Menno van Leeuwen (VVD)

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Vorige week werd er een raadsgesprek gehouden waar de gemeente haar plannen toelichtte rondom de aanpak van parkeeroverlast. Daarin wordt gespeeld met de gedachte betaald parkeren in heel Amstelveen in toe voeren.

Waterbed-effect

De belangrijkste oorzaak van die overlast is het parkeerbeleid in hoofdstad Amsterdam, waarbij overal in de stad betaald parkeren ingevoerd is, de parkeertarieven sterk verhoogd zijn en recentelijk tot 10.000 parkeerplaatsen verwijderd zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat met name in Amstelveen-Noord de parkeerdruk enorm gestegen is waardoor de gemeente genoodzaakt was om daar ook betaald parkeren in te voeren. Dit zogenaamde ‘waterbed-effect’ zet nu door en dreigt op langere termijn heel Amstelveen te raken.

De gemeenteraad gaat later dit najaar (september) een besluit nemen over de toekomst van betaald parkeren. 'In het raadsdebat van september zullen wij goed luisteren naar wat de andere fracties hierover vinden, maar wat ons betreft zijn een aantal specifieke punten van belang”, vertelt Menno van Leeuwen, gemeenteraadslid namens de VVD.

Langparkeerders weren

Belangrijk uitgangspunt is dat de parkeersituatie in de ene wijk niet voor overlast zorgt in de andere wijk. 'Het invoeren van betaald parkeren kan voor dit soort problematiek – mits goed doordacht – een prima oplossing bieden.  In het kort komt het er voor de VVD op neer, dat bewoners en ondernemers die afhankelijk zijn van de auto, deze kunnen blijven gebruiken.

'Door (lang-)parkeerders vanuit Amsterdam en Schiphol te weren, verzekeren we iedere Amstelvener van een parkeerplek in zijn eigen buurt tegen minimale kosten,' aldus van Leeuwen. 'Dat daarnaast de bezoekers regelingen van kracht blijven en er gekeken gaat worden naar eventuele uitbreiding van de blauwe zones bij belangrijke winkelcentra juichen wij van harte toe.'


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.