Advertorial Gezondheid & welzijn

'Ik voel me thuis bij de dagbesteding'

Veel ouderen komen door dementie, ouderdom of ziekte nauwelijks de deur nog uit. Zeker in de wintermaanden kan een dag dan lang duren. Zonnehuis Dagbesteding kan een plezierige oplossing zijn. ‘Ik kom hier nu zo’n half jaar en voel me hier ontzettend fijn’, aldus mevrouw Ceulen.

De 88-jarige Amstelveense (ooit eigenaresse van de bekende wolwinkel in het Oude Dorp van Amstelveen) woonde al tien jaar alleen. En dat beviel haar eigenlijk prima. Tot een jaar geleden. ‘Ik voelde het leven uit me wegvloeien, voelde me eenzaam, somber en verdrietig. Het gebeurde gewoon. Ik heb toen zelf bij de thuiszorg aan de bel getrokken’, vertelt ze. En dat is best uniek, zegt coördinator van Zonnehuis Dagbesteding, Marion Ammeraal.

‘Veel mensen die in aanmerking komen voor dagbesteding vinden het namelijk een grote drempel om naar een dagbesteding te gaan. Ze zijn bang bij de dagbesteding niet zichzelf te kunnen zijn. En hun echtgenoot of kinderen willen hen niet het gevoel geven te worden ‘weggedaan’, maar dat is echt volledig onterecht.’

Huiselijke sfeer

Een dag bij de dagbesteding is heel divers. ‘Natuurlijk starten we eerst met een kopje koffie met wat lekkers. Daarna kun je aan allerlei activiteiten deelnemen als je dat leuk vindt.

‘Denk aan schilderen, wandelen, een bewegingsgroep, geheugentraining, spelletjes, gezamenlijk de krant bespreken, er is van alles’, legt Marion uit. ‘Maar er hoeft niets. Soms vind ik het lekker om een beetje te kletsen, een puzzeltje te maken of rond te kijken en dat is ook prima’, vult mevrouw Ceulen haar aan.

Tijd voor jezelf

Het doorbrengen van een of meer dagen per week in een veilige en huiselijke sfeer, met deskundige en betrokken begeleiding, kan voor ouderen en hun mantelzorgers een fijjne oplossing zijn. Marion: ‘Mantelzorgers hebben meer tijd om dingen voor zichzelf te doen en krijgen ook deskundig advies. Voor ons is het ‘t belangrijkste de mensen hier een prettige dag te bezorgen. ’

Fijn

Mevrouw Ceulen is blij met haar keuze voor de dagbesteding. ‘Onder de mensen zijn geeft je het gevoel dat je er toe doet. Thuis ga ik piekeren en zit ik veel alleen. Hier kan ik praten, lachen, heb ik fijne contacten en voel ik me thuis.’

Locaties

Zonnehuis Dagbesteding is er in Amstelveen Wimbledonpark, Amstelveen Bovenkerk, Ouderkerk aan de Amstel, Mijdrecht en Buitenveldert. Kijk voor meer informatie op www.zhga.nl of bel 0900 040 1441 (optie 2) voor de contactpersonen van elke locatie.

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, December 2019]


Meer nieuws

Politiek gisteren 10:01

Right to Challenge: GroenLinks daagt Amstelveners uit met plannen en initiatieven te komen

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen heeft zich voorgenomen om in 2021 de aandacht voor het recht om uit te dagen, ook wel Right to Challenge (RtC) prominent op de agenda te zetten en in Amstelveen meer werk te maken van dit Uitdaagrecht. De partij daagt inwoners daarom uit om met plannen en initiatieven te komen. ‘Amstelveen is tenslotte van ons allemaal,’ zegt GL-raadslid Stieneke Kruijer.

Amstelveen van voorheen 17 jan. 2021 20:25

Amstelveen van voorheen (230)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. Nadat gisteren de eerste sneeuw is gevallen in 2021 in aflevering 230 een (hele) oude sneeuwfoto van Café Restaurant 'Het Oude Kalfje'.