Wethouder Jeugd Frank Berkhout van Amstelveen (l) en wethouder jeugd Bart Kabout ( r) overhandigen de folder met het overzicht preventief Jeugdaanbod aan de Amstelveense huisarts Bruck Mengistu.

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Wethouder Jeugd, Frank Berkhout; “De kranten staan vol over de wachtlijsten en de stijgende jeugdzorg kosten. Wij willen als gemeente kinderen en jongeren bereiken voordat problemen uit de hand lopen en ze eventueel op zo’n wachtlijst terecht komen. Daarom subsidiëren we veel preventieve hulp zoals te zien is in dit overzicht. Preventieve hulp helpt namelijk bij het vroeg signaleren en aanpakken van gezondheids- en gedragsproblemen. We geloven heel erg in het inzetten van preventie om iedereen gezond, veilig en kansrijk te laten opgroeien.”

Breed aanbod aan gratis hulp

In Amstelveen verwijzen jeugdhulpverleners, in dienst van de gemeente, en huisartsen kinderen en jongeren als ze hulp nodig hebben. De wethouders boden de folder aan om de huisartsen te wijzen om de hoeveelheid aan preventieve hulp waarna ze ook kunnen verwijzen. Zo staan in de folder allerlei organisaties die gezinnen en kinderen gratis en zonder verwijzing ondersteuning bieden rondom gezondheid, opvoeden, depressie, scheiding/relaties, sport of taalontwikkeling. Inwoners kunnen zelf dus ook, zonder tussenkomst van de huisarts of jeugdhulpverlener, contact opnemen.

Praktijkondersteuners bieden ook hulp

Naast het preventieve aanbod, subsidieert de gemeente ook Praktijkondersteuners (POH) GGZ Jeugd, die huisartsen in hun praktijk ondersteunen. Wethouder jeugd Berkhout deed een beroep tijdens de vergadering van huisartsen om het aantal POH’s bij huisartsen te vergroten. Wethouder Berkhout: “In Amstelveen heeft ongeveer de helft van de huisartspraktijken een POH GGZ jeugd. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Want POH’s ontlasten niet alleen de huisarts, ze verlenen ook daadwerkelijk hulp aan kinderen en jongeren met bijvoorbeeld somberheid, rouwverwerking, vragen over opgroeien of ontwikkeling en verslaving.”

Digitaal beschikbaar

Het aanbod preventieve jeugdzorg is ook online in te zien. Kijk op www.amstelveen.nl/jeugdhulp onderaan de pagina staat het overzicht onder het kopje ‘formulieren’.


Meer nieuws

112 gisteren 15:09

Auto's in botsing op kruising Beneluxbaan/Gondel

Amstelveen - Niet voor het eerst heeft er een aanrijding plaatsgevonden op het kruispunt Beneluxbaan/Gondel in Amstelveen Zuid. Twee auto's botsten op elkaar met flinke blikschade tot gevolg.

Politiek 23 jul. 2024 11:37

Burgerbelangen Amstelveen: zorgwoningen Maccabiadelaan toewijzen aan kwetsbare mensen met zorgvraag

Amstelveen – Op initiatief van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gaat het College van B en W onderzoeken hoe de 41 zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan direct kunnen worden toegewezen aan kwetsbare mensen met een zorgvraag. Ook wordt op initiatief van de lokale partij informatie over zorg beter toegankelijk voor inwoners met een hulpvraag.

Politiek 23 jul. 2024 11:30

Actief voor Amstelveen tevreden zomerreces in

Amstelveen – De lokale politieke partij actief voor Amstelveen is tevreden het politieke zomerreces ingegaan. De partij zag vorige week tijdens de behandeling van de Perspectiefnota drie moties aangenomen worden.