Beeld uit het Oude Dorp

In geen stad is de woondruk zo hoog als in Amstelveen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen voert weer eens een ranglijst aan, maar dat is in dit geval niet bijzonder positief nieuws: de onderzoekers van Atlas concludeerden namelijk dat van alle 50 grootste gemeenten in Nederland de woondruk in Amstelveen het hoogst is. 

De woondruk in Amstelveen is zelfs hoger dan in Amsterdam. Een van de redenen is dat Amstelveen in trek is vanwege het bijzonder hoge voorzieningenniveau dat Amstelveen te bieden heeft.

Vraag naar woningen 50% groter dan het aanbod

Amstelveen voert de Woondruk-index, die tot stand kwam via een nieuwe rekenmethode om de krapte op de woningmarkt te bepalen aan en kleurt dan ook donkerrood op de woondruk-index kaart. Amstelveen kent een woondruk van ruim 150: dit wil zeggen dat de vraag naar woningen ruim 50 procent hoger ligt dan het beschikbare woningaanbod in de gemeente.

Na Amstelveen, volgen Amsterdam, Leidschendam-Voorburg (ook +150) en Hilversum, Utrecht en Amersfoort met een woondruk van ongeveer 140. Opvallend is ook dat de helft van het gemeten woningtekort zich in de gemeente Amsterdam bevindt.

Woningnood in Nederland

Onder de 50 grootste gemeenten is de woondruk het laagst in Lelystad, Nissewaard en Emmen. De woningnood in Nederland is volgens Atlas Research nog groter dan tot nu toe werd becijferd. Landelijk gezien is er een tekort van 390 duizend woningen, ruim 110 duizend meer dan het officiële “statistische woningtekort” van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De woningbouwopgave wordt pas op zijn vroegst in 2030 gerealiseerd. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2022 die vandaag door bureau Atlas Research wordt gepresenteerd.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 13:54

Brug Ouderkerk zet teveel uit bij warmte: reparatie in avonden en nachten 22-26 juli

Amstelveen / Ouderkerk – Omdat het brugdek van Brug Ouderkerk bij warm weer te veel uitzet en dan klem komt te zitten bij het openen en sluiten, zal in de avonden en nachten van 22 tot 26 juli 2024 de ruimte tussen het brugdek en de stalen overgang aan het landhoofd (het rij-ijzer) worden vergroot.

Kunst & Cultuur gisteren 09:43

Achtste editie Jonas Ohlsson Summerschool in Museum Cobra

Amstelveen - Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli vindt de achtste editie van de Jonas Ohlsson Summerschool plaats in Museum Cobra. Samen met de veelzijdige kunstenaar Jonas Ohlssonkun je je creativiteit ontdekken en je artistieke vaardigheden ontwikkelen. 

Algemeen gisteren 08:59

D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen - D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en er ook voldoende ruimte is voor parken. Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid. D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaats kan vinden.

Amstelveen van voorheen 14 jul. 2024 20:46

Amstelveen van voorheen (411)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 411 een oude prentbriefkaart van de Amsterdamseweg met rechts de Annakerk.