Indië-herdenking Amstelveen traditiegetrouw op 14 augustus
Amstelveen - Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen wordt op woensdag 14 augustus 2024 traditiegetrouw de herdenking voor gevallenen en slachtoffers in Nederland-Indië gehouden.
Ook dit jaar is iedereen welkom bij de herdenking. De organisatie stelt het op prijs als bezoekers zich vooraf aanmelden (e-mail: info@indieherdenkingamstelveen.nl of per telefoon 020 647 12 12) met vermelding van adres en telefoonnummer.
De herdenking start om 19.15 uur met het intreden van de Bondsbanierwacht van de Bond van Wapenbroeders, waarna de heer J. C. E. M. Bouwens, voorzitter van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië, het welkomstwoord voert.
Lezing
Er volgen toespraken van wethouder Herbert Raat (locoburgemeester) en Kapt. Marns. b.d. K.J. Orsel (algemeen voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders). Vervolgens vertelt mevrouw W. Schuitemaker-Spuyman in een lezing over haar tijd als buitenkampkind in Batavia. Daarna volgt het Indische Onze Vader door Salóme Pieris, begeleid door haar vader Humphrey Pieris.
Twee minuten
In stilte en staand, voorafgegaan door het signaal taptoe, worden daarna gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode herdacht. Aansluitend wordt, begeleid door de kapel, het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gezongen. Na het uittreden van de Bondsbanierwacht, de kransleggingen en het het defilé langs het Indië-Monument zal de herdenking rond 20.30 worden afgesloten.
Levend houden
De herdenking wordt geoganiseerd door de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië,die in 2003 in Amstelveen werd opgericht. De stichting heeft als doel het levend houden van de nagedachtenis aan de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië (thans Indonesië) en anderzijds het bevorderen van de kennis van de cultuur en geschiedenis van Nederlands-Indië.
Nationale Herdenking
De Nationale Herdenking vindt een dag later, op 15 augustus, bij het Indisch Monument in Den Haag plaats.