Ayako Rokkaku schildert en exposeert in Museum Van der Togt. [Museum Jan van der Togt

Japanse kunstenares gaat schilderen in Van der Togt Museum

Amstelveen – De tentoonstelling ‘Fumble in colors, tiny discoveries’ van de Japanse kunstenares Ayako Rokkaku is binnenkort te zien In Museum Jan van der Togt. Rokkaku richt het museum in met nieuwe schilderijen en een overzicht van werk dat zij in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Tijdens het openingsweekend van 8 en 9 juni werkt Rokkaku live aan een nieuw schilderij waardoor de  bezoeker haar unieke manier van werken van dichtbij kan bewonderen. In de maand juli verhuist Rokkaku haar atelier naar het museum en krijgen kinderen de kans om met Rokkaku mee te schilderen.

Schildertechniek

Rokkaku volgde geen kunstopleiding, maar ontwikkelde als autodidact zelfstandig haar eigen schildertechniek. Met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zoals aan een wandeling zonder bestemming; zonder vooropgesteld plan in haar hoofd, schildert ze op gevoel, tot er een compositie ontstaat. Zoals bijvoorbeeld een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven.

Een terugkerend element in haar werk is de prominente aanwezigheid van meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku fun to paint en een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.

Geweldig

De slechts 1 meter 56 lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances, waarbij zij werkt op soms wel zeven meter brede doeken. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.” In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

De in 1982 in het Japanse Chiba geboren Rokkaku woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2002 maakte Rokkaku haar eerste schilderijen door direct met haar handen acrylverf op karton aan te brengen. Vanaf dan begon haar werk op te vallen en in 2003 en 2006 ontving ze prijzen tijdens de Geisai, een door de wereldberoemde kunstenaar Takashi Murakami georganiseerde beurs voor jonge kunstenaars in Tokio.

Exposities

Sinds haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive in 2007 heeft Rokkaku exposities gehad in vele galeries en op kunstbeurzen in Azië, Europa en de Verenigde Staten en solo-exposities in onder meer de Kunsthal in Rotterdam en het Meulensteen Danubiana Art Museum in Slowakije, waar duizenden bezoekers op afkwamen. Kunstkenners noemen Rokkaku steevast als één van de meest veelbelovende kunstenaars van dit moment. De tentoonstelling, die tot stand kwam dankzij een samenwerking met Gallery Delaive in Amsterdam, is te zien tot 25 augustus.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.