Diego on my mind (The Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art) [Cobra Museum]

Intens Mexico met werken van Kahlo in Cobra Museum

Amstelveen – Het Cobra Museum brengt in 2021 de beroemde Gelman collectie van de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo voor het eerst naar Nederland. Als voorproefje zal dit jaar al de tentoonstelling Intens Mexico  te zien zijn in het museum.

De Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art is samen met de Dolores Olmedo collectie de belangrijkste verzameling van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Frida Kahlo. In 2021 zijn beide collecties te zien in Nederland.

Verzamelaars

Verzamelaars Jacques en Natasha Gelman brachten een aanzienlijk deel van hun leven door in Mexico, waar ze in contact kwamen met de belangrijke Mexicaanse kunstenaars van hun tijd waaronder Frida Kahlo en Diego Rivera. Het paar verzamelde een uitgebreide collectie die de 20e-eeuwse Mexicaanse moderne kunst omvat met onder meer uitmuntende zelfportretten van Frida Kahlo.

Door de groeiende populariteit van Kahlo gekoppeld aan zijn zeer kleine oeuvre werd de Gelman collectie een wereldwijd zeer gewaardeerde en veel gevraagde collectie. Toch zijn er maar een beperkt aantal exposities buiten Mexico voor het publiek georganiseerd zoals de vermaarde "Frida Kahlo Retrospective" in Berlijn en Wenen in 2010. Deze collectie met veel schilderijen en tekeningen van haar hand en vele topstukken van andere Mexicaanse modernisten zal voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Glorieus

“2021 wordt een glorieus Frida Kahlo jaar in Nederland”, zegt directeur van het Cobra Museum Stefan van Raay in een persbericht van het museum. “Met de Olmedo Collectie in Assen en de Gelman Collectie in Amstelveen wordt het Nederlands museumpubliek een unieke kans geboden om een groot deel van het oeuvre van Kahlo te bewonderen.” De tentoonstelling Frida Kahlo en de Moderne Meesters van Mexico zal in 2021 van 21 mei tot 19 september  te zien zijn in het Cobra Museum.

Als voorproefje zal vanaf 26 oktober 2019 Kahlo al samen met onder meer Diego Rivera,  David Alfaro Siqueiros en José Clemente Orozco in het Cobra Museum te zien zijn tijdens de tentoonstelling ‘Intens Mexico. Politiek, identiteit, sex en dood!’ Het betreft een uitwisseling met de collectie van het Museo de Arte Moderno uit Mexico City die voor het eerst naar Nederland komt. Tegelijkertijd zal de tentoonstelling Cobra 70: Een meerkoppige slang, samengesteld van de collectie van het Cobra Museum  te zien zijn in het M.A.M. in Mexico City.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.