Ayako Rokkaku schildert en exposeert in Museum Van der Togt. [Museum Jan van der Togt

Japanse kunstenares gaat schilderen in Van der Togt Museum

Amstelveen – De tentoonstelling ‘Fumble in colors, tiny discoveries’ van de Japanse kunstenares Ayako Rokkaku is binnenkort te zien In Museum Jan van der Togt. Rokkaku richt het museum in met nieuwe schilderijen en een overzicht van werk dat zij in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Tijdens het openingsweekend van 8 en 9 juni werkt Rokkaku live aan een nieuw schilderij waardoor de  bezoeker haar unieke manier van werken van dichtbij kan bewonderen. In de maand juli verhuist Rokkaku haar atelier naar het museum en krijgen kinderen de kans om met Rokkaku mee te schilderen.

Schildertechniek

Rokkaku volgde geen kunstopleiding, maar ontwikkelde als autodidact zelfstandig haar eigen schildertechniek. Met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zoals aan een wandeling zonder bestemming; zonder vooropgesteld plan in haar hoofd, schildert ze op gevoel, tot er een compositie ontstaat. Zoals bijvoorbeeld een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven.

Een terugkerend element in haar werk is de prominente aanwezigheid van meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku fun to paint en een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.

Geweldig

De slechts 1 meter 56 lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances, waarbij zij werkt op soms wel zeven meter brede doeken. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.” In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

De in 1982 in het Japanse Chiba geboren Rokkaku woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2002 maakte Rokkaku haar eerste schilderijen door direct met haar handen acrylverf op karton aan te brengen. Vanaf dan begon haar werk op te vallen en in 2003 en 2006 ontving ze prijzen tijdens de Geisai, een door de wereldberoemde kunstenaar Takashi Murakami georganiseerde beurs voor jonge kunstenaars in Tokio.

Exposities

Sinds haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive in 2007 heeft Rokkaku exposities gehad in vele galeries en op kunstbeurzen in Azië, Europa en de Verenigde Staten en solo-exposities in onder meer de Kunsthal in Rotterdam en het Meulensteen Danubiana Art Museum in Slowakije, waar duizenden bezoekers op afkwamen. Kunstkenners noemen Rokkaku steevast als één van de meest veelbelovende kunstenaars van dit moment. De tentoonstelling, die tot stand kwam dankzij een samenwerking met Gallery Delaive in Amsterdam, is te zien tot 25 augustus.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen gisteren 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 gisteren 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.