Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Is het verstandig om uw hypotheek nu over te sluiten?

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over hypotheken.

10 jaar vast voor 1,1% lijkt aantrekkelijk. Op de renteherzieningsdatum kunt u meestal boetevrij uw lening inlossen en dus ook boetevrij overstappen naar een andere geldverstrekker.

Het is een kleine moeite om snel het aanbod van de huidige bank te vergelijken met de laagste rente in de markt. U bespaart in 10 jaar 60.000 euro bij een hypotheek van 300.000 euro als u van 3,1 naar 1,1% rente gaat.

Boete

Als u de bank ‘benadeelt’ krijgt u een ‘boete’ van de bank als u voortijdig vertrekt. Zij kan immers het door u afgeloste bedrag niet uitlenen tegen de rente die u heeft afgesproken (3,1%). De bank mag en zal de ‘schade’ van uw contractbreuk bij u als boete in rekening brengen.

En nu is het voor u natuurlijk de vraag hoe snel u die boete terugverdient. Want als dat te lang duurt heeft het oversluiten van uw hypotheek weinig zin.

Als uitgangspunt neem ik een terugverdientermijn van 2 jaar. Naar mijn mening heeft oversluiten zin als u door de lagere rente uw boete en kosten binnen ongeveer 2 jaar terugverdient.

Waarom 2 jaar?

Gemiddeld loopt een hypotheek ongeveer 7 jaar, maar of dat voor u geldt? U kunt de komende 2 jaar wellicht overzien. Daarna gaan andere onvoorziene factoren wellicht ook een rol spelen, zoals; echtscheiding, ontslag, verhuizing, ziekte of overlijden.

Overstappen kost geld

De overstapkosten bestaan uit het hypotheekadvies, taxatiekosten, afsluitkosten, notariskosten en niet te vergeten soms de boete kunnen in bovenstaand voorbeeld oplopen tot wel zo’n 17.000 euro. Maar na die 17.000 euro kosten betaalt u iedere maand 500 euro minder rente. U bent dus 34 maanden bezig om die oversluitkosten terug te verdienen.

Doet u het of doet u het niet?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:41

In memoriam: Jan Demming (De Gondelkoerier)

Amstelveen - Jan Demming, sinds jaar en dag hoofdredacteur van het in Amsteveen Zuid overbekende wijkblad De Gondelkoerier, is 22 november jongstleden overleden. 

Kunst & Cultuur gisteren 19:00

Claude Cahun in het Cobra Museum

Amstelveen - Met trots presenteert het museum dit najaar de eerste Nederlandse tentoonstelling over het werk van de bijzondere Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894-1954). Haar opmer kelijke oeuvre bleef lange tijd onbekend bij het brede publiek, maar voor mensen als David Bowie en bekende fotografen Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron geweest.

Winkels gisteren 18:57

Maatregelen Stadshart Amstelveen: extreme drukte voorkomen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen treft samen met Unibail Rodamco, exploitant van winkelcentrum Stadshart Amstelveen, dit weekend maatregelen om extreme drukte te voorkomen. Er worden onder andere extra beveiligers, hostesses, handhavers en politie ingezet.

Gezondheid & welzijn gisteren 16:12

75plussers in Amstelveen krijgen hulpbrief van gemeente

Amstelveen – Omdat het door de coronacrisis moeilijker is om elkaar te ontmoeten en een deel van de normale welzijnsactiviteiten, hulp en ondersteuning zijn weggevallen, stuurt de gemeente alle zelfstandig wonende inwoners van 75 en ouder in de maand december een informatiebrief over de mogelijkheden tot ondersteuning.