In kaart gebracht: de eikenprocessierups in het Amsterdamse bos

Amstelveen - In het Amsterdamse bos zorgt de eikenprocessierups dit jaar opnieuw voor overlast, onder andere aan de Kleine Noorddijk (het fiets en wandelpand aan de zuidelijke rand van het Amsterdamse bos) en de Zonneweide (nabij het KLM-gebouw).

Dat blijkt uit een interactieve eikenprocessierupskaart (zie hier) van het Amsterdamse bos en Gemeente Amsterdam. De rups kan zorgen voor (ernstige) allergische reacties. Het fiets/wandelpad tussen de Zonneweide en Speelweide is verklaard tot risicogebied, evenals een groot deel van de Kleine Noorddijk, een belangrijke fiets/wandelverbinding

De processierups is ook  veelvuldig aanwezig bij het pad dat parallel loopt aan de Bosrandweg, en dan met name ter hoogte van de boscamping. Ook aan de nieuwe Kalfjeslaan ter hoogte van het Arena-terrein zitten de rupsen in de bomen, net als bij een parkeerplek aan de Nieuwe Meerlaan, niet ver van het festivalterrein Land van Bosse. Op de kaart zijn meerdere risicozones aangegeven.

Bestrijding en plaagdruk

Een woordvoerder van het Amsterdamse bos laat weten dat dat de gemeente Amsterdam deze zomer één bestrijdingsteam specifiek heeft toegewezen aan het Bos, omdat daar de plaagdrukdaar vorig jaar zo hoog was. Diverse risico-zones zijn inmiddels bestreden.

Ook wordt gesteld dat pas na afloop van het seizoen iets gezegd kan worden over de plaagdruk in het bos. Dit in tegenstelling tot een eerder bericht van de gemeente Amstelveen, waarin werd gesteld dat de plaagdruk in het bos gehalveerd was. De interactieve kaart (https://maps.amsterdam.nl/eikenprocessierups/) wordt elke vrijdag bijgewerkt met de laatste stand van zaken in het Amsterdamse Bos (en gemeente Amsterdam).


Meer nieuws

Wonen vandaag 15:35

Amstelveen komt met nieuwe actie voor aanschaf zonnepanelen

Amstelveen - Huiseigenaren in Amstelveen Noord kunnen binnenkort weer profiteren van voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Gemeente Amstelveen organiseert samen met het Regionaal Energieloket een collectieve inkoopactie.

Corona Amstelveen gisteren 14:55

Verdubbeling corona-besmettingen in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal vastgestelde corona-besmettingen (COVID-19) is in Amstelveen opgelopen naar 203, nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van een week eerder, zo blijkt uit een nieuwe update van het RIVM.

Verkeer & Vervoer gisteren 14:28

Test met ‘wachtrijvoorspeller’ wordt uitgebreid

Amstelveen - De provincie Noord-Holland gaat een technische test met zogenoemde 'wachtrijvoorspellers', die het aantal wachtende auto's voor een verkeerslicht voorspellen om de doorstroming te bervorderen, uitbreiden. De voorspeller wordt al ingezet op de N201 nabij Schiphol, maar het ligt uiteindelijk in de bedoeling de nieuwe techniek op 270 kruispunten in de provincie in te zetten.