Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Is het verstandig om uw hypotheek nu over te sluiten?

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over hypotheken.

10 jaar vast voor 1,1% lijkt aantrekkelijk. Op de renteherzieningsdatum kunt u meestal boetevrij uw lening inlossen en dus ook boetevrij overstappen naar een andere geldverstrekker.

Het is een kleine moeite om snel het aanbod van de huidige bank te vergelijken met de laagste rente in de markt. U bespaart in 10 jaar 60.000 euro bij een hypotheek van 300.000 euro als u van 3,1 naar 1,1% rente gaat.

Boete

Als u de bank ‘benadeelt’ krijgt u een ‘boete’ van de bank als u voortijdig vertrekt. Zij kan immers het door u afgeloste bedrag niet uitlenen tegen de rente die u heeft afgesproken (3,1%). De bank mag en zal de ‘schade’ van uw contractbreuk bij u als boete in rekening brengen.

En nu is het voor u natuurlijk de vraag hoe snel u die boete terugverdient. Want als dat te lang duurt heeft het oversluiten van uw hypotheek weinig zin.

Als uitgangspunt neem ik een terugverdientermijn van 2 jaar. Naar mijn mening heeft oversluiten zin als u door de lagere rente uw boete en kosten binnen ongeveer 2 jaar terugverdient.

Waarom 2 jaar?

Gemiddeld loopt een hypotheek ongeveer 7 jaar, maar of dat voor u geldt? U kunt de komende 2 jaar wellicht overzien. Daarna gaan andere onvoorziene factoren wellicht ook een rol spelen, zoals; echtscheiding, ontslag, verhuizing, ziekte of overlijden.

Overstappen kost geld

De overstapkosten bestaan uit het hypotheekadvies, taxatiekosten, afsluitkosten, notariskosten en niet te vergeten soms de boete kunnen in bovenstaand voorbeeld oplopen tot wel zo’n 17.000 euro. Maar na die 17.000 euro kosten betaalt u iedere maand 500 euro minder rente. U bent dus 34 maanden bezig om die oversluitkosten terug te verdienen.

Doet u het of doet u het niet?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:11

Amstelveen van voorheen (257)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 257 een oude foto van kaasboerderij Clara Maria aan aan de Bovenkerkerweg 106.

Rubriek: Nog even geduld a.u.b! gisteren 11:42

Nog even geduld a.u.b! (Project A9, Aflevering 5)

Amstelveen  - In de rubriek 'Nog even geduld a.u.b.!' volgt AmstelveenZ.nl de ontwikkelingen rond het grootste infrastructurele bouwproject van Amstelveen: de verdieping en verbreding van de A9 dwars door de gemeente. De werkzaamheden op diverse locaties zijn omvangrijk.

Algemeen 24 jul. 2021 12:14

Amstelveen staat open voor straatnaam Peter R. de Vries

Amstelveen – Gemeente Amstelveen staat open om Peter R. de Vries een straatnaam toe te kennen indien daartoe een verzoek wordt ingediend. De vermoorde misdaadverslaggever woonde 23 jaar in Amstelveen.

112 23 jul. 2021 15:26

Aanrijding op Sportlaan: fiets/auto

Amstelveen - Op de Sportlaan, nabij de rotonde met de Beneluxbaan, heeft vrijdagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser.