Bernard Geijsel (links)

Ingeloot voor nieuwbouw. Wat een geluk!

Bernard Geijsel (links) is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord.

Wanneer je een telefoontje krijgt van de makelaar dat je een van de gelukkigen bent met een gunstig lotnummer bij een nieuwbouwproject kun je je geluk niet op.

Uitzoeken welk bouwnummer het best bij jou past en beloond worden met een snelle waardestijging; immers durf je risico te nemen met iets wat nog gebouwd moet worden. Iets wat niet voor iedereen is weggelegd. En dat risico komt vaak samen met een makkelijk toekomstige waardestijging.

Ideale marktomstandigheden

Is dat nog steeds van toepassing? Ik ben van mening dat dit tot het (recente) verleden behoort. Rente staat laag, consumentenvertrouwen hoog, krapte op de woningmarkt. Ideale marktomstandigheden voor projectontwikkelaars.

Kopers staan in de rij tegen de hoogste koopsommen. Er zijn zelfs ontwikkelaars/makelaars die ook bij nieuwbouw gebruik maken van het tegen elkaar opbieden van kopers. Volstrekt onwenselijk.

Aangezien de lage rente hierbij de grootste oorzaak is en de ontwikkelaar bang is dat deze rente zal gaan stijgen willen ze liever vandaag dan morgen het project verkopen. Met alle gevolgen vandien.

Record-koopsom

Grond is nog niet in eigendom, vergunningen zijn nog niet rond, bouwbedrijven zijn niet beschikbaar en materialen niet leverbaar. Resultaat is dat de ontwikkelaar een bouwnummer met een record-koopsom verkoopt middels een koop-aanneemoverkomst.

Daarin staat vermeld de ontbindende voorwaarden voor verstrekking vergunning, opschortende voorwaarden voor aanvang bouw en een extreem lange levertijd oplopend tot 3 jaar. En bij wie ligt het risico? Precies!

Als koper wil je waarschijnlijk niet twee keer verhuizen en heb jij wellicht nog een huis te verkopen. Wanneer gaat dat te koop? En is de markt over 2 jaar nog wel zo goed… Hoe was het ook alweer met de kans op stijgende rente? Kom van de roze wolk en laat je goed voorlichten.

Bernard Geijsel, Register Makelaar Taxateur o.g.


Meer nieuws

112 vandaag 13:34

12-jarig meisje vermist in Amstelveen

AMSTELVEEN - De 12-jarige Katja uit Amstelveen wordt sinds 2 juli vermist. Het meisje werd voor het laatst gezien in de omgeving van de Talmastraat. De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vermissing te bellen naar 112. 

Politiek vandaag 13:11

D66 wil meer doen voor Amstelveners zonder baan

Amstelveen - Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis. D66 wil de kansen op betaald werk voor deze mensen vergroten. De democraten willen het werk-en re-integratiebedrijf van de gemeente – AM Match – meer gebruiken als banenmotor om dit voor elkaar te krijgen. Hun voorstel hierover is op 1 juli door de gemeenteraad aanvaard. 

Sport vandaag 11:23

Amstelveense binnensport weer van start

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer bracht woensdag 1 juli een bezoek aan de eerste trainingen van basketbalvereniging MBCA om te vieren dat de Amstelveense binnensport weer is gestart. “Het is een belangrijke dag voor de sport. Eindelijk kunnen we ook weer binnen aan de slag.”

Algemeen vandaag 10:47

Zuid- Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. De Zuid-Afrikaanse Arne Lewis vertelt in deze editie over het boek ’13 uur’ van Deon Meyer.