Davey Photography, Rob Franken
112

Inzet ANPR-camera’s in Amstelveen blijkt succesvol

Amstelveen – Dankzij de inzet van vaste ANPR-camera’s in Amstelveen heeft de politie afgelopen jaar een aantal voertuigen van verdachten van inbraak aangehouden. De cameraregistratie hielp ook bij de aanhouding van een verdachte van een ernstig geweldsmisdrijf. Ook werden dankzij de ANPR-camera's diverse personen aangehouden met openstaande boetes.

Dat meldt de gemeente, dat de ANPR-camera's sinds vorig jaar inzet om het aantal inbraken uit woningen en auto’s terug te dringen. In de zomer 2019 liet de gemeente in samenwerking met de politie de ANPR-camera’s plaatsen. De speciale camera's registreren kentekens.

Gerichte actie

De camera’s staan op strategische plaatsen bij in- en uitvalswegen in Amstelveen (onder meer in Westwijk). De camera’s registreren kentekens van voertuigen en vergelijken die met data van de politie. Zodra een ‘bekend’ kenteken is gefotografeerd, ontvangt de politie Amstelveen een melding en kan vervolgens gericht actie nemen.

Structurele inzet

Politie en gemeente zijn positief over de resultaten en gaan de camera’s nu structureel inzetten. 'De camera’s zijn relatief eenvoudig te verplaatsen en worden ingezet op locaties waar de politie het meeste effect verwacht', aldus de gemeente.

Speerpunt

'De aanpak van woninginbraken is een speerpunt in het veiligheidsbeleid van dit college. Gemeente en politie werken hierbij intensief samen en zetten naast traditionele middelen zoals opsporing, voorlichting en subsidies, ook vernieuwende methoden in, zoals het gemeentelijk interventieteam met oud-politiemensen en ANPR-camera’s.'

Burgemeester over ANPR-camera's

Burgemeester Tjapko Poppens is positief over de inzet van ANPR-camera’s: 'De camera’s dragen bij aan een veiliger Amstelveen en helpen de politie effectief om te gaan met de beschikbare capaciteit. Criminelen komen letterlijk eerder in beeld. En daar houden ze niet van. Amstelveen wordt zo minder aantrekkelijk voor criminelen. Dat is precies wat we ermee willen bereiken.'

Succesvolle samenwerking

De gemeente noemt het ANPR-project een voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen gemeente en politie. 'De gemeente maakte de aanschaf en installatie mogelijk. De politie is verantwoordelijk voor het gebruik en beheer van de camera’s.'


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.