Brasserie Paardenburg

Jubileumjaar voor Brasserie Paardenburg: 375 jaar

Amstelveen / Ouderkerk - ‘Informeel-sjiek en klassiek-modern.’ Zo omschrijft eigenaar Gijs Numan zijn brasserie Paardenburg. Al jaren een begrip in Amstelveen, Ouderkerk en omgeving. Met recht, want de horecaonderneming bestaat inmiddels al 375 jaar (!).

Paardenburg werd in 1647 in gebruik genomen als uitspanning. De eerste jaren was het gevestigd in een oude houten boerderij. In 1702 kon de toenmalige eigenaar Pieter Meffert het huidige stenen pand laten bouwen. Meffert had grootste plannen met Paardenburg, en gaf het destijds de officiële functie van herberg. Wat ambitie betreft treedt Numan in de voetsporen van Meffert. Toen hij de zaak 4,5 jaar geleden overnam, kon de brasserie wel wat liefde gebruiken.

Numan investeerde vanaf dat moment al zijn tijd, geld en energie in de zaak. Met een totale verbouwing van het interieur, tuin en terras staat de zaak er mooier bij dan ooit tevoren. Met zijn keukenbrigade bracht hij de klassiek Franse gerechten terug op het niveau om voor om te rijden.

Wensen vervullen

Inmiddels is Numan bijna daar waar hij wil zijn met zijn bedrijf. Al staan er nog steeds wensen op het lijstje. Die wensen zullen de komende jaren, met hard werken, zeker worden vervuld. ‘Paardenburg is een begrip in de omgeving. We hebben afgelopen zomer enorm goed gedraaid; dankzij het mooie weer zat het terras bijna altijd vol en ook de zalen zijn goed geboekt. De sloepenverhuur met catering bleek ook een schot in de roos, veel groepen maken hier gebruik van. Dit voorjaar hebben we aan de achterzijde van het restaurant een nieuw houten terras geplaatst, waar je heerlijk met een groep kan borrelen en die met een statige trap toegang biedt tot de historische binnentuin.’

Veel mogelijkheden

Tijdens een rondleiding door het pand vallen de vele mogelijkheden van het pand op. Te beginnen bij de serre met uitzicht op de Amstel, waar het de hele dag heerlijk toeven is. De inrichting is modern klassiek. ‘Je vindt bij ons geen dubbeldiklinnen of zilveren klossen meer, dat was vroeger. We hebben het pand gerenoveerd, gemoderniseerd, zonder daarbij afbreuk te doen aan de historie. Die historie zie je bijvoorbeeld terug in het restaurantgedeelte, met prachtige authentieke schilderijen uit 1880 tegen de wanden. Het design van de bar is helemaal van deze tijd, maar past prima in het klassieke karakter van het pand.’

Boven zijn drie aparte zalen, die gebruikt kunnen worden voor vergaderingen, feestjes of private dining. De inrichting per zaal verschilt, van heel klassiek tot rustig en modern. Eén van de zalen is omgetoverd tot wijnkamer, met daarin aandacht voor de bijzondere wijnen die in het restaurant geschonken worden. ‘We hebben één van de grootste wijncollecties van Nederland. Dat is iets waar we trots op zijn. We richten ons met name op Franse wijnen, passend bij onze kaart.’

Wijnkelder

Gasten worden bij Paardenburg getrakteerd op wijnen die al goed op dronk zijn. ‘Dat zijn wijnen die de tijd hebben gehad om te rijpen. Zo komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht,' zegt Numan.
(Tekst gaat verder onder foto)
paardenburg_wijnkelder (1).jpg
De wijnkelder. ©Brasserie Paardenburg

'Een Bordeaux moet eigenlijk minimaal 10 jaar rijpen, voordat deze wordt geschonken. Dat gebeurt bijna nergens meer. Niet verwonderlijk misschien, want de opslag van wijn kost geld. De wijnboer, de wijnhandelaar en de restaurateur: niemand wil jaren kapitaal laten liggen. Omdat wij een wijnkelder met daarin een goede wijnvoorraad hebben, kunnen wij de wijn wel de tijd geven. Wanneer je eenmaal het verschil hebt geproefd, wil je niet meer anders.Bij Paardenburg schenken we sinds kort ook een nieuwe huischampagne van Grand cru wijngaarden die ook ten minste drie jaar gerijpt wordt. Echt te gek!’

Feesten, diners, evenementen & bruiloften

Dankzij de verschillende zalen en mogelijkheden, is Paardenburg uitermate geschikt voor het geven van feesten, diners, evenementen en bruiloften. ‘Dat werd vroeger ook al gedaan. Veel gasten kennen wel iemand die ooit een diner of trouwreceptie in Paardenburg heeft gehad. Onze nieuwe ‘theaterzaal’ in de tuin leent zich uitstekend voor een receptie of een goed feestje.

De zaal heeft een eigen opgang en toiletten, een grote bar, keuken en een podium compleet met professioneel geluid en licht. Ook de discobal mag niet ontbreken, maar met hetzelfde gemak kan deze worden weggehaald. De zaal kan volledig worden ingericht naar de wensen van de gast.’

De theaterzaal sluit aan op de tuin van het restaurant. ‘Ook daar is volop ruimte voor festiviteiten tot wel 500 gasten, maar we kunnen ook een gedeelte van de tuin afschermen zodat het wel voldoende knus blijft als het gezelschap niet zo groot is. Het terrasgedeelte in de tuin is bijna helemaal te overkappen, dus ook bij minder mooi weer of juist heel veel zon, kun je er prima terecht.’

Ideaalplaatje

Numan heeft een duidelijke visie voor ogen, en werkt gestaag door aan zijn ideaalplaatje. Service en kwaliteit staan daarbij voorop.
(Tekst gaat verder onder foto)
gijs_numan_paardenburg (1).jpg
Gijs Numan: 'Bij Paardenburg vinden we gastvrijheid het meest belangrijk' 

‘Ik ben er trots op dat we inmiddels weer zo’n goed team hebben staan. Niet makkelijk in deze tijd, maar het is toch gelukt. We hebben steeds meer volwassen, ervaren krachten aan weten te trekken, en die trainen de jongere collega’s voortdurend. Bij Paardenburg vinden we gastvrijheid eigenlijk het meest belangrijk, daarna komt de rest. Het is soms wel een beetje duwen en trekken maar de persoonlijke aandacht en een hartelijk en oprecht ontvangst en afscheid van de gast; dat is toch wel de basis van ons vak. Nu de teams weer op kracht zijn heb ik de komende periode eindelijk weer de tijd voor het organiseren van al die leuke activiteiten en evenementen die Paardenburg, Paardenburg maken.’

Het jubileum is reden genoeg voor een feestje, vindt Numan. Het jubileum wordt onder meer gevierd met een jubileumactie: deze hele maand 2022 betaal je net als in oktober 37,50 euro in plaats van 42,50 euro voor het wisselende drie gangen keuzemenu van de maand. Ook is er een speciaal menu voor de culinaire Amstelveense 10-daagse ‘ De Smaken van Amstelveen’ tussen 10 en 20 november 2022.

Brasserie Paardenburg
Amstelzijde 55
1184TZ Amstelveen
020 496 12 10
info@brasseriepaardenburg.nl
www.brasseriepaardenburg.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.