Intens Mexico met werken van Kahlo in Cobra Museum

Intens Mexico met werken van Kahlo in Cobra Museum Foto: Diego on my mind (The Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art) [Cobra Museum]

Amstelveen – Het Cobra Museum brengt in 2021 de beroemde Gelman collectie van de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo voor het eerst naar Nederland. Als voorproefje zal dit jaar al de tentoonstelling Intens Mexico  te zien zijn in het museum.


- Lees verder onder deze advertentie -

De Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art is samen met de Dolores Olmedo collectie de belangrijkste verzameling van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Frida Kahlo. In 2021 zijn beide collecties te zien in Nederland.

Verzamelaars

Verzamelaars Jacques en Natasha Gelman brachten een aanzienlijk deel van hun leven door in Mexico, waar ze in contact kwamen met de belangrijke Mexicaanse kunstenaars van hun tijd waaronder Frida Kahlo en Diego Rivera. Het paar verzamelde een uitgebreide collectie die de 20e-eeuwse Mexicaanse moderne kunst omvat met onder meer uitmuntende zelfportretten van Frida Kahlo.

Door de groeiende populariteit van Kahlo gekoppeld aan zijn zeer kleine oeuvre werd de Gelman collectie een wereldwijd zeer gewaardeerde en veel gevraagde collectie. Toch zijn er maar een beperkt aantal exposities buiten Mexico voor het publiek georganiseerd zoals de vermaarde "Frida Kahlo Retrospective" in Berlijn en Wenen in 2010. Deze collectie met veel schilderijen en tekeningen van haar hand en vele topstukken van andere Mexicaanse modernisten zal voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Glorieus

“2021 wordt een glorieus Frida Kahlo jaar in Nederland”, zegt directeur van het Cobra Museum Stefan van Raay in een persbericht van het museum. “Met de Olmedo Collectie in Assen en de Gelman Collectie in Amstelveen wordt het Nederlands museumpubliek een unieke kans geboden om een groot deel van het oeuvre van Kahlo te bewonderen.” De tentoonstelling Frida Kahlo en de Moderne Meesters van Mexico zal in 2021 van 21 mei tot 19 september  te zien zijn in het Cobra Museum.

Als voorproefje zal vanaf 26 oktober 2019 Kahlo al samen met onder meer Diego Rivera,  David Alfaro Siqueiros en José Clemente Orozco in het Cobra Museum te zien zijn tijdens de tentoonstelling ‘Intens Mexico. Politiek, identiteit, sex en dood!’ Het betreft een uitwisseling met de collectie van het Museo de Arte Moderno uit Mexico City die voor het eerst naar Nederland komt. Tegelijkertijd zal de tentoonstelling Cobra 70: Een meerkoppige slang, samengesteld van de collectie van het Cobra Museum  te zien zijn in het M.A.M. in Mexico City.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties