Brasserie Paardenburg

Jubileumjaar voor Brasserie Paardenburg: 375 jaar

Amstelveen / Ouderkerk - ‘Informeel-sjiek en klassiek-modern.’ Zo omschrijft eigenaar Gijs Numan zijn brasserie Paardenburg. Al jaren een begrip in Amstelveen, Ouderkerk en omgeving. Met recht, want de horecaonderneming bestaat inmiddels al 375 jaar (!).

Paardenburg werd in 1647 in gebruik genomen als uitspanning. De eerste jaren was het gevestigd in een oude houten boerderij. In 1702 kon de toenmalige eigenaar Pieter Meffert het huidige stenen pand laten bouwen. Meffert had grootste plannen met Paardenburg, en gaf het destijds de officiële functie van herberg. Wat ambitie betreft treedt Numan in de voetsporen van Meffert. Toen hij de zaak 4,5 jaar geleden overnam, kon de brasserie wel wat liefde gebruiken.

Numan investeerde vanaf dat moment al zijn tijd, geld en energie in de zaak. Met een totale verbouwing van het interieur, tuin en terras staat de zaak er mooier bij dan ooit tevoren. Met zijn keukenbrigade bracht hij de klassiek Franse gerechten terug op het niveau om voor om te rijden.

Wensen vervullen

Inmiddels is Numan bijna daar waar hij wil zijn met zijn bedrijf. Al staan er nog steeds wensen op het lijstje. Die wensen zullen de komende jaren, met hard werken, zeker worden vervuld. ‘Paardenburg is een begrip in de omgeving. We hebben afgelopen zomer enorm goed gedraaid; dankzij het mooie weer zat het terras bijna altijd vol en ook de zalen zijn goed geboekt. De sloepenverhuur met catering bleek ook een schot in de roos, veel groepen maken hier gebruik van. Dit voorjaar hebben we aan de achterzijde van het restaurant een nieuw houten terras geplaatst, waar je heerlijk met een groep kan borrelen en die met een statige trap toegang biedt tot de historische binnentuin.’

Veel mogelijkheden

Tijdens een rondleiding door het pand vallen de vele mogelijkheden van het pand op. Te beginnen bij de serre met uitzicht op de Amstel, waar het de hele dag heerlijk toeven is. De inrichting is modern klassiek. ‘Je vindt bij ons geen dubbeldiklinnen of zilveren klossen meer, dat was vroeger. We hebben het pand gerenoveerd, gemoderniseerd, zonder daarbij afbreuk te doen aan de historie. Die historie zie je bijvoorbeeld terug in het restaurantgedeelte, met prachtige authentieke schilderijen uit 1880 tegen de wanden. Het design van de bar is helemaal van deze tijd, maar past prima in het klassieke karakter van het pand.’

Boven zijn drie aparte zalen, die gebruikt kunnen worden voor vergaderingen, feestjes of private dining. De inrichting per zaal verschilt, van heel klassiek tot rustig en modern. Eén van de zalen is omgetoverd tot wijnkamer, met daarin aandacht voor de bijzondere wijnen die in het restaurant geschonken worden. ‘We hebben één van de grootste wijncollecties van Nederland. Dat is iets waar we trots op zijn. We richten ons met name op Franse wijnen, passend bij onze kaart.’

Wijnkelder

Gasten worden bij Paardenburg getrakteerd op wijnen die al goed op dronk zijn. ‘Dat zijn wijnen die de tijd hebben gehad om te rijpen. Zo komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht,' zegt Numan.
(Tekst gaat verder onder foto)
paardenburg_wijnkelder (1).jpg
De wijnkelder. ©Brasserie Paardenburg

'Een Bordeaux moet eigenlijk minimaal 10 jaar rijpen, voordat deze wordt geschonken. Dat gebeurt bijna nergens meer. Niet verwonderlijk misschien, want de opslag van wijn kost geld. De wijnboer, de wijnhandelaar en de restaurateur: niemand wil jaren kapitaal laten liggen. Omdat wij een wijnkelder met daarin een goede wijnvoorraad hebben, kunnen wij de wijn wel de tijd geven. Wanneer je eenmaal het verschil hebt geproefd, wil je niet meer anders.Bij Paardenburg schenken we sinds kort ook een nieuwe huischampagne van Grand cru wijngaarden die ook ten minste drie jaar gerijpt wordt. Echt te gek!’

Feesten, diners, evenementen & bruiloften

Dankzij de verschillende zalen en mogelijkheden, is Paardenburg uitermate geschikt voor het geven van feesten, diners, evenementen en bruiloften. ‘Dat werd vroeger ook al gedaan. Veel gasten kennen wel iemand die ooit een diner of trouwreceptie in Paardenburg heeft gehad. Onze nieuwe ‘theaterzaal’ in de tuin leent zich uitstekend voor een receptie of een goed feestje.

De zaal heeft een eigen opgang en toiletten, een grote bar, keuken en een podium compleet met professioneel geluid en licht. Ook de discobal mag niet ontbreken, maar met hetzelfde gemak kan deze worden weggehaald. De zaal kan volledig worden ingericht naar de wensen van de gast.’

De theaterzaal sluit aan op de tuin van het restaurant. ‘Ook daar is volop ruimte voor festiviteiten tot wel 500 gasten, maar we kunnen ook een gedeelte van de tuin afschermen zodat het wel voldoende knus blijft als het gezelschap niet zo groot is. Het terrasgedeelte in de tuin is bijna helemaal te overkappen, dus ook bij minder mooi weer of juist heel veel zon, kun je er prima terecht.’

Ideaalplaatje

Numan heeft een duidelijke visie voor ogen, en werkt gestaag door aan zijn ideaalplaatje. Service en kwaliteit staan daarbij voorop.
(Tekst gaat verder onder foto)
gijs_numan_paardenburg (1).jpg
Gijs Numan: 'Bij Paardenburg vinden we gastvrijheid het meest belangrijk' 

‘Ik ben er trots op dat we inmiddels weer zo’n goed team hebben staan. Niet makkelijk in deze tijd, maar het is toch gelukt. We hebben steeds meer volwassen, ervaren krachten aan weten te trekken, en die trainen de jongere collega’s voortdurend. Bij Paardenburg vinden we gastvrijheid eigenlijk het meest belangrijk, daarna komt de rest. Het is soms wel een beetje duwen en trekken maar de persoonlijke aandacht en een hartelijk en oprecht ontvangst en afscheid van de gast; dat is toch wel de basis van ons vak. Nu de teams weer op kracht zijn heb ik de komende periode eindelijk weer de tijd voor het organiseren van al die leuke activiteiten en evenementen die Paardenburg, Paardenburg maken.’

Het jubileum is reden genoeg voor een feestje, vindt Numan. Het jubileum wordt onder meer gevierd met een jubileumactie: deze hele maand 2022 betaal je net als in oktober 37,50 euro in plaats van 42,50 euro voor het wisselende drie gangen keuzemenu van de maand. Ook is er een speciaal menu voor de culinaire Amstelveense 10-daagse ‘ De Smaken van Amstelveen’ tussen 10 en 20 november 2022.

Brasserie Paardenburg
Amstelzijde 55
1184TZ Amstelveen
020 496 12 10
info@brasseriepaardenburg.nl
www.brasseriepaardenburg.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:30

Online informatieavond over subsidies en leningen voor verduurzamen woning

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die meer willen weten over subsidies en geldzaken voor het verduurzamen van hun woning wordt op donderdag 29 februari om 19.30 uur een online informatiebijeenkomst gehouden. Aanmelden is ook nuttig als je deze avond geen tijd hebt, want je kan de bijeenkomst na aanmelding op een later moment terugkijken.

Algemeen gisteren 17:32

Code Oranje om zware windstoten

Amstelveen - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in verband met verwachte zware windstoten. In Noord-Holland geldt code oranje tussen 21.00 en 00.00 uur.

Algemeen gisteren 16:30

Gemeente en politie wijzen kinderen op gevaren internet met game HackShield

Amstelveen - Kinderen zijn steeds vaker online. Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Helaas zijn ze zich nauwelijks bewust van de gevaren die hier aan kleven. Samen met de politie zet de gemeente het online spel HackShield in, om kinderen weerbaar te maken op internet.

112 gisteren 14:18

Autobrand Oude Dorp: vermoedelijk technisch mankement

Amstelveen - Een korte maar hevige autobrand aan Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen waarbij afgelopen dinsdagnacht een personenwagen grotendeels in de as werd gelegd, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement. 

Algemeen gisteren 13:01

Inwoners Amstelveen willen een actief en afwisselend Stadsplein

Amstelveen - Begin dit jaar dachten ruim 3.000 Amstelveners en bezoekers aan het Stadshart mee over de toekomstige inrichting van het Stadsplein. De meerderheid heeft gekozen voor een plein met een actieve en afwisselende sfeer, met veel groen en natuurlijke, houten elementen.