde dat de hulp na huiselijk geweld stagneert. Trouw vroeg cijfers op bij de landelijke organisatie van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Uit de cijfers bleek dat, door een nieuwe meldcode en werkwijze, de verantwoordelijke regionale organisaties er niet in slaagden de meldingen op tijd in te schatten en te onderzoeken.

Onzekerheid

Suzanne Piet besloot daarom vragen te stellen over de situatie in de regio Amsterdam-Amstelland Het raadslid van de PvdA vreest dat de situatie te wensen over laat en dat gezinnen, die te maken hebben met huiselijk geweld, te lang in onzekerheid zitten.

Uit de beantwoording van deze vragen blijkt vandaag dat Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland in 2018 niet heeft voldaan aan de wettelijke normen waarbij is vastgesteld dat bij huiselijk geweld binnen vijf dagen een veiligheidsbeoordeling moet worden gedaan en waarbij 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken moet zijn afgerond. B en w meldt dat in de tweede helft van 2018 84 procent van de veiligheidsbeoordelingen binnen vijf werkdagen werd afgerond terwijl niet meer dan 68 procent van de onderzoeken binnen tien weken werd afgerond.

Omhoog

B en w streeft er naar om de situatie te verbeteren. “Het college houdt vinger aan de pols dat in 2019 het aantal afgehandelde veiligheidsbeoordelingen en onderzoeken binnen de wettelijke termijnen weer omhoog gaat”, schrijft b en w. “Veilig Thuis kreeg vanwege nieuwe wetgeving recent nieuwe taken. De voorbereiding van de uitvoering hiervan vroeg de nodige aandacht en het aantal meldingen is gestegen. Dit leidde tot een tijdelijke verslechtering van de prestaties. Veilig Thuis heeft maatregelen genomen in de bedrijfsvoering om dit weer om te buigen.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.