Initiatief voor Sportinlopen: laagdrempelig en vrij sporten in schoolgymzalen voor alle Amstelveners

Amstelveen - D66 wil in alle wijken open sportinlopen waar Amstelveners laagdrempelig en vrij kunnen sporten door gebruik te maken van schoolgymzalen. De fractie heeft daarom afgelopen week een motie ingediend die in de gemeenteraad gesteund is.

Sporten en bewegen moet volgens D66 voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht leeftijd, achtergrond en financiële mogelijkheden. “Voor een deel van onze jongeren is het hard nodig. Kinderen en jongeren die regelmatig sporten zijn vrolijker en gezonder. Zij kunnen beter met andere kinderen overweg, slapen beter, presteren beter op school en hebben een lager ziekteverzuim dan kinderen die niet/niet regelmatig sporten. Sporten draagt bij aan kansengelijkheid voor de Amstelveense jeugd.”, zegt D66-raadslid Driss Aarabi (foto).

Verschillen in gezondheid
Onderzoek van de GGD laat zien dat in Amstelveen ongeveer 22% van de meisjes en 11% van de jongens zich niet fit en gezond voelt. Daarnaast blijkt dat 56% van de Amstelveense meisjes en 36% van de jongens niet of nauwelijks aan sport doen. Hierbij zijn er grote verschillen in hoe jongeren hun gezondheid ervaren.

Er is ook verschil per wijk. Jongeren uit Amstelveen Noord-West voelen zich over het algemeen beduidend gezonder en fitter dan de jeugd uit bijvoorbeeld de wijken Bankras, Keizer Karelpark en Groenelaan. Daarom verzoekt D66 het college te starten in de wijken waar de sportdeelname onder de jeugd relatief lager is dan in andere wijken. En daarbij te borgen dat de open sportinlopen wekelijks beschikbaar zijn voor kinderen en jongeren.

Onderzoek Rekenkamer
In het recente onderzoek van de Rekenkamer naar het sportbeleid van de gemeente Amstelveen is geconcludeert dat er meer aandacht kan worden besteed aan Amstelveners voor wie sportdeelname minder vanzelfsprekend is. De motie werd mede ingediend door de VVD, GroenLinks en Goed voor Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. 

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Keizer Karelpark Tandartsen: het hele gezin met een stralende lach de deur uit

Amstelveen - Zeven jaar geleden opende Keizer Karelpark Tandartsen aan Lindepark, met één tandarts en één mondhygiëniste. Inmiddels is de tandartspraktijk niet meer weg te denken uit de regio en heeft de uitbreiding vorig jaar gezorgd voor zes behandelkamers, vijf tandartsen en vijf mondhygiënisten. Het team staat klaar om hun patiënten vol vertrouwen en deskundigheid te helpen aan een stralend gebit.

112 14 apr. 2024 20:23

Ongeval op kruising Burgemeester Boersweg

Amstelveen - Op de Burgemeester Boersweg ter hoogte van de op/afrit van Rijksweg A9 in Amstelveen heeft zondagavond een botsing plaatsgevonden.

Amstelveen van voorheen 14 apr. 2024 19:20

Amstelveen van voorheen (398)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 398 een oude foto van het Buitenplein op Plein 60, geschoten vanuit het vroegere pand van Vroom & Dreesmann.