Davey Photography, Rob Franken
112

Inzet ANPR-camera’s in Amstelveen blijkt succesvol

Amstelveen – Dankzij de inzet van vaste ANPR-camera’s in Amstelveen heeft de politie afgelopen jaar een aantal voertuigen van verdachten van inbraak aangehouden. De cameraregistratie hielp ook bij de aanhouding van een verdachte van een ernstig geweldsmisdrijf. Ook werden dankzij de ANPR-camera's diverse personen aangehouden met openstaande boetes.

Dat meldt de gemeente, dat de ANPR-camera's sinds vorig jaar inzet om het aantal inbraken uit woningen en auto’s terug te dringen. In de zomer 2019 liet de gemeente in samenwerking met de politie de ANPR-camera’s plaatsen. De speciale camera's registreren kentekens.

Gerichte actie

De camera’s staan op strategische plaatsen bij in- en uitvalswegen in Amstelveen (onder meer in Westwijk). De camera’s registreren kentekens van voertuigen en vergelijken die met data van de politie. Zodra een ‘bekend’ kenteken is gefotografeerd, ontvangt de politie Amstelveen een melding en kan vervolgens gericht actie nemen.

Structurele inzet

Politie en gemeente zijn positief over de resultaten en gaan de camera’s nu structureel inzetten. 'De camera’s zijn relatief eenvoudig te verplaatsen en worden ingezet op locaties waar de politie het meeste effect verwacht', aldus de gemeente.

Speerpunt

'De aanpak van woninginbraken is een speerpunt in het veiligheidsbeleid van dit college. Gemeente en politie werken hierbij intensief samen en zetten naast traditionele middelen zoals opsporing, voorlichting en subsidies, ook vernieuwende methoden in, zoals het gemeentelijk interventieteam met oud-politiemensen en ANPR-camera’s.'

Burgemeester over ANPR-camera's

Burgemeester Tjapko Poppens is positief over de inzet van ANPR-camera’s: 'De camera’s dragen bij aan een veiliger Amstelveen en helpen de politie effectief om te gaan met de beschikbare capaciteit. Criminelen komen letterlijk eerder in beeld. En daar houden ze niet van. Amstelveen wordt zo minder aantrekkelijk voor criminelen. Dat is precies wat we ermee willen bereiken.'

Succesvolle samenwerking

De gemeente noemt het ANPR-project een voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen gemeente en politie. 'De gemeente maakte de aanschaf en installatie mogelijk. De politie is verantwoordelijk voor het gebruik en beheer van de camera’s.'


Meer nieuws

Wonen gisteren 15:35

Amstelveen komt met nieuwe actie voor aanschaf zonnepanelen

Amstelveen - Huiseigenaren in Amstelveen Noord kunnen binnenkort weer profiteren van voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Gemeente Amstelveen organiseert samen met het Regionaal Energieloket een collectieve inkoopactie.

Corona Amstelveen 22 sep. 2020 14:55

Verdubbeling corona-besmettingen in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal vastgestelde corona-besmettingen (COVID-19) is in Amstelveen opgelopen naar 203, nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van een week eerder, zo blijkt uit een nieuwe update van het RIVM.

Verkeer & Vervoer 22 sep. 2020 14:28

Test met ‘wachtrijvoorspeller’ wordt uitgebreid

Amstelveen - De provincie Noord-Holland gaat een technische test met zogenoemde 'wachtrijvoorspellers', die het aantal wachtende auto's voor een verkeerslicht voorspellen om de doorstroming te bervorderen, uitbreiden. De voorspeller wordt al ingezet op de N201 nabij Schiphol, maar het ligt uiteindelijk in de bedoeling de nieuwe techniek op 270 kruispunten in de provincie in te zetten.