Archief 2021

Jurist stapt naar rechter om verlaging maximumsnelheid op Beneluxbaan Amstelveen: '70 km/u passend'

Amstelveen - Het veelbesproken gemeentelijke besluit om de maximumsnelheid op (delen van) de Beneluxbaan in Amstelveen terug te schroeven van 70 naar 50 kilometer per uur ligt onder de rechter: een jurist uit Amstelveen verzet zich volhardend tegen de in zijn ogen onnodige snelheidsverlaging en wil dat op delen weer - net als voorheen - 70 kan worden gereden. 

Hij ziet de rechtsgang met vertrouwen tegemoet, mede gelet op de brede bezwaren bij bewoners van de gemeente Amstelveen tegen de beperking van de maximumsnelheid naar 50 km/u. 

Juridische rechtsgang

De jurist meldt dat hij tegen de ingestelde maximumsnelheid van 50  ‘conform de daartoe openstaande juridische rechtsgang bezwaar heeft gemaakt.’  Enkele maanden geleden diende de jurist al een officieel bezwaar in bij gemeente Amstelveen. Hij deed dat samen met een andere plaatsgenoot.

Hij meldt dat gemeente Amstelveen uit alle macht heeft getracht het bezwaar van tafel te krijgen, maar de jurist liet zich daar niet door afschrikken. De gemeente blijkt zijn eerdere beroep uiteindelijk 'niet-ontvankelijk' te hebben verklaard, omdat de jurist (al 30 jaar inwoner van Amstelveen) geen partij zou zijn in de kwestie.  De jurist betwist dat ten zeerste, met als resultaat dat de zaak inmiddels onder de rechter in Amsterdam ligt. Naar verwachting wordt de zaak binnen enkele weken behandeld. Dat wil overigens niet zeggen dat er dan ook direct uitspraak wordt gedaan, stelt de jurist. 

'Geen gelopen race'

Volgens de jurist is zeker nog geen gelopen race dat de snelheid 50 km/u blijft en is er zeker kans dat de oude situatie in ere wordt hersteld: ‘De eerdere geldende maximumsnelheid van 70 km/u zou passend zijn op de Beneluxbaan, mede gelet op de drie recent aangelegde ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan,’ concludeert de jurist.

Moeite

Diverse inwoners lieten met name via social media weten grote moeite te hebben met de veelal als bespottelijk ervaren verlaging van de maximumsnelheid op delen van de doorgaande tweebaansweg. AmstelveenZ-columniste Geertje Visser was ook uitgesproken (lees hier). 'Ik weet niet of u hem al heeft uitgeprobeerd, maar als zelfs mensen die nooit te hard rijden in hun stuur gaan bijten weet je dat er iets loos is.'

Snelheidsregime

Wethouder Rob Ellermeijer (verkeer, VVD) verklaarde eerder in een gemeentelijk persbericht dat de gemeente mede tot het besluit is gekomen omdat is 'gekozen voor de vereiste verkeersveiligheid, een eenduidig en duidelijk snelheidsregime en het beperken van de geluids-en milieubelasting voor omwonenden.'

Het vroegere wisselende snelheidsregime (tussen 50 en 70) zou volgens de wethouder onduidelijk zijn geweest voor automobilisten: 'Door extra bebording en markeringen werd geprobeerd dit te ondervangen, maar het bleek dat weggebruikers de verschillende maximumsnelheden onduidelijk vonden en regelmatig harder reden dan toegestaan.' 

Max. 70 en niet harder 

Deze week werd niet voor het eerst het rijbewijs ingevorderd van een automobilist die fors te hard over de Beneluxbaan reed (119 kilometer per uur). Voor de jurist staat buiten kijf dat dat veel te hard is, maar is max 70 km/u in zijn visie prima mogelijk, zonder dat de verkeersveiigheid in het geding komt. 

Geef uw mening

Welke maximumsnelheid heeft jouw voorkeur op de Beneluxbaan?

De gemeente gaat de defintieve maximumsnelheid op gedeeltes van de Beneluxbaan nog bepalen. Welke maximumsnelheid vind jij gepast?

Totaal 9514x gestemd

Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.