Gerard de Jong

In Memoriam Gerard de Jong ('GéDéJé')

Amstelveen - De maatschappelijk betrokken Amstelvener Gerard de Jong, onder bekenden en vrienden ook bekend als 'GéDéJé',  is vorige week zaterdag op 71-jarige leeftijd overleden.

Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen schrijft in een In Memoriam: 'Gerard de Jong was in zijn bewogen leven horeca-ondernemer, karaoke-entertainer, entrepreneur, maar vooral ook vrijwilliger in de Amstelveense gemeenschap. Gerard werd geboren in een hoekhuis aan de Amsterdamseweg-Talmastraat. Met GéDéJé snacks in Bovenkerk (naast café t ’Trefpunt van Freek Bosse en daarna Gerard Bergkamp - thans café De Manen) had hij destijds de eerste eetgelegenheid met een shoarmagrill in Amstelveen.' 

Niet stilzitten

Becker vertelt ook dat 'GéDéJé' na zijn horeca-avontuur samen met toenmalig Kwantum-eigenaar Joop Steenbergen de partijenhandel in ging en daar succesvol in was, tot zijn gezondheid hem dwars ging zitten en hij het rustiger aan moest doen. Gerard de Jong pakte van alles aan: bij de val van de Berlijnse muur in 1989 trok hij zelfs een tijd naar Duitsland om daar handel te drijven.' Stilzitten was niets voor Gerard, 'schrijft Becker. Zo zette ook een mobiele frietkraam op als er inde winter geschaatst kon worden op de Poel en deed hij een tijdje raambestickeringen.

Dag van een ander

Maar Gerard de Jong zette zich vooral ook in als vrijwilliger voor diverse maatschappelijke organisaties in Amstelveen. Dit begon allemaal met zijn initiatief en oprichting van de stichting 'Dag van een Ander' waar hij zich (onder andere samen met Joop van der Monde, oud-eigenaar van Abina)  inzette voor het organiseren van uitjes voor mensen met een beperking, onder andere in de toenmalige sporthal Escapade. 

BIG

'Als voorzitter van de BIG (Bewoners Initiatief Groep Oude Dorp), organiseerde hij in samenwerking met het bestuur ook tal van activiteiten. De BIG ondersteunde onder andere de Circusschool, de Pretpiste en de Weggeefkelder. Ook ondersteunde hij op zijn manier de Paralympische sporters Larissa Klaassen en Imke Brommer, die in 2020 zeer succesvol op de wielerbaan zilver en brons haalden op de spelen van 2020,' schrijft Becker.

'Je kunt het maar beter vast gevierd hebben'

Gerard kende in zijn leven ook moeilijke fases en hij had vaak -  zeker de laatste jaren - te kampen met een broze gezondheid, maar hij wilde altijd betrokken blijven en had ook altijd ideeën. Maar dat het leven eindig was realiseerde hij zich goed:  'Hij zag zelf zijn afscheid al aankomen, daarom vierde hij met een gemêleerd gezelschap enkele maanden geleden al zijn 71e verjaardag bij Du Monde. Zoals Gerard het zelf zei: 'Je kunt het maar beter vast gevierd hebben, straks is Géetje er niet meer,' schrijft Becker.

Becker besluit: 'Helaas is dat nu bewaarheid en gaan wij Gerard missen als hulp-Sinterklaas, gratis fietsenmaker voor de minima in het Oude Dorp, zijn entrees bij de Nieuwjaarsrecepties in het gemeentehuis en zijn aanwezigheid in het Oude Dorp. Maar we zullen Gerard vooral herinneren als een creatief, eigenzinnig en warm mens en wens familie, vrienden en bekenden veel sterkte bij dit verlies. Er is in familiekring afscheid genomen van Gerard.' 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.