Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Is het verstandig om uw hypotheek nu over te sluiten?

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over hypotheken.

10 jaar vast voor 1,1% lijkt aantrekkelijk. Op de renteherzieningsdatum kunt u meestal boetevrij uw lening inlossen en dus ook boetevrij overstappen naar een andere geldverstrekker.

Het is een kleine moeite om snel het aanbod van de huidige bank te vergelijken met de laagste rente in de markt. U bespaart in 10 jaar 60.000 euro bij een hypotheek van 300.000 euro als u van 3,1 naar 1,1% rente gaat.

Boete

Als u de bank ‘benadeelt’ krijgt u een ‘boete’ van de bank als u voortijdig vertrekt. Zij kan immers het door u afgeloste bedrag niet uitlenen tegen de rente die u heeft afgesproken (3,1%). De bank mag en zal de ‘schade’ van uw contractbreuk bij u als boete in rekening brengen.

En nu is het voor u natuurlijk de vraag hoe snel u die boete terugverdient. Want als dat te lang duurt heeft het oversluiten van uw hypotheek weinig zin.

Als uitgangspunt neem ik een terugverdientermijn van 2 jaar. Naar mijn mening heeft oversluiten zin als u door de lagere rente uw boete en kosten binnen ongeveer 2 jaar terugverdient.

Waarom 2 jaar?

Gemiddeld loopt een hypotheek ongeveer 7 jaar, maar of dat voor u geldt? U kunt de komende 2 jaar wellicht overzien. Daarna gaan andere onvoorziene factoren wellicht ook een rol spelen, zoals; echtscheiding, ontslag, verhuizing, ziekte of overlijden.

Overstappen kost geld

De overstapkosten bestaan uit het hypotheekadvies, taxatiekosten, afsluitkosten, notariskosten en niet te vergeten soms de boete kunnen in bovenstaand voorbeeld oplopen tot wel zo’n 17.000 euro. Maar na die 17.000 euro kosten betaalt u iedere maand 500 euro minder rente. U bent dus 34 maanden bezig om die oversluitkosten terug te verdienen.

Doet u het of doet u het niet?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.