Beeld uit het Oude Dorp

In geen stad is de woondruk zo hoog als in Amstelveen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen voert weer eens een ranglijst aan, maar dat is in dit geval niet bijzonder positief nieuws: de onderzoekers van Atlas concludeerden namelijk dat van alle 50 grootste gemeenten in Nederland de woondruk in Amstelveen het hoogst is. 

De woondruk in Amstelveen is zelfs hoger dan in Amsterdam. Een van de redenen is dat Amstelveen in trek is vanwege het bijzonder hoge voorzieningenniveau dat Amstelveen te bieden heeft.

Vraag naar woningen 50% groter dan het aanbod

Amstelveen voert de Woondruk-index, die tot stand kwam via een nieuwe rekenmethode om de krapte op de woningmarkt te bepalen aan en kleurt dan ook donkerrood op de woondruk-index kaart. Amstelveen kent een woondruk van ruim 150: dit wil zeggen dat de vraag naar woningen ruim 50 procent hoger ligt dan het beschikbare woningaanbod in de gemeente.

Na Amstelveen, volgen Amsterdam, Leidschendam-Voorburg (ook +150) en Hilversum, Utrecht en Amersfoort met een woondruk van ongeveer 140. Opvallend is ook dat de helft van het gemeten woningtekort zich in de gemeente Amsterdam bevindt.

Woningnood in Nederland

Onder de 50 grootste gemeenten is de woondruk het laagst in Lelystad, Nissewaard en Emmen. De woningnood in Nederland is volgens Atlas Research nog groter dan tot nu toe werd becijferd. Landelijk gezien is er een tekort van 390 duizend woningen, ruim 110 duizend meer dan het officiële “statistische woningtekort” van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De woningbouwopgave wordt pas op zijn vroegst in 2030 gerealiseerd. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2022 die vandaag door bureau Atlas Research wordt gepresenteerd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:30

Online informatieavond over subsidies en leningen voor verduurzamen woning

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die meer willen weten over subsidies en geldzaken voor het verduurzamen van hun woning wordt op donderdag 29 februari om 19.30 uur een online informatiebijeenkomst gehouden. Aanmelden is ook nuttig als je deze avond geen tijd hebt, want je kan de bijeenkomst na aanmelding op een later moment terugkijken.

Algemeen gisteren 17:32

Code Oranje om zware windstoten

Amstelveen - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in verband met verwachte zware windstoten. In Noord-Holland geldt code oranje tussen 21.00 en 00.00 uur.

Algemeen gisteren 16:30

Gemeente en politie wijzen kinderen op gevaren internet met game HackShield

Amstelveen - Kinderen zijn steeds vaker online. Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Helaas zijn ze zich nauwelijks bewust van de gevaren die hier aan kleven. Samen met de politie zet de gemeente het online spel HackShield in, om kinderen weerbaar te maken op internet.

112 gisteren 14:18

Autobrand Oude Dorp: vermoedelijk technisch mankement

Amstelveen - Een korte maar hevige autobrand aan Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen waarbij afgelopen dinsdagnacht een personenwagen grotendeels in de as werd gelegd, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement.